De verkeerde naam van Hemelvaartsdag. Het is Kroningsdag!

We hebben een traditie hier in huis: als iemand jarig is, krijgt hij of zij een beschuitje met zijn of haar leeftijd in hagelslag op het beschuitje. We hangen slingers op en de jarige krijgt kado's. Toch noemen we het niet beschuit-dag, slinger-dag of kado-dag maar verjaar-dag. De dag is genoemd naar het meest specifieke van deze dag: iemand wordt een jaartje ouder en dat mag je vieren. 

Voor een feestdag of een ander hoogtepunt zoek je een naam op die het typerende van die dag zo goed mogelijk weergeeft. Bij Hemelvaart hebben we ergens een verkeerde naam gekozen. Handelingen 1 vertelt het opstijgen van Jezus naar de Hemel toe. Vanuit de leerlingen gezien is het een Hemelvaart. Maar dat is niet het expliciete zwaartepunt van de dag. Het kenmerk van deze dag is dat Jezus na Zijn leven van afdalen (Kerst), gehoorzaamheid tot in de dood (Goede Vrijdag), tot leven worden gewekt (Pasen) weer opstijgt naar Zijn troon. Hij is nu Koning.

Psalm 47 bezingt de troonsbestijging 

Onder gejuich steeg God omhoog,
de HEER steeg op bij hoorngeschal.
Zing voor God, zing een ​lied,
zing voor onze koning, zing hem een ​lied:
God is ​koning​ van heel de aarde.
Zing een feestelijk ​lied.

(NBV)

Zoals een commentaar opmerkt: in het Bijbelboek komen we geen hoorngeschal tegen. Nee, inderdaad, de blazers staan ook niet op het punt waar de koning vandaag vertrekt, de blazers staan daar waar de koning binnenkomt. Kijk maar eens naar deze video van koning Willem Alexander als hij de kerk binnentreedt. Het feest is in de troonzaal!

We moeten als kerk geen Hemelvaart vieren (Hij verliet ons) maar Kroningsdag: Christus Koning! Dat maakt de spits van de dag anders. De vraag is niet 'wat moeten wij, achterblijvers?' maar 'wat moeten wij, achterblijvers, nu wij een Koning op de troon hebben?'

Op deze dag mag het gaan over de troonsbestijging van Christus tegenover de verborgenheid van Zijn Koningsschap. Want laten we wel wezen: in deze wereld zien we tot nu toe heel weinig van Zijn Koningsschap en van Zijn wet. Op dat punt worden wij als kerk geroepen om als herauten van de grote Koning in deze wereld te gaan en het Koninkrijk van God verder te brengen.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.