Met Linux surfen op het draadloze netwerk van de UU

De universiteit van Utrecht (UU) heeft een draadloos netwerk, waarop studenten en medewerkers kunnen inloggen. Vanwege de veiligheid dient dit te gebeuren met een veiligheidssysteem om ongewenst (?) inloggen tegen te gaan. Maar wat nu als je Linux gebruikt zoals ik? Gebruik je de o zo cryptische aanwijzingen of zijn er andere manieren? Ja, er is een alternatief.

Wil je die weten, dan raad ik je aan even verder te lezen.

Basisinformatie
Mijn laptop - een Compaq CQ60 met daarop Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope
Omgeving - getest op Drift 23, Utrecht.
Netwerken UU - de UU biedt een tweetal netwerken aan: WLAN-UU (publiekelijk toegankelijk) en Solis-Air (inloggen vereist).
Methode - Pas je DNS servers aan voor WLAN-UU. Om gelijk de werkzame methode te lezen, ga naar het kopje "Hoe wel internet krijgen onder Linux?".

Disclaimer
Geen idee of onderstaande methode mag. Aan de andere kant teken je nergens voorwaarden voor het gebruiken van het draadloze internet. Het signaal wordt vrij aangeboden en je kraakt niets.
Het is mij ook niet duidelijk wat er gebeurt met de data die je via deze manier over het internet stuurt. Het is geen beveiligde verbinding, misschien zit er wel ergens een veiligheidslek.
Onderstaande methode is alleen getest op Drift 23. Ik vermoed dat het op andere plekken met draadloos internet van de UU ook mogelijk is, maar misschien ook niet.

Zo zou het moeten ...
Op het moment dat je laptop draadloos internet van de UU krijgt, maakt het verbinding met het netwerk WLAN-UU. Alle pagina's die je nu opvraagt, worden omgeleid naar een pagina waarop staat beschreven hoe je toegang kunt krijgen tot Solis-Air. Dit netwerk biedt toegang tot internet EN tot een aantal interne toepassingen van de Universiteit.

...maar met Linux krijg ik het niet aan de praat
(lees: Uitgebreide kritiek op de instructies van de ICT dienst)

De instructies van de ICT dienst zijn rommelig. Op het moment dat je onder Linux met WLAN-UU de installatiepagina bezoekt, kun je niet eens bij alle onderdelen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld de VPN client te downloaden. Er zijn diverse handleidingen die je allemaal moet doorlezen en die naar elkaar verwijzen. Niet alle handleidingen zijn via WLAN-UU te bereiken. Veel links via WLAN-UU werken niet. Daarnaast blijkt het bestand Solis-VPN.pcf erg belangrijk. Maar nergens onder Linux (onder Windows ook) staat duidelijk vermeld waar je het kunt downloaden. In deze handleiding staat het volgende (ook niet via WLAN-UU te bereiken. Hoe kun je dan in vredesnaam onder Linux via WLAN-UU in Solis-air komen?):

Copy the profile from: Unix path /projects/vpn/Solis-VPN.pcf
to the system you have installed the VPN client on

Pardon? Hoe weet ik nou weer waar /projects/vpn/Solis-VPN.pcf staat? Dat is een interne URL, niet eentje die je via WLAN-UU kunt benaderen. Google levert trouwens meer hulp en geeft deze target=_blank>link.

Kortom, usability is nog een zwak punt bij ICT beheer van de UU.

Hoe wel internet krijgen onder Linux?
Na op allerlei manieren de handleiding te hebben gevolgd (zelfs een werkende VPN verbinding tot stand te hebben gebracht, echter zonder te kunnen surfen), heb ik het volgende geprobeerd.

Als je in de instellingen van je verbinding kijkt, dan zie je dat WLAN-UU automagisch DNS servers krijgt toegewezen. DNS servers zijn de telefoonboeken van het internet. Jij tikt www.hyves.nl in, de DNS server vertaald dit naar een leesbaar adres voor PC. Met de DNS instellingen van de UU wordt alles omgeleid naar de installatiepagina voor Solis-Air.
Pas nu in de instellingen van je WLAN-UU internetverbinding je DNS aan (DHCP aan, DNS zelf instellen). Kies hiervoor de volgende 2 adressen:
208.67.222.222
208.67.220.220
Dit zijn de DNS servers van OpenDNS, een service die euh open DNS aanbiedt ;-) Verbreek en start de verbinding met WLAN-UU opnieuw.

Nu kun je opeens wel overal naartoe surfen...

Uitleg met plaatjes
[plaatjes komen nog]

Nadelen / niet duidelijk
- geen toegang tot het interne netwerk van de Universiteit. Voor mij is dit geen probleem, want die bezoek ik altijd vanuit de bibliotheek met een vaste computer.
- misschien is het wel mogelijk om een VPN verbinding op te starten over WLAN-UU.

Meer informatie op internet
- http://proycon.anaproy.nl/uuvpn.nl

tekstversie .20090606

Reacties

Ehm, het probleem ligt meer bij Windows dan bij Linux vriend. Het standaard wireless protocol van Windows (XP althans) ondersteunt geen Dynamic WEP, en daarom moet je de tool installeren. Linux ondersteunt het wel, daar kun je naast WPA, WEP met preshared keys etc. gewoon kiezen voor Dynamic WEP. Als je vervolgens kiest voor Tunneled TLS, je geen certificaat gebruikt, de PAP authentificatie gebruikt en je solisnaam(+@soliscom.uu.nl) en wachtwoord gebruikt moet het gewoon werken.

Wanneer je distro die optie niet biedt kun je het vast ergens downloaden. Ubuntu ondersteunt het in ieder geval al een aantal jaar.

Het laatste bericht op deze site is dat ik geen colleges meer hoef te volgen. Dus ik kan je suggestie niet meer testen en het is voor mij ook niet meer relevant. Bedankt voor de tip en misschien handig voor anderen die hier komen met Google oid.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.