Reacties in de media

In een ander artikel op de site van de kerk beschrijf ik hoe een update van Windows de dienst goed hinderde. De kerkdienst hebben we gewoon gehouden (met dank aan het koor voor muzikale ondersteuning!). De media pakten het op en mensen reageerden. Daarop reageerden anderen, waarop ik deze korte reflectie schrijf.

Nu ga ik een paar open deuren intrappen, maar volgens mij is er zich niet iedereen van bewust. Of het kan je helpen bij je eerste stapjes in het media-landschap .. 

Het bewuste artikel werd daags erna opgepikt door verschillende media, waaronder het RD en BD. Vervolgens vulden zich de reacties onder de artikelen op Facebook, op de site's van nieuwsdiensten en op de site van de kerk.

In dit artikel een korte terugblik en een poging om wat algemene lijnen te trekken voor als je in de media komt.

Relevant

Laat ik vooropstellen dat ik deze casus (van een dienst zonder presentatie) verder niet relevant vind om openbaar uit te diepen. Volgende week gaat alles weer zoals het was en er zijn ergere dingen in de wereld.

Wij kunnen tenminste in vrijheid bij elkaar komen. Het gaat me om de algemene lijnen: wat er gebeurd als je in de media komt en hoe de reacties kunnne zijn.

De titels verschillen

  • RD: 'Kerstdienst in de war door update Microsoft'
  • Powned: 'Windows updates verzieken kerstdienst'. De URL is zo mogelijk nog beter: ... /windows-haat-kerst-dienst-in-de-war-geschopt
  • BD: 'Windows verstoort kerstdienst Well & Ammerzoden' 

De Inhoud verschilt

  • Het RD geeft een uitgewogen artikel naar aanleiding van het artikel op Kerkwell
  • PowNed: ' .. de orgelspeler ..' 

Behalve het BD heeft geen enkele media-kanaal de moeite genomen om even contact op te nemen.

De reacties verschillen

  • Christelijk-orthodoxen reageren behoudend: 'wat is er mis met een Psalmboekje en Bijbeltje?' Eén suggestie van iemand was om de Psalmberijming van 1772 te gebruiken .. 
  • Reaguurders op PowNed.tv : 'De Duivel hield de datapakketjes tegen!'
  • Alle media die noch Christelijk zijn noch anti-religieus: 'Je moet ook geen Windows gebruiken, maar Linux' of 'Je kunt het daar en daar instellen'. Een hoop ervaringsdeskundigen die het ook is overkomen. Een aantal geestige comments en mensen die niet weten waarom je zou beamen in de kerk.

De reacties op reguliere sites zijn goed te pruimen. Terechte punten, geestige inhakers, soms wat kort door de bocht .. Op de flanken (zowel religieus als anti-religieus) neemt het oordelen en kortzichtigheid sterk toe. 

De vork in de steel

Wat me opvalt is dat veel mensen met reacties komen, terwijl ze geen idee hebben waar ze over praten.

  • Dat veel mensen geen idee hebben hoe een kerkdienst in elkaar steekt. Alsof je als dominee direct bezig bent met presenteren. Nee, daar hebben we een beamteam voor (waar ik mijn hand voor in het vuur durf te steken - laat dat duidelijk zijn!)
  • Dat je een Windows Update kunt overslaan. Op Windows 10. Succes.
  • Allerlei manieren hoe mensen het in hun eigen gemeente doen. Ja, maar zo doen we het hier niet en is de infrastructuur anders. Een tip die in de ene gemeente heel goed werkt, werkt op een andere plek niet.
  • Of we weleens van Linux hebben gehoord. Ach, ik werk er pas sinds 2007 mee .. 

Bovenstaande is een inhoudelijke reactie op alle reacties om aan te geven dat de werkelijkheid genuanceerder is dan dat er reacties binnenkomen. Om een algemene lijn te trekken: op het moment dat er iets in de media komt, gaan mensen hun eigen verhaal maken en komen met hun eigen antwoorden, reacties en insteek.

  • Je kunt reageren - maar waarom zou je? Wie wil je tevreden stellen, welk beeld wil je bijstellen? Is het relevant om te reageren? 
  • Naar wie ga je reageren? Wie wel en wie niet?
  • Wanneer ga je reageren? Als je eraan begint moet je er rekening mee houden dat er meer reacties komen. 

 

Conclusie

De overgrote meerderheid (van online maar ook offline) is uiteindelijk heel hulpvaardig: zus en zo kun je het oplossen. Gelukkig lees ik in veel reacties de bereidheid om te helpen of goedwillende reacties. Dat iemand dan niet gelijk doorheeft welke kennis je wel in huis hebt en wat de context precies is, moet je dan maar voor lief nemen.

Wat ik van eerdere media-aandacht heb geleerd, is dat mensen heel scherp kunnen zijn. Zeker als het gaat om inhoudelijke zaken, deinzen mensen er niet voor terug om je van alles te bestempelen. 

Een redacteur van een dagblad gaf me ooit de volgende tip: 'als het eenmaal in de media is, stuur je het niet meer. Dat moet je loslaten en je eigen ding blijven doen'. Dus ik ga maar mijn ding doen. 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.