De (on)waarheid van complottheorieën

Vooraf: er zijn veel verschillende theorieën. Elke klokkeluiderssite heeft eigen specifieke voorkeuren en er zijn verschillende claims. Die ga ik niet allemaal langs, ik verwijs naar Snopes (website waar diverse claims worden bekeken naar hun betrouwbaarheid.)

In deze blog ga ik in op de gedachte wat er allemaal bij komt kijken als een complottheorie waar zou zijn.

Het begint met een probleemstelling: het is makkelijker makkelijk om iets te stellen dan om een feit te ontkrachten.
Op het moment dat ik stel dat 'Rutte's regering alle ouderen wil vermoorden' en ik ondersteun dat met een aantal gebeurtenissen, dan is dat lastig te weerleggen. De uitspraak is gedaan en je gaat op de kleine dingetjes letten die een bepaalde kant op wijzen. Feiten of gebeurtenissen kunnen op zichzelf genomen waar zijn, maar dan vergeet je dat je ook dient te kijken naar intentionaleit (wil iemand iets) en opzettelijkheid (zit er echt een plan achter). Eén in dezelfde categorie is dat moslims mogen liegen tegen niet-gelovigen om hun doel van wereldheerschappij te behalen. Takiyya heet dat. Ga je aan een willekeurige moslim vragen of dit waar is, dan zal hij of zij dit ontkennen. Hé, zit deze moslim soms te liegen ..?

Het is echter nog lastiger, omdat er daadwerkelijk moslims zullen zijn die inderdaad zullen liegen om 'de Islam' te verspreiden. Of politici of ambtenaren die inderdaad een verborgen agenda hebben. Maar dat brengt het volgende probleem in kaart: wat is 'de Islam'? Of 'de regering'? Of een geheime regering of groep die iets wil bewerkstelligen.

Bij complottheorieën wordt uitgegaan dat er ergens een solide machtsbasis zit: een schaduwregering of een Super Geheime Groep met een Super Geheim Plan. Niemand weet daarvan, behalve de klokkeluider. In de wereld van complottheorieën zijn inmiddels al heel wat schaduwregeringen "geïdentificeerd":X-files deuntje

  • Illuminatie
  • Cabal
  • Rothshild, Rockefeller, [vul een rijke familie in]
  • VN, Rusland, [vul een land of organisatie in]
  • Deep State
  • een pizza-restaurant (!)
  • Rooms-Katholieke kerk
  • nazaten van Nazi's
  • reptilians 
  • en ga zo maar door

Het is wel erg druk met Super Geheime Wereldwijde Organisaties. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één Super Geheime Groep zijn. Het hangt een beetje af aan wie je het vraagt wie dat zijn. Maar laten we daar nu eens vanuit gaan en ze voor het gemak Super Geheime Groep noemen. Nu gaat deze Super Geheime Groep  een vaccin maken met daarin een in het geheim ontwikkelde nano-technologie. Dat zou wereldwijd verspreid moeten worden. In elk vaccin zou een geavanceerd nano-botje moeten komen waarbij mensen gestuurd, gevolgd of beheerst kunnen worden. En iedereen in de hele keten (van top van de Super Geheime Groep via ontwikkelaars tot en met de proces operators die de miljarden vaccins maken) doet klakkeloos zijn of haar werk. Dat is nogal een prestatie ja. 

Kijk alleen maar naar de lokale politiek om te zien hoe ingewikkeld besluitvorming en uitvoering kan zijn. De werkelijkheid is veel diverser dan we denken. Een lokaal voorbeeld. Over het besluit om de N35 te verbreden naar een vierbaansweg wordt verschillend gedacht door de lokale, provinciale en nationale overheid. Op al die niveaus's reageren weer diverse belangengroepen om hun gelijk te halen. Rond de Corona-crisis zien we iets soortgelijks. De overheid reageert soms anders dan het OMT. Deze worden kritisch bevraagd door RED. Vanuit ziekenhuizen worden weer andere geluiden gehoord (b.v. Gommers als voorzitter van VIC).

Vertaal bovenstaande eens naar een geheim plan wat wereldwijd gelanceerd zou moeten worden. De Super Geheime Club zou niet alleen inmens groot moeten zijn, ook zouden de betrokkenen loyaal moeten zijn en in de hele keten mag geen enkel lek zitten. 

In de wereld van complottheorieën is er altijd wat aan de hand. Ongeveer 13 jaar volg ik al diverse alternatieve nieuwwsites, van voor de kredietcrisis al. Elke crisis van de afgelopen 13 jaar zou een aanleiding zijn van De Super Geheime Club om een schokkend, wereldwijd plan door te voeren:
- Oh, hoe zou die kredietcrisis de aanleiding zijn geweest om ons hele monetaire stelsel om te gooien voor een wereldwijde munt! Verdachtmaking? Check. Bronnen? Allerlei vage documenten. De uitvoering? We zitten nog steeds te wachten op een verandering in ons betalingsssyteem. Het had een chip in de hand of voorhoofd moeten worden. 
- Oh, hoe zou die Mexicaanse griep (2009) ons een vaccin bezorgen met nanobotjes .. alleen zijn we nooit gevaccineerd. 

Ondertussen zijn er diverse websites die dergelijk nieuws verspreiden. Waarbij aantoonbaar onjuistheden staan of websites nepberichten verspreiden om de reclame-inkomsten (!). Nu, het lukt dus wel om een Super Geheim Steeds Weer Uitgesteld Vaccin te maken met Super Geheime Technologie Waar Niemand Over Praat. Maar het lukt de Super Geheime Club niet om een paar kritische geesten uit de weg te ruimen. Je wilt dus wereldheerschappij maar diegene die jou doorheeft laat je leven? 

Die Super Geheime Club met hun Geheime Plan doet het wel erg slecht in de uitvoering. 

De waarheid over complottheorieën is dat ze gebouwd zijn op drijfzand. Mensen zoeken toch een soort van houvast. Een simpel verhaal over een Super Geheim Plan van een Super Geheime Club is makkelijker te accepteren dan de complexe waarheid. 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.