Het zinvolle van de zinloze 'Laat-Piet-blijven'-beweging

Oke, ik geef het toe. Ik heb de Pietitie getekend. 

Golven
Elke opschudding (Zwarte Piet, ritueel slachten, loon van CEO X, noem maar op) kent zo zijn hevigheid en zijn bewegingen. Die bewegingen zijn te vergelijken met golven in het geheel van de opschudding: dan komen de stemmen die de ene kant laten zien, dan weer de nuance en dan weer de andere kant. 

In Zwarte Piet-gate gaat het nu 2 kanten op: aan de ene kant flink protest tegen afschaffen van Zwarte Piet en de andere kant het schouderophalen rond dit protest. Is het zinloze protest tegen de afschaffing van Zwarte Piet en het überracistische ;-) Sinterklaasfeet zinvol of zinloos?

Verplicht historisch-correct maar prikkelend plaatje: Sintocht in 1934 (bron)

'Jij bent een ... (gek / racist / idioot)'
Ik moest denken aan wat de socioloog, politicoloog en filosoof Fukuyama in zijn bekendste boek beschreef. Hij analyseert diverse historische opschuddingen, omwentelingen en revoluties. Neem bijvoorbeeld de Franse Revolutie. De populaire gedachte is dat het voortkwam uit armoede en honger. Fukuyama betoogt (op grond van Tocquevilles) dat het juist voortkwam uit onbegrip en woede; Het Franse volk was op dat moment rijker dan ooit!

Waarom brak dan toch die Franse Revolutie uit? Waarom roert de mens zich? Vaak heeft dat niks met de zaak zelf te maken, maar moet je een stap dieper kijken: de thymos (hoofdstuk 16, Het blozende dier). Thymos gaat over waarderen en taxeren. Begrijpt de andere partij wat ik wil en weet de andere partij wat mijn belangen zijn? Wordt ik in mijn verlangen achteloos aan de kant gezet of doet de ander zijn of haar best mij te begrijpen? 

Onbelangrijk is soms belangrijk
Juist als men zich niet erkend voelt, knapt er iets en komt verzet op gang. Vaak als reactie op gebeurtenissen die irrelevant zijn. Mensen gaan zich opeens verzetten bij een schijnbaar akkefietje. Maar schijnbare akkefietjes blijken - historisch gezien - vaak aanleidingen van omwentelingen en opschuddingen te zijn. Omdat mensen niet serieus genomen worden. 

Dat gebeurt precies in de discussie rond Zwarte Piet. Mevrouw Shepherd schildert Nederlanders die graag Sinterklaas vieren af als racisten, als slavendrijvers. 

Een beeld waarin niemand zich herkent.

 

Reacties

Een blog wat tegen bovenstaande aanschuurt, is van Mark de Boer: Het gaat over meer dan Zwarte Pieten 
Een interview met Ds. Mirjam Kollenstaart om ruimte te geven aan bezwaren tegen Piet

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.