Dat Haalt Lennart: Dagje Bremen

Een dagje meerijden met Lennart in foto's



Regelmatig zit ik in het buitenland voor mijn werk. Parijs, Berlijn, Wenen, Milaan etcetera. Een paar keer per jaar mag ik naar een mooie stad in Europa :-). Daar kan ik hele verhalen over schrijven, maar beelden vertellen meer dan woorden. Daarom heb ik de laatste buitenlandrit in plaatjes gevangen met mijn cameratelefoon. Lekker snel en makkelijk, maar - let op, ik weet het - wel in mobieltjesbaggerkwaliteit (de batterij van mijn gewone camera was op). Het beviel mij om met foto's een verhaal te creëren. Dit ga ik vaker doen, dus hopelijk mag ik binnenkort naar een bestemming lekker ver weg: Slowakije of zo. (De grijze blokken kun je overslaan als je visueel bent ingesteld :-)

09:00 Het begon allemaal vroeg, op een vrijdagochtend. De planning had doorgegeven dat mijn vrachtje om 09:00 klaar stond te Leuvenheim. Dat klinkt Belgisch, maar is het niet. Het plaatsje ligt achter Arnhem. Eerst de A12 af, dan links de A346 op. Nu had ik nog nooit van Leuvenheim gehoord (en dat zegt heel wat). Maar wat wil je als naar een plaats moet waarbij je in the middle of nowhere opeens overgaat van een asfaltweg naar een grindweg. In Nederland!


De opdracht was twee pallets laden. Makkelijk, want ik had een klepauto en een pompwagentje bij me ... Totdat bleek dat de lading in een chique landhuis stond. De pallets waren in een marmeren hal, onder een kolossale kroonluchter. Bij het sjieke landhuis hoort een statige deur met een goede drempel en een deftige trap. Ga daar maar eens vanaf met een pompwagen en 2 pallets van elk bijna 500 kilo. Een echte DHL-koerier is natuurlijk niet voor één gat te vangen. Met een speelruimte van 10 centimeter (tussen een aantal betonnen bloembakken en de eerder genoemde trap) heb ik de auto (het langste type wat je met een B rijbewijs mag rijden!) recht voor de trap gezet, zodat ik de klep op de bovenste tree kon laten zakken. Zo, weer een kwartier verder. Nu nog de pallets erin. Na veel getrek, gesjouw en gesjor stond de eerste pallet erin en even later de tweede (de details van het laden van de eerste pallet bespaar ik jullie maar, dat is een verhaal op zich).

Omdat de auto nu zwaarder was geworden, kon de klep niet meer dicht! Hup, auto 10 centimeter naar voren, draaien, 10 centimeter naar achteren, draaien 10 oh nee 8 cm naar voren, draaien, 8 cm naar achteren, draaien, op hoop van zegen langs de bloembak draaien, de klep kan net dicht en de klant staat te kijken hoe je net niet de chique trap met je pneumatische klep molt, weer 10 centimeter naar achteren, 52 keer steken en ik kan op weg. Eindelijk! Normaal laad je binnen 10 minuten 2 pallets. Nu deed ik er bijna 3 kwartier over.



10:44 Kadoek ^ kadoek  ^ kadoek ^ kadoek ^ kadoek. De A1 na Enschede gaat over in de A31 te Duitsland. Daar liggen nog van die heerlijke betonplaten en je waant je weer even helemaal terug in 1936 toen de eerste snelwegen werden aangelegd in Duitsland.
Het voordeel van Duitsland is dat je op veel plekken op de snelwegen geen snelheidsbeperkingen hebt. Dat rijdt lekker door, ware het niet dat enkele auto's van DHL jammer genoeg begrensd zijn.



Uitstapje: Het is trouwens niet waar dat de eerste snelwegen zijn aangelegd om snel troepen te versturen. Hoewel de snelwegen onder het bewind van Hitler zijn aangelegd, hadden ze tot doel om de werkgelegenheid te stimuleren. De oudste snelwegen liggen ook nog eens verkeerd ten opzichte van de eerste invasieplannen. Pas later bleken ze erg handig te zijn voor het vervoer van troepen.



11:04 Wie Duitsland zegt, zegt ook wegwerkzaamheden. Altijd is er wel een stuk waar ze aan het werk zijn. Je mag dan met een slakkengangetje achter een vrachtwagen gaan hangen. Helemaal van A naar Bremen.


< foto komt nog >
11:25 Maar als je dan eenmaal op een nieuw stuk snelweg komt, is het ook heerlijk doorrijden! De snelwegen in Duitsland zijn kwalitatief ook beter gebouwd dan in Nederland - op de stukken met betonplaten na. Het enige wat ik mis, zijn de signaleringsborden voor files boven de weg.


12:13 Want voordat je het weet, staat iedereen stil. Je waarschuwt elkaar met je knipperlichten. Toch gebeurt het vaak genoeg dat iemand niet zit op te letten en met volle snelheid achterop knalt. Ik zal niet de eerste zijn die een file zou kunnen missen. (Wat doet die Nederlandse Landmachtauto daar rechts eigenlijk? Er zaten duidelijk vakantiegangers in ..! Kun je bij de landmacht overheidsvoertuigen huren?).


12:17 Een simpel maar doeltreffend systeem in Duitsland zijn de omleidingsbordjes die er permanent staan. Op het moment dat je file krijgt, neem je de eerste afrit en volgt de borden "U + nummer". Je wordt dan over secundaire wegen geleid naar de volgende oprit. Heel slim. Op de foto is het bord dat ik bedoel, het rechtse, onderste, blauwe bord met U19 erop.


13:10 Tijdens deze 'stop' werd ik gebeld door de planning. Duitse toiletten zijn heel gehorig kan ik je vertellen :-).

Wat mij opvalt aan Duitse toiletten, is dat de onderste reclame over kachels er bijna altijd hangt. Alsof je aan kachels denkt als je op het toilet zit.


Rijd ik dan alleen maar? Nee hoor ... soms stop ik ook even. Laatst heb ik zelfs op mijn kop gehad van iemand op mijn werk omdat ik te weinig rust nam. Ik houd me nu veel beter aan de rusttijden en vraag ook duidelijk aan de planning hoeveel spoed een zending heeft. Want voor een medisch apparaat richting Oost-Duitsland rijd je toch anders dan voor een lading handdoeken richting Milaan. Terug naar bovenstaande foto. Hier zit ik op het toilet. Je betaalt 50 cent om naar binnen te mogen. De toiletten zijn zeker schoner dan in Nederlandse tankstations en de 50 cent kun je middels een bon weer "terugkrijgen" als je wat koopt in de bijbehorende winkel.



13:15 Voor echte rust ga ik natuurlijk niet een bakje koffie drinken (al heb ik mijn 50 cent wc geld wel ingeruild voor een broodje vis). Nee, voor echte rust ga je naar de kerk. Naar de snelwég-kerk. Deze staan op verschillende plaatsen in Duitsland. Een briefje van de dominee in de kerk zei dat het niet erg was dat je er overnachtte, als je de boel maar netjes achterlaat! Goed, dan weet ik ook weer waar ik kan slapen de volgende keer.


13:16 Wat kun je dan doen in zo'n kerk? Er ligt een boek waarin je een gebed kunt opschrijven. De meeste gaan natuurlijk over een behouden vaart en veilige thuiskomst "Herr, bewahre alle Raser".


13:17 Het blijft natuurlijk niet bij het opschrijven van een gebed. Je kunt ook een kaarsje branden (€ 1,00) of een medaille kopen. Voor een schamele € 1,50 ben ik nu de bezitter van een Christophorus-medaille. Christophorus of Christoffel is onder andere de beschermheilige van de reizigers. Hij hangt aan mijn sleutelbos.


14:45 Eindelijk! Bremen. Ik moest middenin de stad zijn. Zo middenin, dat de routeplanner mij ruim voor het doel vertelde dat ik er al was. De rest was voetgangersgebied en daar mag je immers niet rijden. Tenminste, niet als je een gemiddelde automobilist bent ;-).



Tijd voor een bekentenis: het grote voordeel van het rijden in een DHL-bus is dat je met gevarenlichten aan allerlei verkeersregels mag overtreden. Dit roept een soort machtsgevoel op :-P. Toen ik nog bij de post werkte, had ik dat ook. Zonder gordel tegen het verkeer inrijden met een ontheffing van de minister op zak! Hier, in Bremen, moest ik wel door voetgangersgebied rijden om bij mijn doel te komen. Genoeglijk stootte ik uitlaatgassen uit richting alle mensen die op de terrasjes zaten te genieten van hun 'verse' drinken.
Zo ben ik een andere keer onder een boete uitgekomen puur en alleen omdat de agent dacht dat ik met koerierswerk bezig was (had hij maar moeten doorvragen. Ik reed 500 meter van mijn huis op een verboden weg).


16:15 Op de terugweg neem ik meestal één keer een toeristische route. Die is vaak even snel als de snelweg en dan zie ik ook nog wat van het landschap. Vooral als er file staat en evenveel tijd kwijt ben met een route binnendoor, dan rijd ik liever over de toeristische route.


18:00 Eindelijk, Niederland again!

Tot mijn grote vreugde wordt binnenkort de A37 tot in Duitsland doorgetrokken als snelweg! Dat is een goed alternatief voor de routes die er nu zijn richting Hamburg en Scandinavië.


18:05 Ja hoor, we zijn inderdaad weer in Nederland.

Ook op deze foto zie je duidelijk dat ze bijna klaar zijn met de A37. Nu rijd je nog tweebaans, maar de andere kant ligt er al helemaal.


18:32 Eén van de mooiste dingen aan mijn werk is dat ik de mooiste luchten zie. Zonsondergangen en -opgangen, bliksems en wolkenpartijen. Ze passeren allemaal de revue waarbij de ene nog mooier is dan de andere.


19:30 Na een lange dag rijden ben ik dan eindelijk aan het einde van de snelweg gekomen. Waarmee ik bijna 'bij de zaak' ben en weer naar huis mag.


revisie 20070716 (met dank aan J)

Reacties

Leuk om eens met je mee te reizen Len, al werd ik onderweg wel wat wagenziek van een paar spelfoutjes:p...Gelukkig kreeg je me weer vrolijk met zinnen als "Genoegelijk stootte ik uitlaatgassen uit richting alle mensen die op de terrasjes zaten te genieten van hun 'verse' drinken".

Maarreh...Je gaat toch niet de katholieke kant op door speldjes van heiligen te gaan kopen?

Groetjes zusje J

Haha, zo heb ik ooit ook eens bij een vorige werkgever een afbeelding met Christoforus voor in de auto gekregen van katholieken de verder niet katholiek meer waren. Die heeft nog twee jaar met me mee gereisd.

Groetjes, andere zus

Zeker in Eindhoven gewerkt...?

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.