Oost-IJssel

De naam 'Overijssel' komt kort door de bocht van 'Oversticht'. De bisschoppen van Utrecht noemden hun territorium 'het Sticht´. Nedersticht was wat we nu ongeveer als provincie Utrecht kennen. Oversticht was het stuk land wat we nu kennen als zo ongeveer Overijssel en Drenthe. Tot zover een stukje geschiedenis, waar vast nog meer over te vertellen is.

Volksaard

Nu wij hier een jaar wonen, verbaast het me eigenlijk dat de naam Overijssel nooit onder vuur ligt. Misschien ligt het aan de Saksische volksaard waarbij rekening wordt gehouden met de kool, de geit, de wolf, de boot én de rivier. De Saks is een goede luisteraar en snapt de nuance. Hij (zij) houdt meestal* rekening met de ander. De Hollander is anders: meer zakelijker en planmatiger.

foto: lokale dichteres Johanna van Buuren. De Saks is zuinig op en zorgzaam met zijn erfgoed.

Voorbeeld

In het cultuurlandschap is dat mooi te zien. In de Hollandse provincie's staan sloot na sloot de knotwilgen netjes daar waar ze een vergunning hebben gekregen om op díe specifieke plek te mogen staan. Oostelijk van de IJssel kun je geregeld een oude boom of groepje bomen gewoon midden in een weiland tegenkomen​. Het wordt ze gegund daar te blijven, de agrariër boert er wel omheen. 

foto Google. Het is toch veel efficienter om deze 2 bomen weg te halen?

Naam

Nu de naam echter: Over-IJssel. Alsof je aan de andere kant bent. Van wat? We wonen helemaal niet over de IJssel. Misschien vanuit het perspectief van anderen, die over de IJssel wonen, maar dat noemen ze hier gewoon Gelderland en wat er nog meer volgt. De naam volgt historisch gezien het perspectief van de bisschop met zijn zetel in Utrecht. Als zelfstandige provincie gaat het hier om eigen mensen met een eigen heimat. Het perspectief vanuit Utrecht mag best een keer losgelaten worden.

Een betere naam voor de provincie zou daarom Oost-IJssel zijn; denk aan Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland. Die heten ook niet OverMaas, Over-Hollandsche IJssel en OverAmstel. 

Hoe de Saks hierop zal reageren?
Het antwoord weet ik al: "joa joa"


* Als de Saks alleen is - zoals in de auto - gaat hij recht op zijn doel af. Op kruisingen neemt men de bocht zo scherp mogelijk. 

 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.