Met Virtualbox kun je binnen in Linux een Windowsinstallatie opzetten. Erg leuk en vooral: weer een stap dichterbij om alleen vanuit Linux te werken. (verderop plaatjes ;-).
Wil je Meer en meer gebruik ik geen Windows meer, maar Linux in de smaak van xUbuntu. Dat bevalt mij heel goed en vrijwel alle programma's die je in Windows hebt, zijn (gratis) te krijgen in Linux. Ja, ik moet af en toe opnieuw leren hoe iets werkt. Maar wat wil je na bijna 10 jaar alleen met Windows gewerkt te hebben?
Tot nu toe heb ik op mijn PC én Windows én Linux draaien. Bij het opstarten mag ik één van de twee besturingssystemen kiezen. Windows staat er (nog) op, omdat sommige specifieke programma's niet goed onder Linux draaien. Deze programma's heb ik nodig om mijn werk goed te kunnen doen. Ze werken ook niet goed met Wine (Wine doet Windows na onder Linux). Vandaag heb ik me eens gewaagd aan Virtualbox. Zoals de naam doet vermoeden is het een virtuele omgeving waarin je Windows kunt installeren.
Het ging veel simpeler dan ik gedacht had. Bij het opstarten een nieuwe virtuele machine aangemaakt en wat instellingen gedaan. Je kunt gewoon de CD/DVD speler en het netwerk gebruiken. Bij Wine was dit een nadeel. Dat draaide dan wel Windowsprogramma's in Linux, maar je had geen toegang tot internet. Virtualbox maakt een virtuele harde schijf aan van 10 gb. Daarin kun je Windows installeren.
Het mooiste is nog wel dat je Virtualbox 'seamless' kunt instellen. Ik heb nu de taakbalk van Windows naast de taakbalk van mijn Linux staan. Met andere woorden, twee startmenu's van twee verschillende besturingssystemen. Ideaal! Voor dat ene programma hoef ik nu niet helemaal meer om te schakelen. Omdat plaatjes meer zeggen dan woorden, hierbij twee screenshots.
Op het eerste screenshot zie je hoe de twee taakbalken gebroederlijk naast elkaar 'co-existeren'. Op het tweede screenshot zie je de configuratie van beide besturingssystemen. Tegelijk. Alsof je in twee auto's op hetzelfde moment rijdt ...
Zelf doen?
Een ps-je ... wat ik beschrijf, kun je ook zelf doen op Windows of Linux. Waarom zou je het doen? Je kunt dan zelf eens een 'vreemd' besturingssysteem uitproberen. Ga naar de site van Virtualbox en download daar de software. Weet je niet welke je moet hebben? Kies voor windows x86. Een andere optie is om een zgn LiveCD te downloaden.
Nog wat voorbeelden van Linux en Windows tegelijk:
Labels:
Reacties
Ik heb VirtualBox ook
Ik heb VirtualBox ook geinstalleerd en het werkt prima. Behalve wanneer ik vanaf de usb stick een map met Office 2000 wil plaatsen in windows xp om deze daarin te installeren, weet jij hoe dit werkt? Ik krijg dan de melding dat er te weinig ruimte op de schijf is.
Ik hoor het wel,
Groet, Eduard
Zou dit kunnen:Je wijst in
Zou dit kunnen:
Je wijst in de instellingen in Virtualbox een ruimte toe, bv maximaal 4gb. Stel nou dat Windows al 3,8 gb inneemt en jouw Office2000 is 500mb dan heb je te weinig ruimte.
Wat je moet doen is in Virtualbox de ruimte voor je virtuele drive vergroten.
Hoe vergroot ik de bestaande
Hoe vergroot ik de bestaande ruimte van de virtuele drive dan precies?
Ik heb nu een virtuele drive van 10 GB, maar dat was de vorige drive ook. Echter, na een tijdje krijg ik een waarschuwing door virtualbox en dan wordt het scherm grijs en kan ik niet verder. Als ik dan ga kijken naar de eigenschappen van de virtuele schijf dan zie ik dat deze 4 GB is. Dit betreft dan een .vdi bestand, kunnen die dan niet groter worden dan 4 GB? Terwijl ik bij de aanmaak van deze virtuele schijf aangegeven heb dat die 10 GB zou moeten zijn. Hoe kan dit dan?
Ik hoor het wel,
Groet Edward
Als je naar de Virtual Disk
Als je naar de Virtual Disk Manager gaat (CTR-D bij mij), krijg je een overzicht van *.vdi bestanden. Daar staat ook de ' virtual size' en 'actual size'. Kloppen die met wat je denkt te hebben ingesteld?
Voor zover ik weet kan je de virtual size achteraf NIET aanpassen. Ik werk met versie 1.6.6 SUN versie. Misschien verschilt dit per versie.
En vervolgens: heb je uberhaupt genoeg ruimte op de schijf waarop de *.vdi' s staan (meestal de /home/$users partitie/.Virtualbox/VDI).
Reactie toevoegen