Alle blogs op een rij
Onderstaande tekst is eerder geplaatst in de Karkesproake van de Protestantse gemeente te Hellendoorn in de eerste week van januari 2021.
Vooraf: er zijn veel verschillende theorieën. Elke klokkeluiderssite heeft eigen specifieke voorkeuren en er zijn verschillende claims. Die ga ik niet allemaal langs, ik verwijs naar Snopes (website waar diverse claims worden bekeken naar hun betrouwbaarheid.)
In deze blog ga ik in op de gedachte wat er allemaal bij komt kijken als een complottheorie waar zou zijn.
Een paar weken geleden was het een paar weekenden op rij raak met storm en harde wind. Op een vrijwel windstille dag voor de eerste storm haalde ik met onze dochter het net van de trampoline af. We kantelden het gevaarte ondersteboven. Het voelde een beetje als overbodig, omdat het windstil was op die dag. Eén dag later trok de storm over en was ik wat blij dat ik het gedaan had.
Nu trekt het Coronavirus rond. Laat ik beginnen met een advies:
Volg wat het RIVM voorschrijft, blijf nuchter.
De naam 'Overijssel' komt kort door de bocht van 'Oversticht'. De bisschoppen van Utrecht noemden hun territorium 'het Sticht´. Nedersticht was wat we nu ongeveer als provincie Utrecht kennen. Oversticht was het stuk land wat we nu kennen als zo ongeveer Overijssel en Drenthe. Tot zover een stukje geschiedenis, waar vast nog meer over te vertellen is.
Volksaard
In een alarmerend bericht stelt kardinaal Eijk dat over 10 jaar in het bisdom Utrecht* nog maar 10 tot 15 Rooms-Katholieke kerken over zijn. Het is een welbekend cijfermatig verhaal: Minder kerkleden kunnen de hogere kosten niet opbrengen.
Laten we als lokale Protestantse kerken de komende jaren in samenspraak met de Rooms-Katholieken ook eens vragen waar ruimte tot helpen, bijstaan of samenwerken zit.
Wat moet je met twijfel in het geloof? Voor de één kan een gelovige niet twijfelen, voor de ander hoort het erbij.
# Recent
Een paar jaar geleden* was twijfelen op het kerkelijk erf een hip thema. Het leek wel een kenmerk geworden te zijn van de Echte Gelovige. Ik twijfel, dus ik geloof. Het ging vaak om orthodox opgevoede Christenen die er opeens achterkwamen dat hun concept van het Christendom eigenlijk een beetje doorspekt was met het Verlichtingsdenken.
Afgelopen week stonden twee contrasterende berichten op CIP.NL. Ze laten iets zien van een verschil in geloofsbeleving in de kerk (1).
We hebben een traditie hier in huis: als iemand jarig is, krijgt hij of zij een beschuitje met zijn of haar leeftijd in hagelslag op het beschuitje. We hangen slingers op en de jarige krijgt kado's. Toch noemen we het niet beschuit-dag, slinger-dag of kado-dag maar verjaar-dag. De dag is genoemd naar het meest specifieke van deze dag: iemand wordt een jaartje ouder en dat mag je vieren.
Ergens op mijn PC staat een foldertje met daarin varianten van het bekende schilderij L'Ultima Cena. U weet wel, dat wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci over het Laatste Avondmaal. Maar dan allerlei varianten erop. Het is een kuntswerk wat tot de verbeelding spreekt, maar ook vaak geparodieerd wordt. Denk aan Lego, Star Wars of Simpsons.
Vanuit het pastoraat kwam het volgende verlangen naar boven: een wekelijkse gebedsviering. We starten met een paar gemeenteleden een proef.
Wat is een gebedsviering?
In een gebedsviering gaat het om ontvangen.
Onderstaande is eerder gepubliceerd in Kerk&Nieuws 2018/2
Het is heel makkelijk om grote woorden te gebruiken. Als je iets wilt regelen, plannen maakt dan klinkt al snel ‘we gaan dat doen’ of ‘we kiezen voor vrijheid of vergeving’. Op de tekentafel zijn grote lijnen zo geschetst. Misschien een typische valkuil van bestuurders (dus ook kerkenraden) om een goed beleid neer te zetten met grote woorden. En dan de praktijk? Gelukkig gaat het niet altijd zo, het is een valkuil.
Als we in de lijdenstijd het Avondmaal* vieren, dan sluiten we de kerkdienst af, terwijl we als gemeente nog aan tafel zitten. Een korte weergave waarom we dat doen, om misschien ook andere gemeenten hierbij gespreksstof te geven.
Op veel bekende (kerk)liederen is op dezelfde melodie een ander lied geschreven. De officiele term is 'contrafact': een nieuwe tekst op een bestaande melodie.
Maar waar vind je voor bekende melodieën nieuwe (kerkelijke) gezangen? Daar gaat deze blog over.
Omdat ik vroeger een boomhut had (wel 2, waarvan de laatste met zelfgemaakt kantelraam) mag ik in de hele discussie over de SIRE-campagne ook wat zeggen. En net zoals mijn boomhut vroeger, is deze blog alleen voor jongens! Nu heb ik 3 zusjes, waarvan akte.
Onderstaand schrijven is eerder gepubliceerd in Kerk&Nieuws 2016 nummer 13
Als tiener hadden we enkele konijnen. En een grote ren, waar ze naar hartelust konden rondrennen. Toch speelde één konijn het klaar om elke keer de afscheiding over te komen. Hij zat dan geduldig buiten het hek te wachten totdat de andere hem zouden volgen. We hebben hem maar 'Mozes' genoemd, omdat hij steeds voor een uittocht zorgde. En wij maar achter de ontsnapte konijnen aanrennen.
Pagina's
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.