Woerden, stad waar het groene hart klopte

De laatste weken is er iets raars aan de hand in Woerden. Op tal van plaatsen worden er bomen gekapt door de gemeente Woerden. Dat is nog niet zo raar, het vreemde is dat veel inwoners van niets of bijna niets weten.

Mooie bomen die langs de weg staan worden opeens weggehaald. In sommige gevallen met twijfelachtige redenatie, in andere gevallen zonder boe of bah. In weer andere gevallen hebben de aannemers die de bomen omzagen, andere kaarten gekregen dan de bewoners (zie dit artikel, reactie van D. Schipper op 09 maart 2011, 11:42:51)

Gisteren liep ik met Yoëlle naar de stad en zag de zoveelste lokatie waar men aan het kappen was. Machtig mooie bomen van 25 meter hoog gingen tegen de vlakte. Geen idee waarom eigenlijk.


Op dat moment ben ik alle lokaties gaan bijhouden op een kaartje (zie hieronder). Al snel kreeg ik hulp van andere Woerdenaren die ook lokaties hebben toegevoegd, gecorrigeerd en doorgegeven. Op dit moment staat de teller op 35 lokaties waar gekapt wordt.

Dat een gemeente moet kappen is niet vreemd. Maar van een aantal zaken in Woerden klopt geen duck van. De gemeente Woerden probeert transparant te zijn, duidelijk te communiceren naar de burger toe. Men is o zo blij als de website weer eens één van de beste 3 van Nederland blijkt te zijn. De burger wordt ingeschakeld om mee te denken over bezuigingen. Maar over de bomenkap is vantevoren amper communicatie geweest. Via verschillende media uiten bewoners hun verontwaardiging. De gemeente gaat rustig door.

Daarnaast probeert de gemeente "groen" te zijn. Groen is hip enzo en ik doe daar rustig aan mee. De slogan van de gemeente wijst er zelfs op: stad waar het groene hart klopt. Woerden ligt in het midden van het groene hart, heeft mooie recreatieve gebieden. Zeer zeker een unique selling point! Daarom is het vreemd dat voor de eigen bewoners letterlijk het groen weggekapt wordt.

Er is wel gezegd dat er op 5 lokaties gekapt zou worden. 5. Ik kan me vergissen, maar hieronder tel ik er een paar meer. Nu al 35.

Door deze actie heeft de gemeente heel veel krediet bij de burger in rook op doen gaan. Alleen al het feit dat iemand het gemeentehuis in onderstaand kaartje met een rood vlammetje heeft getagged, zegt genoeg. Toon deze kaart in een groter formaat.

Labels: 

Reacties

Ook ik maak me grote zorgen over deze bomenkap. Beeldbepalende bomen zijn opeens verdwenen. Dat is niet iets van de afgelopen weken.
Vorig jaar zijn in Molenvliet ook al tal van bomen verdwenen en er kwam niks voor in de plaats. Woerden gaat een kale aanblik krijgen!
Vorig jaar hebben we de gemeente gevraagd de overlast van hondenpoep bij ons voor deur aan te pakken. Daar konden ze echter niet aan beginnen was het antwoord. We zitten nu met evenveel hondenpoep in een vrij kale straat. Dat moet toch anders kunnen?
Het is de vraag of de leefbaarheid van Woerden wel in goede handen is bij het huidige gemeentebestuur.

Ik maak mij ook zorgen, hier in molenvliet worden ook steeds meer bomen gekapt, hier blijft niets meer over! Zogenaamde boomrupsen zitten erin de bomen. Alle natuur wordt weggehaald, en ipv daarvan steeds meer straatvuil! Ik vertrek hier, sfeer, natuur en dat gezeik over hondenpoep, terwijl kinderen veel meer de boel vervuilen! Zeik woerdernaren! Stug stijf rotvolk is het.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.