Een klein berichtje van Jan Martijn Abrahamse (wie kent hem niet ;-)?) bracht me op de site Frapperen.nl. Wat is Frapperen? In je dagelijks leven je navolging in Jezus te laten zien.
Er staan op de site een aantal voorbeelden genoemd van mensen die hebben "gefrappeerd". Handig als je creativiteit tekort schiet. Dit schrijf ik ook een beetje cynisch. Want volgens mij is er toch echt wat aan de hand als je niet goed weet hoe je in het dagelijks leven je navolging in Jezus kunt laten zien. Of ben ik te negatief? Er staan leuke voorbeelden tussen waar ik zelf nooit aan had gedacht. Goed voorbeeld doet goed volgen. En in de praktijk kom ik vaak genoeg mensen tegen die even een klein ideetje nodig hebben. Ik geef de site het voordeel van de twijfel dan maar.
- edit: in dit interview spreekt de auteur zich uit. Hij heeft gemerkt dat mensen het inderdaad moeilijk vinden om tot actie over te gaan. Kortom, hier ligt een stuk motivatie.
Toch blijft er iets hangen .. een gevoel van onbehagen ..
Onder het kopje "Wat is frapperen" staat de volgende tekst Frapperen is voor iedere christen een eenvoudige en toegankelijke manier om te evangeliseren. Letterlijk betekent frapperen zoiets als opvallen, treffen en indruk maken. Door een actie uit te voeren die vragen opwekt bij mensen om je heen kan je hun aandacht trekken. Daarna zullen ze vragen stellen over jouw gedrag en kan je ze over Jezus vertellen.. Hier wordt een direct verband gelegd dat navolgen tot evangeliseren leidt. Dat je door het navolgen (leven zoals Jezus van ons vraagt) evangeliseert klopt. Maar dat is volgens mij meer een bij-effect dan een hoofddoel zoals hier wordt gesteld. Zoals het hier wordt gesteld, lijkt het meer op een "ik doe goed, zodat jij tot geloof komt" houding. En daar kan ik het niet mee eens zijn.
De site roept op tot navolging van Christus. Dat heeft alles te maken met heiliging. Wat is het doel van heiliging? Dat je met je leven God de eer brengt. Dat je laat zien hoe het evangelie jou heeft geraakt. Dat er daardoor mensen geïnspireerd raken en hopelijk ook tot geloof mag nooit het doel van navolging zijn. Want dan ga je teveel leven vanuit een houding waarin je naar merkbaar resultaat speurt.
Nog een argument. Op de site wordt verwezen naar een tweetal teksten (Johannes 13, de voetwassing en Mattheus 5, de bergrede). Frappant detail (haha, woordgrapje) is dat beide teksten gericht zijn op de incrowd, de volgelingen van Jezus. Hij probeert een "gedragsverandering" teweeg te brengen bij de groep die zich kerk noemt. Evangelisatie (hoe je het ook noemt) is een secundair doel. Ben je wel zuiver in je handelswijze als je frappeert om te evangeliseren?
Nu concreet: als ik een zwerver meeneem naar de Mac, dan doe ik dat niet om te evangeliseren. Ik doe dat omdat het leed van deze persoon mij raakt. Als er daarna een gesprek ontstaat, dan kan daarin ruimte ontstaan om wat te vertellen over het geloof. Maar hij krijgt zijn BigMac, of hij er nou voor bid of niet.
Kortom, krijgt de site cq. actie Frapperen.nl dan een onvoldoende van mij? Nee, zeker niet. Voorbeelden geven stimuleert mensen. En het concept is goed uitgevoerd; verbazingwekkend goed voor een christelijk initiatief. Alleen die vermeende koppeling tussen navolging en anderen tot geloof brengen stoort me. Een daad die belangeloos wordt gedaan, heeft vele malen meer impact dan een daad met een verborgen agenda.
Labels:
Reacties
Ik vind het een leuk
Ik vind het een leuk initiatief. Christenen maken zichzelf en anderen wijs dat ze moeten getuigen (opgevat als: 'anderen bepreken tot je erin geslaagd bent je geloof verbaal op te dringen') maar dat maakt gelovigen juist vaak zo betweterig en onuitstaanbaar. Het gaat om wie je bent, je hele persoon, je houding, de dingen die je zegt, maar ook de dingen die je niet zegt, de dingen die je doet en de zaken die je laat.
Frapperen klinkt mij als muziek in de oren. Ontregelen. Verbazen. Blij verrassen. Leuk om een creatieve benadering te kiezen als je anderen iets wilt laten blijken van het geloof, de hoop en de liefde die je hart veroverd heeft. Ik ben vóór.
Reactie toevoegen