Hieronder staan artikelen, gesorteerd naar label. Klik op "Start" om alle artikelen op deze site te zien of kies voor "Kies een label" om een ander label te selecteren.

 

Werk-in-de-kerk

Bruggen, geen muren

Onderstaand schrijven is eerder gepubliceerd in Kerk&Nieuws 2016 nummer 13 

Als tiener hadden we enkele konijnen. En een grote ren, waar ze naar hartelust konden rondrennen. Toch speelde één konijn het klaar om elke keer de afscheiding over te komen. Hij zat dan geduldig buiten het hek te wachten totdat de andere hem zouden volgen. We hebben hem maar 'Mozes' genoemd, omdat hij steeds voor een uittocht zorgde. En wij maar achter de ontsnapte konijnen aanrennen.

Een harde noot over licentie-rechten kerkliederen

Gemeentezang is publiek domein. Zo, dat is eruit. Mensen raken vertrouwd met een Psalm, lied of gezang. Tot op het sterfbed worden regels herhaald. Om te troosten, te bemoedigen. Om te helpen. Liederen worden onderdeel van het geloofsleven. Ze vormen, wijzen de weg of houden mensen tegen. Is er een andere vorm die mensen meer raakt in hun ziel?

Stelling 1 Kerkelijke liederen moeten makkelijk toegankelijk zijn. Dat zijn ze nu niet.

Mag een kunstenaar (componist, dichter, ..) betaald worden? Hij moet zelfs betaald worden. De vaardigheid om een goed lied te componeren of dichten, is niet iedereen gegeven. Laat ik voorop stellen: ik ben voor fair play. Geef de keizer wat des keizers is, de kunstenaar wat des kunstenaars is. Als je iets structureels opzet, mag daar ook een vergoeding tegenover staan.

Stelling 2 Makers dienen een redelijke vergoeding te krijgen voor hun werk. Dat krijgen ze nu niet altijd.

Kunnen we deze 2 stellingen bij elkaar brengen? 

[KerkTV en presentatie] I. Inleiding

In onze gemeente zijn we bezig vorm te geven aan het uitzenden van en presentatie tijdens kerkdiensten, bekend onder de naam 'PixelProject'. Concreet gezegd, camera's voor opname en schermen voor presentatie. 

Nu alle hardware is aangesloten, zijn we volgende stappen aan het uitwerken en testen: welke software, welke licenties, welke voorwaarden, welke leerpunten, wat wel en wat niet? 

Krimp (over om te gaan met krimp in de kerk)

Onderstaand schrijven is eerder gepubliceerd in Kerk&Nieuws 2016 nummer 5 

Kerk2013 'hoe word ik geen ééndagsvlieg (op sociale media)'?

Op het congres Kerk 2013 (over kerk & sociale media) mocht ik een tweetal bijeenkomsten verzorgen.

Het thema was hoe je geen ééndagsvlieg wordt op sociale media. Veel mensen beginnen enthousiast of nieuwsgierig aan sociale media, maar haken af. Of door desillusie, of ze snappen het niet of ze besteden er te veel tijd aan.

Dat is jammer, want voor zowel kerken als personen is er veel te halen en te brengen. Ligt het aan de stijl van twitteren of tijd op FaceBook? Dat zijn vragen die bij de uitvoering horen; in mijn bijeenkomst ben ik vooral op de meer basale vragen ingegaan: waarom zit je er, welke rugsteun heb je en welke verwachtingen heb je.

Vragen waar je mijns inziens ook over moet nadenken voordat je bezig gaat met de uitvoering.

Het document is > hier < te vinden. Reacties welkom hieronder.

Foto (c) http://twitter.com/lisannelentink

Pagina's

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.