Open brief aan SWW: waarom bieden zij "Woonenergie" aan?

- EDIT: Woonenergie reageert, zie dit commentaar. Toch wel netjes na 2 jaar ;-)

Onderstaande tekst is de inhoud die ik gestuurd heb naar de SWW. Ze zeggen op te komen voor de sociale belangen van huurders. Maar mijns inziens doen ze dat niet met het aanbieden van de energieleverancier "Woonenergie".

In de nieuwsbrief van de SWW die vanochtend op de deurmat viel, stond een bericht over een vernieuwde aanbieding om klant te worden bij Woonenergie (SWW nieuwsbrief, jaargang 7, nr 4 bladzijde 4). Nu verbaast mij dat erg.

Woonenergie is namelijk nauw verbonden met het roemruchte bedrijf Oxxio.

Een korte zoektocht op internet op één van deze beide namen levert al genoeg (negatieve) berichten op om niet in zee te gaan met deze bedrijven. Maar ook uit mijn eigen omgeving ken ik genoeg negatieve verhalen. Ik ken 5 mensen die Oxxio als energieleverancier hebben. Alle 5 zijn ze verwikkeld in een papiermolen omdat de administratie van Oxxio niet klopt. Rekeningen moeten dubbel worden betaald, eindafrekeningen kloppen niet, afspraken worden niet nagekomen etc etc. Ik bespaar u de details over het gezeur met deurwaarders, advocaten en niet nagekomen afspraken.

Het blijft niet bij mijn persoonlijke ervaring. Ik hoef u maar te wijzen op de verschillende berichtgevingen in consumentenprogramma's zoals Kassa! om te laten zien hoeveel ellende dit bedrijf met zich meebrengt. Nu is Oxxio niet hetzelfde als Woonenergie, maar ze zijn ook niet te scheiden. Zo wordt de administratie samen gedaan. Juridisch gaat het om zusterbedrijven, de samenwerking is echter niet transparant. Lang verhaal, maar het komt erop neer dat Woonenergie verbonden is aan Oxxio, die beide weer van het (britse) bedrijf Centrica zijn. Een beschrijving vindt u hier http://www.volkskrantblog.nl/bericht/129592. Leest u de 49 reacties maar eens door. Geeft u mij een seintje als u in de reacties een positief bericht vindt over Oxxio/woonenergie/Centrica? Dan heb ik te snel gelezen...

Terug naar de kernvraag: waarom doet de SWW hieraan mee?

Mijn oog valt op de voorkant van de nieuwsbrief waar staat "we (SWW) zetten ons vooral in voor mensen in kwetsbare posities". Mensen die weerbaarheid missen een energieleverancier aanbieden met een dubieuze werkwijze? Een energieleverancier met troebele connecties met een bedrijf dat een slechte reputatie heeft? Gezien de reacties van consumenten gaat Woonenergie hard dezelfde kant op om dezelfde status als Oxxio te verwerven. Is dat je als bedrijf inzetten voor mensen in kwetsbare posities?

Het tegenantwoord van de SWW zou kunnen zijn: "we hebben om de tafel gezeten met het bedrijf en uit deze gesprekken blijkt niets van onbetrouwbaarheid. Daarnaast zijn er harde garanties gegeven omtrent leveringen". In het verleden heb ik vaker bij SWW aan de bel getrokken dat ze wel zo mooi spreken over hoor en wederhoor in publicaties, maar deze in de praktijk niet toepassen. Dit blijkt ook nu weer. Om de betrouwbaarheid van de wolf te meten, moet je ook aan de schapen vragen wat ze van de wolf vinden. Twee kanten dienen gehoord te worden. Niet alleen het verhaal van de aanbieder, maar ook van de consument. Het lijkt erop dat de SWW het verhaal van de consumenten niet heeft meegewogen bij de keuze om woonenergie aan te bieden aan haar klanten. Want alle consumentenverhalen die over Oxxio / Woonenergie / Centrica gaan, zijn negatief. Stuk voor stuk!

Goede feestdagen, met welke energieleverancier dan ook!

Reacties

Ik schrok er van te lezen dat Centrica nauw verbonden is met oplichter Oxxio. Echter vallen de puzzelstukjes nu wel op z'n plaats. In het verleden drama's meegemaakt met Oxxio, zal je de details besparen. Ben nu klant van Centrica, maar niet tevreden. Vorig jaar heb ik ontelbare keren contact moeten opnemen met de vraag wanneer nu eindelijk eens het bedrag van de afrekening (ik kreeg geld terug) over zouden maken. Dat heeft een eeuwigheid geduurt. Dit jaar weer precies hetzelfde! Met de ervaring van het vorige jaar heb ik dit keer besloten niet weer steeds te bellen, ze beloven het z.s.m. over te maken, echter z.s.m. betekent bij hen over 1 tot 3 jaar waarschijnlijk. Ik heb dus de bedragen maar verrekend.

Onlangs werd ik benaderd door Electrabel. Doordat ik helemaal klaar was met Centrica, en erachter kwam dat ze verbonden zijn met Oxxio, was ik klaar met deze partij. Ik ben dus ingegaan op het aanbod van Electrabel.

Waarschijnlijk heeft Electrabel inmiddels contact gehad met Centrica want vorige week, uit het niets, krijg ik een vordering van Intrum Justitia. Of ik maar even 423,91 wilde overmaken. Er stonden bedragen op die het vorige jaar al waren betaald. Van twee vermelde bedragen heb ik nooit facturen noch herinneringen ontvangen dus die waren niet betaald. Heb ik daarom alsnog betaald. Na eerst mijn hele administratie op z'n kop te hebben gezet. Dus inderdaad, zoals ik in een eerder bericht las, ze hebben hun administratie alles behalve op orde! Ik weiger natuurlijk de rente, incassokosten en registratiekosten te betalen, maar je bent er wel weer weken mee bezig! Rente... ze moeten mij rente gaan betalen!

Wat kunnen wij, als "gewone" burger nu het best ondernemen tegen dit soort oplichterspraktijken?

Hallo,

Ik heb precies hetzelfde ondervonden.

Wij gingen samenwonen, en hebben eerst +- een half jaar geklust,
voor dit halfjaar (zonder gebruik van stroom) kregen wij een rekening van om en de nabij €700.
Keer op keer bel je, en dan zeggen ze; ja mevrouw deze rekeningen kloppen inderdaad niet. maar er iets aan doen, ho maar..
wij (met hoge kosten) experts ingeroepen, om na te kijken of we eventueel een gaslek hadden. Dit was niet het geval, dus moest maar betalen.
Na een betalingsregeling gemaakt te hebben, dacht ik er vanaf te zijn. Centrica heeft deze betalingsregeling echter zelf stopgezet na een tijd (ik dacht dat ik klaar was met betalen, en als ik belde, kreeg ik niemand aan de lijn). een maand later kreeg ik, voor het zelfde half jaar nog eens een rekening van €500.
Maar weer heen gebeld, waarom ik 2 rekeningen krijg, maar daar krijg je geen duidelijk antwoord op.

Een half jaar later(!!) krijg ik een brief van Intrum Justitia ( breek me de bek niet open) dat de zaak bij hun ligt.
We zouden een betalingsregeling treffen, maar omdat ik al een groot bedrag betaald (€300)had, zou ik eerst betalingsbewijzen sturen.
betalingsbewijzen gestuurd, geen reactie, zelf bellen, wordt niet geholpen.
herinnering/aanmaning, weer bellen, heb een betaalbewijs gestuurd, 'Sorry mevrouw, die hebben wij niet ontvangen'.
E-mailadres gekregen, 4(!!) e-mailtje gestuurd met betalingsbewijzen (zodat ik zeker wist dat het aan komen zou)
3 dagen later een bericht, uw email is ontvangen, wij nemen deze in behandeling.
2 dagen na die brief , Brief van Intrum Justitia, binnen 8 dagen €728.08 betalen.
Weer heen bellen, ivm de brief dat het in behandeling zou zijn.
Dat hadden ze me niet verstuurd.
Dan maar vragen om een betalingsregeling, dit was niet mogelijk.

We zijn nu een dik jaar verder, en heb, tegen beter weten in toch maar het hele bedrag betaald.

zoo heb ik het ook onder vonden met Oxxio eerst een verhuizing door ge geefen met het verzoek op een betaling regeling volgens maar weer bellen en nu een betaling moeten doen met intrum die ook vort innen het zijn gewoon een stel oplichters gewoon niks meer afnemen van Oxxio

Ik begrijp dat er verwarring is over de rol van WoonEnergie, Centrica en Oxxio. Hierbij een korte uitleg: WoonEnergie is geen energieleverancier, maar een inkoopcollectief dat opgericht is door meer dan honderd woningcorporaties. Alleen huurders kunnen deelnemen aan WoonEnergie en krijgen altijd gegarandeerd lage energietarieven. Wij hebben Centrica uitgekozen als energieleverancier, zij hebben voor huurders de beste tarieven en voorwaarden.

Oxxio en Centrica behoren wel tot hetzelfde moederbedrijf, het Engelse Centrica Plc. Omdat Oxxio eerder actief was in de Nederlandse markt, maakt Centrica gebruik van hun organisatie om kosten te besparen. Daardoor zijn hun prijzen lager dan die van Oxxio. De klantenservice en het aanbod van Centrica is echter wel gescheiden van Oxxio. Bovendien houden wij namens de deelnemende corporaties en klanten toezicht op de nakoming van alle gemaakte afspraken met Centrica.

Het is altijd mogelijk dat er fouten worden gemaakt in de administratieve afhandeling door de leverancier of netbeheerder. Centrica probeert dit altijd zo snel mogelijk voor haar klanten op te lossen, u kunt hiervoor contact opnemen met onze gratis klantenservice 0800-1466.

Met vriendelijke groet,

Safira de Witte
Marketing Manager

Dames en heren,

op kassa.vara.nl heb ik een soortgelijke discussie gevonden. N.a.v die discussie heb het het volgende gepost:

Ik kom uit R'dam een voor mijn studie in Wageningen was ik genoodzaakt om een huis in Renkum (piepklein gehucht) te huren omdat er in een Wageningen een kamer tekort was. Dat was in 2007-2008. Voor mij stroom/gas had ik ook Centrica als leverancier. Heb maar 1 jaar in Renkum gewoond en mijn eindafrekening bedroeg maar liefst 580,31 EURO!!! Hoe ze dit bedrag hebben vastgesteld is mij een raadsel. Ik had geen wasmachine, in het weekend sjouwde ik mijn vuile kleren helemaal naar R'dam om deze bij me mams te wassen, ik had een kleine koelkast, had een fornuis, een hele kleine tv en maar op 3 plekken in huis licht: badkamer, gang en een lamp waar ik de hele tijd meeliep; van de woonkamer naar me slaapkamer. Bovendien was ik echt never nooit thuis, behalve om te slapen. In het weekend in R'dam (tja.. wat moet je Renkum) en doordeweeks colleges en dan nog tot 22:30 in de bieb van de uni aan het studeren. Hier in R'dam woon ik met me ouders (een huishouden van 3 personen) en we betalen 165 euro aan Eneco. Elk jaar krijgen we geld van ze terug. Dit jaar ook weer. Mijn moeder draait 2 a 3 wasjes per week, we hebben een flatscreen tv, een grote Amerikaanse koelkast, 2 laptops, 1 pc, etc. Dus hoe ik als alleenstaand persoon, dat nooit thuis was, bijna 600 euro aan oververbruik moet betalen kan ik gewoonweg niet begrijpen.

Na een jaar verhuisde in terug naar me ouders omdat ik stage ging lopen in Mozambique voor 6 maanden (vanaf november 2008). Toen heb ik in augustus gebeld om mijn contract op te zeggen. Ik heb ze expliciet verteld dat ik zou gaan verhuizen want de medewerker die ik aan de lijn had vroeg ik of het contract naar een nieuwe adres wilde meenemen. Ik zei toen nee omdat ik weer bij ouders zou gaan wonen. Het enige wat ik moest doen was de meterstand doorgeven. Dat heb ik gedaan, EN voordat ik naar Mozambique ging heb ik Centrica nog gebeld en weet je waarom... omdat ik dacht dat ik geld van ze zou krijgen hihihh arme ik. Ik dacht, ik ga naar het buitenland en alle klein beetjes helpen en omdat ik in weinig verbruikt heb dacht ik, wellicht krijg ik nog geld terug. Die mevrouw die ik aan de lijn kreeg kon mijn niet in het systeem vinden en ze zou me daarover terugbellen. Daarna nooit meer wat van ze gehoord. Ik ging lekker stage lopen, me scriptie schrijven, afgestudeerd en verder met mijn leven teruggegaan.

Tot 15 december 2010: EEN DAGVAARDING!!! Ze hadden gewoon INTRUM JUSTITIA ingeschakeld en mij gedagvaard. Ik kon het niet geloven. Heb nooit een achterstand ergens gehad, me rekeningen betaal ik altijd netjes op tijd (van me ouders geleerd, eerst je rekeningen betalen en daarna pas chillen). Ik schrok me dood. Ik kom net van de kantonrechter hier in R'dam. Uiteindelijk heeft ie besloten dat ik 1300 EURO moest betalen. Dus die 580 + proceskosten. Volgens de rechten had ik bij het beëindiging van het contract mijn adres moeten doorgeven. Bijna 3 jaar later komen ze aan me hoofd zeuren terwijl zij hun werk niet goed hebben gedaan. En ik had nog gebeld toen ik dacht dat ik geld terug zou krijgen. Toen hadden ze me meteen moet zeggen dat ik mijn eindafrekening nog moest betalen, of zie ik dat verkeerd. Dat zij hun administratie niet in orde hebben en domme telefonistes in dienst hebben is toch niet mijn schuld.

Tja, heb een schikking van 100 euro per maand met ze getroffen. Als ik verder procedeer kost het me alleen maar geld. Bovendien loopt me contract bij me huidige werkgever deze maand af, kan extra kost echt nu niet gebruiken. Tot zo ver mijn verhaal over die EVIL Centrica die in feite mensen belazerd. En de rechter nog: "als je niet met de eindafrekening mee eens bent dan kun je een eigen onderzoek instellen". Ja hoor, waar haal ik het geld vandaag. Zo zie je maar, als je het geld hebt dan kom je er wel. Ik heb dat niet dus ik moet gewoon dokken. Het ergste is, is dat ik helemaal geen bewijzen heb. Alles wat mij aan Renkum deed denken heb ik weggegooid/kwijt en ik heb wel met 2 medewerkers gesproken maar niet om hun naam gevraagd. TIP: altijd de naam vragen van de persoon die je aan de lijn hebt! Serieus, nooit vergeten om dat te doen!!!

Toen ik thuis kwam belde ik een vriendin op en vertelde haar mijn verhaal. Ze stuurde mijn meteen deze link (met jouw verhaal) naar me op. Wellicht als ik het eerder had gezien had ik de rechter nog kunnen overtuigen dat Centrica haar klanten gewoon oplicht. Vandaar dat ik besloten heb om mijn verhaal te delen. Misschien is ergens in Nederland iemand die zich ook in deze situatie bevind. Uiteindelijk als we allemaal onze slechte Centrica ervaring met elkaar delen, staan we samen sterk!

Veel sterkte

Nuria Cunha Soares

ik ben op aanraden van de sociale dienst overgestapt naar woonenergie en heb vanaf het eerste moment problemen met ze.
na zeer veel telefoontjes kwam ik erachter dat de jaar rekening (1250,00 bijbetalen voor een alleenstaande)niet kon kloppen.
na navraag te hebben gedaan bij de sociale dienst bleek dat men zelf maar gebruikersaantallen hadden ingevoerd die niet overeenstemden met wat er op de meters stonden.
na weer een partij telefoontjes gaf men toe dat ze het fout hadden en daarna begon de ellende pas echt.
er moest een nieuwe afrekening komen maar dat snapte men niet dus bleef men maar aanmanen via justicia.
na een scheldpartij van mijn kant werd het eindelijk duidelijk en heeft men een nieuwe afrekening gestuurd.
deze netjes betaald.
omdat mijn geld pas de laatste week wordt bijgeschreven betaal ik de rekeningen ook in die zelfde week.
afgelopen 4 maanden wordt ik gemiddelt 2 tot 3 keer gebeld door justicia i.v.m. de openstaande vorderingen van woonenergie.
nu blijkt dat ik 20 dagen te laat betaal per maand.
bij aanvang heb ik aangegeven dat er (door omstandigheden) geen automatische incasso kan plaatsvinden en dat ik de laatste week van elke maand keurig geld overmaak.
echter het geld wordt de 26 of de 27e van elke maand overgemaakt en de 28e sturen ze de vordering gewoon naar justicia.
hierdoor heb ik nu een bedrag openstaan aan rente en incassokosten.
Mijn advies is: blijf weg bij dit klote bedrijf.

gr henry

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.