Woord en daad

Doorvors niet de woorden, proef de geest

- J.V. Teunissen

Woorden scheppen.

In de Joodse traditie houden ze woorden en daden dicht bij elkaar. Ze hebben een woord wat zowel woord als daad betekent: 'dabar'. Denk aan het scheppingsverhaal in Genesis 1: God zegt en het is er. Door allerlei ontwikkelingen en voortgang (in cultuur, taal, theologie, filosofie, wetenschap et cetera) zijn we steeds fijner en specifieker gaan denken. Een woord is nog geen daad en vice versa. Terecht, lijkt me. Anders zou je geen belediging aan je adres meer van je rug kunnen laten glijden

Lukt het altijd om het kind van het badwater te scheiden? Als iemand je beledigt kun je dat van je afschudden, maar houdt je toch ook niet nog een dag later bezig? Wat als een collega aan je inzet twijfelt? Of een vriend of partner een sneer maakt over een karaktertrek van je? Woorden doen wat met je.

# Koe
Vanuit de psychologie heb ik geleerd dat onze hersenen het woordje 'niet' moeilijk kunnen verwerken: 'denk niet aan de Milka-koe'. 

Ha. Zie je wat ik bedoel? (Geen koe overigens -->)

De reden is, dat we woorden of tekst die we tot ons nemen, te verwerken hebben. Woorden geven ruimte op wat er vervolgens gaat gebeuren. Woorden zijn als het ware de basis waarop verder gebouwd gaat worden. Woorden zijn brandstof, al is het nog niet in gebruik. Het is een spel waar je soms bewust of onbewust de goede c.q. slechte kant opgaat.

# Woorden in groepen
Nu vertaalt (woordgrapje) naar meer sociologische processen. Wat doen woorden (in taal, tekst en slogans) met een beweging? Elke beweging of groep in de breedste zin van het woord heeft vroeg of laat een intellectuele bodem nodig. Mensen die aan het roer staat, beleid voeren, 'het gezicht zijn van ..'. Deze mensen gaan in hun woord voor aan de daden van hun volgers. 

"I've a dream" - woorden die zelfs buiten hun context nog herinnerd worden.

En afgelopen week zie ik spreken van leiders waarbij ik me toch even achter de oren krab. Welke ruimte wordt er met de woorden geschapen? Ik zet ze hier maar even neer maar ik bedoel er verder niks mee (dat geloof je toch zeker zelf niet?)

# PKN

De voorman oordeelt streng over de cultuur in de kerk. Hij vindt de protestanten te veel naar binnen gekeerd en de vergadercultuur funest voor de inspiratie. Ook is hij kritisch over de toegankelijkheid van traditionele kerkdiensten. "Ik vind onze eredienst soms wel erg voor ingewijden. Voor een buitenstaander is het alsof je naar een Chinees schouwspel zit te kijken."

Uit: Trouw. De collega-voorman die je wekelijkse inspanningen zo maar even wegzet. 

# PVV

Als je een zaal 'minder, minder, minder' laat scanderen, je steeds oproept 'kom in verzet' dan creëer je voor je achterban een richting. Nee, je roept niet op tot fysiek verzet. Maar je krijgt het wel. 

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.