Fototips voor op wintersportvakantie

Ga je op wintersportvakantie en wil je foto's nemen op de piste? Lees dan vooral verder ...


Veel foto's van de wintersport mislukken omdat basisregels niet in acht worden genomen. Wat kun je doen om je foto's te verbeteren?

(1) Belicht de foto over
Wat je veels te vaak ziet bij foto's van de wintersport is dat de sneeuw op foto's grijs is geworden. En de gezichten te donker. Hoe komt dat? In de camera zit een sensor die het licht meet. Dit is een dom ding die 1 functie heeft: al het licht wat binnenkomt optellen en er een gemiddelde van maken (om precies te zijn: 18% grijs). Sneeuw is meestal wit en reflecteert heel veel zon. De lichtsensor ziet heel veel licht binnenkomen en kapt het licht te snel af. Hij probeert de sneeuw 'gemiddeld' te maken, oftewel: middelgrijs.
Wat kun je eraan doen? Je moet je camera vertellen dat hij de foto moet overbelichten. Als je dit handmatig kunt doen, zou ik beginnen op een felle zonlichtdag met 2 stops. Of zoek eens naar de functie onder de naam 'tegenlichtcorrectie' of 'zonlichtcorrectie'. Een beetje camera heeft dit

(2) Gebruik de regel van derden
Deze tip geldt niet alleen voor wintersport, maar ook voor andere foto's. Verdeel de foto in je hoofd denkbeeldig met 2 horizontale en 2 verticale lijnen, zodat je 9 vlakken krijgt en 4 snijpunten.
Zet het onderwerp wat je op de foto wilt zetten (waar gaat je foto over?) op 1 van de 4 snijpunten. Een onderwerp dat op 1 van de 4 snijpunten staat komt beter over dan als het ergens anders in beeld zou staan. Het maakt ook uit op welk snijpunt of in welk vlak je het onderwerp zet. Elk vlak heeft een andere 'psychologische' impact op de kijker. Linksboven is agressiever tegenover rechtsonder (passief, vluchtend...).

Zie ook afbeeldingen via Google


(3) Jij een zonnebril? Je camera ook!
Op wintersport zit je hoog in de bergen, waar veel meer UV straling is. De meesten zijn dan ook zo verstandig om een zonnebril te dragen. Maar niet alleen jij hebt er last van (of wordt er bruin van), ook je camera. Beelden worden blauwer omdat ze last hebben van de UV. Gebruik daarom een UV filter die de UV straling weghaalt. Eventueel zou je het verschil kunnen uitproberen met een (kleurloze, alleen donkermakende) zonnebril die UV tegenhoudt. Neem een foto met zonnebril voor je lens en eentje zonder zonnebril voor je lens.
Met een losse UV filter loop je echter minder voor gek ;-)

(4)Gebruik het witte landschap door iets niet wits mee te nemen.
Je wilt het thuisfront laten zien hoe wit het was. Maar ... leuk zo'n witte foto, het zegt de thuisblijvers niets. De fout is dat men zo graag een wit landschap wil fotograferen, dat men ook alleen maar een wit landschap fotografeert. De foto wordt sprekender als je een gekleurd object meeneemt om het verschil duidelijk te maken. Een huisje, een boom, een skier in een rood pak ... Laat vergelijkinsmateriaal zien. Hoe weet je wat wit is? Door er iets niet-wits bij te plaatsen.

(5)Nat geworden? NIET aanzetten
Het kan altijd gebeuren dat je camera (of mobiel oid) nat wordt door de sneeuw. Als je denkt dat er water in de camera zit, zet hem dan zo snel mogelijk uit en haal de batterijen eruit. Laat vervolgens de camera rustig opdrogen voor een dagje of 2. Maar zet nooit,maar dan ook nooit een camera aan om te kijken of hij het nog doet. Dan zet je namelijk stroom op het circuit en maak je kortsluiting. Het water is op zichzelf niet schadelijk voor de electronica, maar de combinatie van aanzetten en water wel.

Labels: 

Reacties

Ik kwam hier via je hyves; waar je mee heen lokte met die baard-foto :) Ondertussen is theologie ook mijn ding geworden; weg met geneeskunde ;)

Goed geschreven stuk; ik probeer af en toe foto's te maken die ook echt goed zijn, en dan zijn dit soort basisdingen leuk om te weten!

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.