De nacht van de theologie in 2015

Vanavond worden in Amsterdam de 'nacht van de theologie' en de 'contrastnacht' gehouden: twee evenementen voor theologen. Ik kreeg een alleraardigst krantenartikel uit het jaar 2015 wat een terugblik geeft.


RND – Voor de vijfde keer organiseerden diverse organisaties in de avond en nacht van 21 juni een evenement voor theologen. Het fenomeen is aardig ingeburgerd in de Nederlandse wereld van theologen en kerken. We geven een historisch overzicht.

Het begon allemaal in 2011 met de 'nacht van de theologie'. Dat was georganiseerd door verschillende Nederlandse media zoals IKON, NCRV en dagblad Trouw. De nacht, eigenlijk een avond, was een succes ondanks dat achteraf bleek dat de helft van de decoratie was ontvreemd.

De 'nacht van de theologie' kreeg al snel de naam van een elitefeestje: er gold een dresscode en de toegang was 75,-. Dat is vandaag de dag de prijs van één liter benzine, maar in die dagen een heel bedrag. Daarom organiseerden enkele theologen een alternatief feest; de 'contrastnacht'. Kritisch maar ook speels kozen ze een locatie pal naast de Hermitage, waar de 'nacht van de theologie' werd gehouden.

Bezoekers van de 'nacht van de theologie' werden uitgenodigd na afloop langs te komen bij de 'contrastnacht'. Het feest duurde tot in de vroege ochtend totdat de politie het feest afbrak vanwege klachten van omwonenden. “We konden maar niet slapen van die Polka en GaGa muziek.” reageerde een bewoonster.

Het jaar 2012
Omdat het eerste jaar geen enkele katholieke kandidaat de podiumprijs had gewonnen, kwam er een katholieke tegenhanger. De theologen Bosman en Borgman en de priesters Vonhögen en Bodar organiseerden een alternatief feest in de Sint Jan van 's – Hertogenbosch: de 'KatholiekeNacht'.

Ook predikant Van Zwieten ging zijn eigen weg, al had hij andere redenen. Hij koos voor een meer zakelijke en open insteek: "door voor een synergie tussen de kerk en het zakenleven te kiezen, bereik ik een winstoptimalisatie." Hij huurde de hal van het WTC op de Zuidas af en liet voor een forumdiscussie de Paus en de Amerikaanse voorganger Warren overkomen om in discussie te gaan met de oprichter van Tata Steel, Dorabji Tata.

2013: GKV en GG
Onder leiding van synodevoorzitter ds. Heek kozen in 2013 de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt voor een eigen nacht. De reactie van de voorzitter: “We vinden het belangrijk onze eigen traditie te bewaken. Daarom organiseren we een eigen nacht. Andere organisaties mogen zich best bij ons aansluiten.”

De kerk van Goedgelovig, de Dwaze Schare, had al twee jaar lopen broeden op eigen alternatief. Uitendelijk kwamen ze in 2013 met de 'Pittige Nacht'. Een hippe website, in ComicSans, en een onverwachte lokatie, café Dwaze Zaken ten spijt werd het geen succes. Nog een jaar later werd elke bezoeker van de site gevraagd om een donatie te doen. Momenteel loopt een onderzoek naar de kasboeken.

Authentieke nachten in 2015
Voormalig pastor Boele Ytsma uitte in het begin van 2014 de kritiek dat “al die nachten steeds meer op institutionele monumenten lijken”. Hij regelde als alternatief de 'Authentieke nacht'. Deelnemers begonnen bij de Hermitage in Amsterdam. Daar stapten ze in pipo-wagens (en één ronkende blauwe camper met wit dak) voor een symbolische trektocht naar de Groene Kathedraal in Lelystad. Op deze plek werd een feest onder de open sterrenhemel gehouden.

De charismatische kerken kwamen dit jaar voor het eerst bij elkaar in een villa te Almere. Het is nooit bekend geworden wie de gastheer was, wel dat hij een niet bij name genoemd wilde worden omdat zijn papa dat niet wilde.

21 juni 2015 valt op zondag
Dit jaar viel 21 juni op zondag. Enkele organisaties wilden vanwege de zondagsrust niet meedoen. De Gereformeerde Gemeente nam het voortouw en organiseerde op zaterdagochtend een toogdag onder de naam 'het is nacht in uw ziel'. De ochtend dreigde te escaleren toen één bezoeker met een herziene Statenvertaling naar binnen wilde gaan.

In dit overzicht ontbreken enkele lokale initiatieven, zoals de 'nacht van gebed' in de Gebedswinkel te Woerden en de 'huiskamernacht' van de Maastrichtse SimpleBasicSerenitySimplicityChurch. Al deze evenementen en hun scheuringen laten zien dat ook nachten voor theologen een mooi Nederlands feestje zijn!


Krantenartikel (c) Dagblad RND (site pas beschikbaar na fusie van ND en RD in 2014).
Foto kathedraal NewYork (c) Freestockphoto.nl.
Foto WTC (c) Paul Abspoel.
Foto camper & BoeleYtsma (c) Rogier Bos.

Reacties

Haha, prachtig verhaal Lennart. En (helaas) zeer geloofwaardig.
Spreek je in 2015, op een van die nachten (toegang tot de ochtend acht ik lastiger, ondanks het bezit van een niet-herziene statenvertaling).

Wel leuk dat ik deze reactie in Comic Sans kan plaatsen. Dat is zo lekker eigentijds, in kerkelijke kringen...

geniaal geschreven! :)

Kostelijk!! Prachtige vondsten Lennart. Ik heb er heerlijk om zitten grinniken.

Nice :-)

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.