Allah versus HEER - maakt het wat uit? II

Een paar blogs geleden ging ik in op de vraag over Allah en HEER. In de EO Visie kwam ik een column tegen van Henk Bouma, die missionair werk onder Moslims te Utrecht doet. Links staat hij op de foto (grappig detail: ik dacht altijd dat hij een pijp vasthield, maar dat is gewoon een theeglas). De inhoud vond ik prikkelend om ook hier te plaatsen. De column is met toestemming overgenomen.

Is Allah dezelfde als onze God? Die vraag krijg ik vaak voorgeschoteld van mensen uit de kerk. Het antwoord is niet zo makkelijk. Ik vraag me af waarom U de vraag stelt, maar Ok, dat laten we maar rusten. Allah, zoals hij in de Qur´an wordt afgeschilderd is heel anders dan de God die in de bijbel geopenbaard wordt. De God van de bijbel wordt mens in Jezus om ons te redden. Dit onbegrijpelijke verhaal is het centrale feit van het Christelijke geloof. Deze paradox vind je niet in de Islam. Als Christenen en Moslims elkaar beter willen leren kennen dan zal het gesprek ook moeten gaan over de verschillen tussen de God van de Bijbel en Allah zoals hij in de Qur`an wordt afgeschilderd. Maar in je eerste gesprek met een moslim heb je het meestal niet gelijk over het mysterie van God die zich openbaart als mens om ons te redden. Als ik moslims tegenkom benadruk ik vaak dat we het er over eens zijn dat er maar één God is. Wij geloven ook in één God die de aarde gemaakt heeft. Jezus en God zijn niet twee goden. Ik probeer dan meer te weten te komen over wat de ander over God gelooft. Niet alle moslims geloven hetzelfde. Is Allah dezelfde als onze God? Woorden schieten tekort als je het over God hebt. Op Malta zullen je ze vreemd aankijken als je die vraag stelt. Ze spreken er een taal die veel lijkt op het Arabisch. Veel mensen zijn er Katholiek. Voor hen en voor Arabische christenen is er maar één woord voor God en dat is Allah. Nu heb ik U nog steeds niet echt een antwoord gegeven. Zo gaat dat soms, ik hoop dat het U aanmoedigt om met uw moslimburen te praten. Als U ze wat beter kent, en zij weten wat meer over uw relatie met God, vraag ze het dan zelf maar: ´Is Allah dezelfde als mijn God?´ En vraag uzelf de belangrijker vraag: Heb ik God lief met hart en ziel? Het antwoord zal tegenvallen maar gelukkig is er de Redder.

Labels: 

Reacties

Welke andere God? Er is maar één God. Dat geldt zelfs voor atheïsten. Dat geldt voor mensen met een getormenteerd beeld van God. Dat geldt voor mensen met een onvolledige openbaring over God. En dat geldt voor mensen met een verkeerde opvatting over God. Alle monotheïsten hebben het dus over deze waarheid: 'Er is slechts één God'. Dat moet dus, per definitie, dezelfde God zijn. Daar moeten we niet langer over twijfelen.

Twijfelen, palaveren en discussiëren over wat ons al dan niet over die ene God geopenbaard werd en hoe dit ons leven en onze cultuur beïnvloedt, is wel gewenst en zelfs noodzakelijk.

Groet,

Rob

Rob,

Dat is in andere woorden precies waar het volgens mij hier in de discussie ook om draait (als je mijn vorige blog meeneemt): verschil wordt duidelijk op het punt van twijfelen, palaveren en discussiëren. In die zin is er een Babylonische spraakverwarring: de ene helft heeft een filosofische insteek (jouw eerste alinea) en de andere helft fenomenologisch (je tweede alinea).

Groet,

Lennart

ps - hebben jullie al een regering :-D?

Het bestaan van verschillende talen hoeft niet aangeduid te worden als een spraakverwarring. Mijn punt is dat we elkaar van meet af aan kunnen aanduiden als volgers van de ene God. Het biedt ons daarbij de gelegenheid om op zoek te gaan naar de sporen van Gods openbaring in de geschiedenis en vervolgens te ontdekken waar deze openbaring het meest helder en gedetailleerd is.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.