#kanselfie

De EO vraagt om morgen een selfie te maken vanaf de kansel en die natuurlijk te delen op internet. Dit is wel het slechtste idee sinds Eva luisterde naar de slang en de verboden vrucht plukte*.

Heb ik wat tegen selfies? Nou nee. Niet dat ik ze maak. Of toch ook weer wel. Maar ik strooi er niet mee. Ga je gang zou ik zeggen.

Bij een selfie vanaf de kansel is er een grote kans dat de voorganger gelijk zijn hele gemeente op de foto zet. De foto van de EO suggereert het ook. En daar zit het probleem juist. Niet iedereen wil op de foto en niet iedereen wil met zijn gezicht op internet. Dat ik daar persoonlijk geen moeite mee heb, is één. Dat ik het bezwaar überhaupt niet meevoel, is twee.

Maar als voorganger heb ik wel een zorgplicht voor die ander. Ook al vind ik dat die die ander zich aanstelt of niks gewend is. Het gaat hier over grenzen. Als fotograaf weet ik hoe ontzettend gevoelig dit bij mensen ligt. 

Nee, ik heb niks tegen foto's maken. Ook niet in de kerk (hoewel we hier ter plaatse daar regels voor hebben). Maar wel als morgen de hele goegemeente in de kerkbank zit en opeens tegen de camera van de voorganger aankijkt. Wat moet je doen als je niet op de foto wil? Onder de bank duiken?

De kerkruimte is een oefenplek van en voor de ziel. Voor veel mensen een gevoelige ruimte. Daar willen ze met rust gelaten worden. Niet voor niks filmen de meeste kerken met video-registratie de kerkganger niet.


Dominees-selfie. Die ene laten we lekker anoniem:-)

Kortom, een gemeente dient beschermt te worden tegen een 'fotograage' voorganger (jaja, die zin is ook van toepassing op mijzelf ..)

Dit alles nog los van de theologische insteek en de juridische kant. We zitten een week voor Pasen, een hoogtij-week waar het gaat om de lijdende Mens Jezus Christus. Daar hoort stilte en versobering bij. Daarnaast, de kerk is geen openbare ruimte. Daar mag je niet zo maar mensen op de foto zetten zonder toestemming. 

- Edit: ah, ik ben niet de enige..

 

---

* dat was een hyperbool

Reacties

Helemaal mee eens. Geen woord Frans bij. Onheilig!
Ik moet ook aan het spreekwoord denken "Aap wat heb je mooie jongen"

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.