Wat moet je met twijfel in het geloof? Voor de één kan een gelovige niet twijfelen, voor de ander hoort het erbij.
# Recent
Een paar jaar geleden* was twijfelen op het kerkelijk erf een hip thema. Het leek wel een kenmerk geworden te zijn van de Echte Gelovige. Ik twijfel, dus ik geloof. Het ging vaak om orthodox opgevoede Christenen die er opeens achterkwamen dat hun concept van het Christendom eigenlijk een beetje doorspekt was met het Verlichtingsdenken.
Los van of ik het met hun standpunten eens ben, sympathie heb ik wel. Geloof en God is zo veel groter dan we in onze Westerse, rationele samenleving willen proppen.
Recentelijk kwam filmproducent Klaas de Jong (niet-gelovige) in een interview met de volgende stelling op de proppen:
'Grote leiders kunnen niet gelovig zijn'
en
'het geloof staat twijfel niet toe'
# Twijfel mag
Daar gaat iets flink mis. En wel het volgende.
- Twijfel is menselijk. Wie niet twijfelt of hij/zij iets goeds doet, moet toch eens achter zijn oren krabben. Dan heb ik het niet alleen over het geloof, maar ook over je werk, je studie, je relatie et cetera. De wereld is namelijk veel groter dan je hebt en er is groener gras bij de buren. Maar dan moet ik denken aan wat een collega-tienerleider ooit zei tegen een ander. De leider was getrouwd, het gesprek ging of zij de ware was. Het antwoord was: er lopen misschien nog wel 100 kandidaten rond, het gaat erom dat ik voor haar gekozen heb.
Twijfel, omdat je ziet dat het beter, mooier of anders kan is normaal. Maar op een gegeven moment moet je ook keuzes maken. Dat is het leven. - Twijfel is Bijbels. Ik denk aan Johannes de Doper. Eerst zei hij over Jezus: Hij is het! Maar later zat hij in de gevangenis en sloeg de twijfel toe. Had hij wat anders verwacht? Kwam het door zijn veranderende situatie? Door veranderingen raak je aan het twijfelen.
- Bekende Christelijke leiders twijfelen. Weblog BEAM geeft een paar mooie voorbeelden in deze blog.
Twijfelen is menselijk is, en het komt in de Bijbel voor. De uitspraak dat je als gelovige niet mag twijfelen moet je dus zeker betwiijfelen.
# Eerste Hulp Bij Twijfel
De sterkste remedie ligt zo voor de hand dat je er misschien overheen kijkt en/of geen zin in hebt: de gemeente. De kerk is een verzameling van mensen die met elkaar in het leven optrekt, het Woord van God deelt en toepast in het dagelijks leven. Je kunt er geen trek in hebben omdat er dingen ontzettend fout gaan. Vertrouwen kan bijvoorbeeld gekwetst worden. Dat is niet goed, helaas is de zonde nog niet uit de wereld.
Maar gooi het kind niet met het badwater weg. We zijn als gelovigen aan elkaar gegeven om elkaar te bemoedigen, te steunen en te helpen. Niet alleen in het twijfelen, maar ook in het groeien van het geloof, in het uitdragen en verkondigen. In die zin is de gemeente een plek van leven en betrekkingen waarin de Woorden van God gedeeld, beproefd en besproken mogen worden. Zelfs twijfel mag aan bod komen.
Een kleine kanttekening: wat als je in een gemeente zit waar geen veilige of luisterende omgeving zit waar je je twijfel of geloofsvragen kunt uiten? Zorg allereerst voor een veilige omgeving. Maak het bespreekbaar maar maak het ook niet te groot. Soms is het goed genoeg om te delen met 1 of 2 mensen die je vertrouwt.
# Nabrander
Rake column weer! En sterk citaat van Vaclav Havel: “Kies het gezelschap van degenen die de waarheid zoeken, maar ren weg van degenen die haar gevonden hebben.” Geldt zowel binnen als buiten de kerk. ;-) https://t.co/YQDdbaXWCL
— Bram Dijkstra-Geuze (@bramdg) June 27, 2018
* een paar publieke stemmen uit de periode 2009-2013: Boele Ytsma, StaatGeschreven, Wouter van Toorn (Creatov) en de EO kwam natuurlijk achteraan in 2016.
Afbeelding (c) Pixabay @geralt
Labels:
Reacties
"Overwonnen twijfel kan juist
"Overwonnen twijfel kan juist tot meer verwondering en een diepere relatie met God leiden"John Ortberg
Reactie toevoegen