Met een kleine op vakantie ..

De afgelopen vakantie zijn we met Yoëlle op vakantie geweest, helemaal naar Oostenrijk. Daar zaten we in 1 huisje met familie Pals. Dat is een hele reis voor zo'n kleintje en het levert ook heel veel informatie op voor de ouders. Tijd dus voor een blog in de categorie "Papa voor dummies".

Mocht je gewoon een meelezende oma zijn (hoi ma!) dan kun je hier een paar foto's zien van je kleindochter op vakantie.
Wil je wat meer te weten komen over hoe dat nou gaat met zo'n kleine op vakantie en over kinderwagens op bergpadjes (inclusief video), lees dan verder.

De reis
Ons einddoel was het Ötzdal (Ötztal, AU), slechts 900 kilometer van Woerden verwijderd. Dat zou je met volwassenen of kinderen in 1 dag kunnen rijden. Echter niet met een baby die nog borstvoeding krijgt en die alleen liggend wil drinken. Daarnaast mag je niet te lang in een maxicosi zitten. We hadden Yoëlle op de passagiersstoel geplaatst en Willeke zat op de achterbank. Dan kon ze als het nodig is, heel makkelijk bij Yoëlle komen.

Vanwege de afstand hadden we besloten om de reis in 2 etappes te doen en op 2/3 een hotel te zoeken. Achteraf is dat een zeer verstandige keuze geweest. Dit was de eerste lange reis voor Yoëlle en dan merk je dat ze van slag is. Eerst wil ze niet drinken. Als ze dan al wil drinken, moet je eerst een rustig plekje vinden om het kleed neer te leggen zodat ze liggend gevoed kan worden. Zomaar een parkeerplaats opzoeken gaat niet, want de meeste zijn te druk, hebben geen rustige plekjes of er staat teveel zon omdat alle bomen zijn gekapt. Tegenover elke 2 uur rijden staat 1 uur pauze voor de kleine. Daarnaast heb je nog extra stops als tanken, plaspauze en uitleggen aan de politie waarom je teveel links rijdt*.

Hotelovernachtingen
Vooral de heenweg waren we alle 3 kapot. Niet alleen was het nieuwe voor Yoëlle vermoeiend, we hadden ook nog eens een te hete dag uitgekozen om te rijden. Dan is het prettig om in een goed hotel aan te komen waar je ook een fatsoenlijke maaltijd kunt gebruiken.

We hadden voor de reis een campingbedje gekocht, zodat ze niet steeds in een vreemd bed zou slapen. Aanrader! Wat ook handig is, om de handleiding van het bedje mee te nemen. We hebben een uur staan rommelen met het bed omdat we de randen niet geklikt kregen. Blijkt dat je nog niet de spanning op de bodem moet zetten als je de ribben van het bedje uitklikt.

Op de heenweg hadden we een domme fout gemaakt. We hadden geen spullen voor het hotel apart gehouden. Met als gevolg dat we de halve auto konden uitpakken om overal en nergens spullen vandaan te halen. Dus ga je op reis en boek je een hotelovernachting? Pak dan een aparte tas in voor deze ene nacht.

Daar boven op die berg ...
We konden Yoëlle overal meer na toe nemen, al was het niet mogelijk om dezelfde lange wandelingen te maken als vroeger. Je gaat niet met een kind als een berggeit over smalle bergpadjes balanceren. Wel hadden we een buikdrager, waarin Yoëlle dicht bij Willeke kon blijven (veiligheid) en slapen. Het gebruik van een buikdrager was erg fijn, al hadden we ook de kinderwagen bij ons.

Tijdens de aanschaf van de kinderwagen hadden we er al rekening mee gehouden dat we zo af en toe off-road wilden (in het bos, in de bergen) en lange stukken wilden lopen. Dan moet je zeker geen zwenkwieltjes hebben! Van sommige types kinderwagens kun je de zwenkwieltjes vastklikken, maar dan heb je weer van die dunne banden. Als je voor de geboorte al af en toe wandelt, waarom zou je dat niet na de geboorte ook doen? Al die hippe modellen met zwenkwielen lijken leuk, maar ga er eens een half uur mee door de stad of platteland lopen.

Daarom is bij de aanschaf van een kinderwagen de keuze gevallen op een Teutonia. En na de vakantie begrijpen we heel goed waarom deze op internet de "Mercedes onder de kinderwagens" wordt genoemd. Hij heeft heel wat hobbels, stenen en wortels genomen zonder al te veel moeite. Wij hebben via marktplaats een wat ouder model gekocht met 4 vaste luchtbanden.

Het sturen is in stedelijke omgeving met 4 vaste banden iets lastiger in vergelijking met zwenkwielen, maar zeker te doen. Mocht je een kinderwagen kopen (nieuw of tweedehands) let dan op een aanbieding waarbij je in één keer een 3-in-1 krijgt: ligbak, zitgedeelte en houders voor een maxicosi. Die laatste hebben wij niet en we zijn erg lang bezig geweest om de juiste adapters boven tafel te krijgen. Eenmaal binnen bleken het de verkeerde te zijn :-(.

De duurzaamheid van het merk Teutonia (ik krijg hier geen geld voor om dit te zeggen) is erg goed. Hoewel wij een tweedehands model hebben en er dus al een paar kinderen in gelegen hebben, voelt de wagen nog erg goed en stevig. Hij heeft natuurlijk gebruikssporen maar in de dagelijkse praktijk heb je aan Teutonia een heel solide en betrouwbare wagen. Van veel andere merken (ook de duurdere Bugaboo's en Quinny's) horen we juist dat ze na 2 of 3 kinderen versleten en op zijn. Of dat helemaal klopt, weten we niet want we hebben het niet meegemaakt. Feit is wel dat je de Teutonia behoorlijk kunt mishandelen, getuige het onderstaande filmpje waarin Lennart naar beneden wordt getrokken door de wagen. Yoëlle lag er niet in, voor alle duidelijkheid!

Kortom
Op vakantie gaan met een kleine heeft beperkingen in zich (je kunt niet meer alles, meer spullen moeten er mee etc). Maar het is ook een geweldig leermoment voor de kleine. Zij/hij maakt allerlei nieuwe dingen mee die ze nog nooit heeft meegemaakt, zoals zwemmen. En als trotse ouder geniet je daar weer van!

* hé mama ?? ;-)

Labels: 

Reacties

Ja zeker, geniet je als ouder als je kinderen dingen doen die ze nog nooit gedaan hebben en daarvan genieten. Ook van gewone dingen die ze doen of zeggen, hé Lennart ??:-)

Inderdaad ;-)

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.