Baby's & koortslip - besmetting voorkomen

update 2010-02-24

De combinatie van volwassene met een koortslip en een baby is gevaarlijk, kan zelfs een dodelijke afloop hebben. Eén keer raden welke twee ik in huis heb. Inderdaad .. een baby en een koortslip. Sterker nog, ik heb nog nooit zo'n erge koortslip gehad. Maar goed, als je weet dat een koortslip verschijnt onder andere door invloed van verminderde weerstand, vermoeidheid en stress dan is het niet zo gek. Deze ingrediënten zijn prima aanwezig in de eerste weken van het ouderschap.

Al twee jaar had ik geen last meer van een koortslip. En nu Yoëlle geboren is, komt het weer behoorlijk hard opzetten. Concreet houdt dat in dat ik haar niet mag knuffelen, kussen en de omgang met haar zoveel mogelijk moet mijden.

Het afweersysteem van baby's is veel zwakker dan die van volwassenen. Een koortslip is een uitbraak van het herpes virus (herpes simplex type 1 of herpes labialis laesies). Een kus met een koortslip aan een baby wordt ook wel een "Kiss of death" genoemd .. een besmetting van de baby (herpes neonatorum) heeft verschillende uitwerkingen maar kan dodelijk zijn. De precieze kans op besmetting en de mortaliteit heb ik niet kunnen achterhalen. Maar toch denk ik dat er genoeg reden is om zeer voorzichtig te zijn.

Medicijnen en preventie Op verschillende fronten heb ik mijn maatregelen genomen.

 • Uitdrogen. De apotheek smeerde mij Akolip aan. Naspeuring op internet leerde mij echter dat dit een variant van zinksulfaat is. Deze stof droogt de blaasjes uit, waardoor het virus verder geen kans maakt. Een passieve methode dus. In plaats van Akolip of een variant kun je ook gewone tandpasta gebruiken. Een nachtje met tandpasta zorgde er bij mij voor dat de beginnende blaasjes gelijk werden leeggezogen. Wit spul op je lippen is nou niet geschikt om mee de stad in te gaan. Dan heb je wel weer de transparante gel van Akolip nodig. Let wel dat je het spul niet uitwrijft maar erop stipt. Anders verspreid je het virus.
   
 • Kill the bastards. Wat de apotheker mij niet vertelde is dat er ook middeltjes zijn die de werkzame stof aciclovir bevatten waarmee het virus actief aangevallen wordt - of om het medisch goed te zeggen: het remt de groei van virussen. Deze stof zit in Zovirax maar ook in goedkopere huismerken. Er is dus een verschil tussen uitdrogende crèmes en virusremmende crèmes.
   
 • Preventie. Zoen de baby niet, je partner niet maar ook geen visitie. Gebruik niet dezelfde lippenbalsem als je partner. Deel geen eetgerei of glazen. Gebruik een andere handdoek en washandjes. En om helemaal zeker te zijn: haal mondkapjes bij de apotheek. Vooral in de fase waarin de blaasjes openspringen ben je erg besmettelijk. Wees gewoon een beetje extra paranoïde met je lichaam als je koortslip hebt.
   
 • Afdekken. Compeed heeft een fantastisch product met zogenaamde patches: doorzichtige en plakkende pleisters die je over de blaar heen plakt. Het is wel even oefenen om de patch er goed op te krijgen. Als de patch erop zit, dan is de blaas goed afgedekt. Of er ook een werkzame stof op de patch zit, heb ik niet kunnen ontdekken.
   
 • Ontsmetten. Als de wond open is, kun je met alcohol en watten de wond ontsmetten. Dit prikt behoorlijk! Op het moment dat de blaasjes vol zitten, kun je met een gesteriliseerde naald de blaasjes doorprikken en het vocht eruit persen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is het meest infectueus. Pas met het vocht dus extra goed op!
   
 • Ongetest. Tijdens mijn zoektocht over internet voor goede remedies tegen de koortslip kwam ik ook nog de hotkiss of HerpoTherm tegen: een apparaatje in de vorm van een lipstick die met warmte het virus te lijf gaat. De reacties zijn positief, maar ik heb er nog te weinig over gelezen.
   
 • Voeding. Pas je voeding aan dat je meer weerstand krijgt. Zie deze blog over voeding: slik extra vitamines, grapefruits (desnoods persen, maar niet uit pak; dit zijn vitamine-C bommen) en knoflook.

Werkwijze Om zo snel mogelijk van mijn koortslip af te zijn heb ik bovenstaande maatregelen met elkaar afgewisseld. De wondjes steeds goed schoongehouden, ontsmet, laten drogen ('s nachts met tandpasta), ingesmeerd met aciclovir en afgedekt met patches van Compeed. In mijn voeding heb ik geprobeerd zoveel mogelijk gezonde dingen te stoppen. Even een tandje extra gezond leven .. Op het moment van schrijven zit ik op de vierde dag. Beide blaasjes zijn al open gegaan en nu is de wond al aan het genezen. Vrij snel, een uitbraak van koortslip kan rustig langer dan een week duren.

Update: voedselbron voor het herpes virus Het herpes virus blijft voor altijd zitten. Je komt er nooit meer vanaf en af en toe steekt het zijn kop op. Hierboven heb ik enkele factoren zoals stress genoemd. Maar er zijn meer factoren. Het herpesvirus gedijt goed bij het aminozuur arginine en minder goed bij lysine. Arginine kan het herpes virus reactiveren. Beide aminozuren zitten gewoon in ons eten. Op het moment dat je vatbaarder bent voor een koortslip of een koortslip hebt, is het raadzaam om je lysine aandeel te verhogen in je voedsel. Hier staat een lijst met waardes van arginine en lisine in ons eten. Ook deze link is interessant. Melkproducten en enkele vruchten bevatten meer lysine. Bij de apotheek kun je lysinepillen halen waarmee de lysinewaarde in je lichaam ook wordt verhoogd.

Reacties

Nou het is allemaal wat. Straks word je nog verbannen naar het melaatsenkamp. Zover zal het wel niet komen. Wanneer kun je weer met veiligheid dingen gaan doen?
Hoe is het met Willeke en Yoëlle?
Groeten van mij he
En dank voor je input over marcus 6

Bedankt voor de volwaarde informatie hierboven, ik schrok me echt tijdens het lezen want ik heb namelijk een koortslip en heb mijn baby van 3.5 maanden gewoon gekust en geknuffelt en ook borstvoeding gegeven zonder maatregelen te nemen ik wist het niet maar nu voel ik me erg schuldig en ben in paniek geraakt zal mijn baby iets van krijgen ik weet echt niet wat te doen is nu.

zal ik de huisarts op de hoogte brengen en valt er nog iets te doen ? allemaal vragen waarop ik een antwoord wens.

Hoi Milouda,

Bij twijfel nooit inhalen, zeggen ze altijd in het verkeer. Ik zou even contact opnemen met het Consultatiebureau of anders de huisarts.

Een besmetting hoeft niet, maar kan wel.

Een koortslip is vervelend, kijk vooral even wat je aan je voeding kunt doen. In de laatste alinea (update) staan ook twee links met wat je wel of niet moet eten.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.