BibleWorks in Linux

Is het mogelijk om een specifiek programma als Bibleworks in Linux te gebruiken? Jazeker!

Wat is Wine?
Wie Linux een beetje kent, weet dat je de meeste Windowsprogramma's kunt draaien door gebruik te maken van Wine. Hoe je Wine precies installeert, kan verschillen per Linux-variant. Meestal kun je het installeren via de package manager. Eenmaal geïnstalleerd is het de bedoeling dat je in je contextmenu (= rechtsklikken op een bestand) kunt kiezen voor 'uitvoeren met ... Wine'

Heel simpel gezegd gaat het zo. Je navigeert met je verkenner naar een .exe file, klikt rechts, selecteert 'uitvoeren met ... Wine' en het programma start op. Bibleworks werkt ook op deze manier. Volgens het forum van de makers draait Bibleworks zelfs zonder aanpassingen onder Linux. Het kan namelijk gebeuren dat je voor specifieke fouten een specifieke handeling moet verrichten. Zo niet met Bibleworks. Meestal werkt het zonder te veel poespas.

Probleempje ... het werkt niet
Meestal zeg ik. Bij mij dus niet. Ik had Bibleworks geïnstalleerd onder Windows en mijn computer voorzien van een dualboot met xUbuntu. Bij het opstarten kan ik kiezen voor Windows of xUbuntu. Vanuit xUbuntu navigeerde ik vrolijk naar de map waarin Bibleworks stond en probeerde het op te starten. Het gevolg was dat ik een aantal foutmeldingen kreeg in de trend van 'could not restore default bookname file' en 'invalid or missing book name file', met de vermelding naar tweetal book-files (BOOKS.BNA en BOOKS.BNB).
De eerste stap die succesvol leek, was om de 2 bestanden vanuit de backupfolder (/bible Works/patches/base/) weer uit te pakken en terug te zetten in de /Bibleworks folder. Dit leek succesvol, maar toen kreeg ik de error dat de registratie niet in orde was.
Wat verder snuffelen bracht mij bij het volgende. Al lezend in de .ini file zag ik dat er onder andere de volgende vermelding stond:
Dir_Notes=c:\program files\bible works\notes
Dir_Userdb=c:\program files\bible works\userdb
Dir_Ase=c:\program files\bible works\ase
etc ... (nog een paar regels met dezelfde verwijzingen)

De oplossing
Aha! Met andere woorden, alles wordt gezocht "vanaf" c:\program files\bible works\... En wat doet Wine eigenlijk? Die stelt zelf een virtuele C:\ schijf in. Meestal wordt de map /home/lennart/.wine/drive_c (bij lennart je eigen computernaam invullen) gebombadeerd als de nieuwe C-Schijf. Omdat ik in een dualboot draai, is de werkelijke C-schijf een andere C-Schijf dan die ingesteld. De werkelijke C-schijf is namelijk (bij mij) /dev/sda1 en Wine doet alsof het /home/lennart/.wine/drive_c is. Kijk zelf maar eens in je menu onder [Menu > Wine > browse C:\ Drive]. Dus als Wine opgestart wordt voor Bibleworks, veteld Wine aan Bibleworks dat hij zijn bestanden moet zoeken in /home/lennart/.wine/drive_c in plaats van /dev/sda1 waar ze echt staan.

Hopelijk volgt u mij nog :-) De oplossing is even simpel als doeltreffend. Open het Wine-configuratie venster (meestal [Menu > Wine > Configure Wine]) en verander onder het tabblad "Stations" de verwijzing naar de C:\schijf. Nu is voor zowel Windows als Linux de C:\schijf één en dezelfde en behoort in ieder geval deze opstartfout van BibleWorks tot het verleden.

Labels: 

Reacties

Hallo!

Mijn probleem is volgens mij exact dezelfde. Echter, ik kan bij Wine de verwijzing naar station C niet wijzigen. Bij de andere stations (D en Z staat er) kan dit wel, maar bij C niet. Enig idee wat ik hier aan kan doen?

Gegroet,

André

Even uit mijn hoofd een tweetal mogelijke middelen:

Kun je de ini bestanden wel aanpassen, dat je bv naar /dev/sda? verwijst, wat je C:\ schijf van Windows is?

Kun je de bestanden die Bible nodig heeft, gewoon kopieren naar de map waar hij ze zoekt?

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.