Vicariaat / Stage 1: de kop is eraf

Voor wie meer wil weten over mijn stage, lees verder ...

Sinds begin Januari ben ik bezig als leervicaris (letterlijk vertaald: vervangende predikant die lerend is). Nu ik even rustig thuis zit om een dienst voor Zondag voor te bereiden, vind ik gelijk even de (priori)tijd om wat te vertellen over mijn stage.

Even vooraf: stage is niet helemaal het juiste woord, omdat ik geacht wordt mijn werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. In die zin ben ik een plaatsvervanger. Bij een stage loopt er meestal iemand mee. Maar omdat stage een breder bekend woord is, gebruik ik dit woord. Mensen die zich storen aan het woord stage kunnen in plaats daarvan ook 'vicariaat' lezen ;-)

Werkdruk
Eigenlijk had ik pas afgelopen dinsdag, na mijn introductiedagen op het Seminarie, mogen beginnen met mijn vicariaat. Maar Pasen valt vroeg dit jaar en daarom zullen veel activiteiten in de gemeente eerder stoppen. Ik loop stage in gemeente de Bilt, bij ds. Smelt van de Dorpskerk. Hij wees me in December al op het feit dat Pasen vroeg was. Daarom vroeg hij mij of ik al in Januari kon beginnen met catechisatie geven en het volgen van wat andere activiteiten. Opgeteld met het feit dat ik in Januari nog gewoon college had, is Januari 1 van mijn drukste maanden ooit geworden. Druk in de zin dat ik steeds moest omschakelen tussen college, stagegemeente, freelancewerk, thuisgemeente en ook nog huishouden. Voor mijn bijbaan als koerier ben ik helaas de afgelopen tijd niet aan toe gekomen.

Werkbeloning
Dat koerieren mis ik wel. En het geld dat daardoor bijgeschreven wordt op mijn bankrekening natuurlijk. Ik zie nu al mijn reserves veel te hard slinken. Maar het werk wat ik in de Bilt doe maakt veel goed. Hier leer ik voor en zowaar, wat ik geleerd heb kan ik toepassen! In pastorale gesprekken merk ik dat de gesprekken ook effect sorteren. Positief welteverstaan. Tja, vanwege mijn zwijgplicht mag ik geen voorbeelden geven :-) Het contact met gemeenteleden doet mij goed en soms merk ik dat er ook echt een band tussen ons ontstaat.

Catechese
Waar ik mee begonnen ben in Januari is catechese. Relatief gezien heb ik tot nu toe de meeste uren aan catechese besteed. De lessen lopen veel beter dan eerdere catechese die ik gegeven heb. Reden hiervoor is de grootte van de groepen. Ik blijf maar niet snappen waarom ik destijds een 20 tal 12/13 jarigen heb gekregen. 20! Alsof het lessen op de middelbare school zijn waar slechts cognitieve overdracht het doel is. Nu is de grootste groep rond de 15 tieners, maar die zijn enorm gemotiveerd (alle groepen trouwens).
We hebben al de meest uiteenlopende discussie's gehad. Over Hitler in de hemel (tja, wie wil dit nu niet?) tot kinderen aan het avondmaal. We zijn met een klein groepje (3 is ook een groepje) vorige week naar een HGJB avond 'Belijden-is-doen' geweest. Erg leerzaam en (voor catecheten) aan te raden om heen te gaan met je belijdeniscatechisanten!

Vergaderen

Een belangrijk onderdeel van het werk is vergaderen. Het is zo belangrijk, dat je moet vergaderen totdat je erbij neervalt. Kan dat niet anders? Ik loop nu wel met de meest verschillende vergaderingen mee. Over het algemeen kan ik wel zeggen dat er efficiënt vergaderd wordt. Maar er moet wel over alles vergaderd worden, want stel dat de kleur van de keukenstoelen in de kantine van het bijgebouw niet stroken met het landelijk beleid.

Begeleiding
Mijn begeleider is ds Smelt. Eerst heb ik nog gekeken bij andere predikanten, maar achteraf gezien is hij wel de beste keuze voor mij geweest. Op sommige vlakken zijn we alletwee hetzelfde (we hebben alletwee geen humor) en op andere vlakken kan ik geweldig veel van hem leren. Wat ik vooral waardeer is de kwaliteit waarmee hij gelijk tot de kern kan doordringen en zich niet zo druk maakt om allerlei randverschijnselen.
Vorig jaar heb ik college's gevolg bij dr de Reuver op de uni. Mijn wens was dat ik bij hem mijn vicariaat wilde lopen. Dat kan niet, omdat hij geen eigen gemeente heeft en hij nu met emeritaat is. De insteek en houding van de Reuver spreken me aan en dat wilde ik graag leren. Ds Smelt heeft een vergelijkbare insteek en houding als de Reuver. Na een tijdje kwam ik erachter dat dit niet zo gek was, omdat ds Smelt zin vicariaat heeft gelopen bij dr de Reuver ... over leiding gesproken!

Een heel verhaal al. De volgende keer meer!

Labels: 

Reacties

GEEN HUMOR???? Grapje zeker.
 Maar ik begrijp dat je het goed naar je zin hebt

Hoi Lennart,
Mooi verhaal om te lezen over je 'stage' /vicariaat. Ik herken heel veel van wat je schrijft. Voor mij is alles ondertussen betaald, jij gaat voor hetzelfde werk onbetaald hogerop en moet nog even goed sparen.  
Leuk he als je merkt dat je een band opbouwt met gemeenteleden. Dat geeft extra veel plezier.
De groeten van Arjo
 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.