KYRKA

KYRKA 333.777.12
Huisgezin Gods, midden in het leven

Wist u dat de IKEA meubels verkoopt? En niet zo maar een paar, maar voor het hele huis? In de catalogus en op de website kun je verbazingwekkend veel meubels vinden. En zowaar, in de showroom kun je rondlopen tussen de meubels. Als je wilt zelfs uitproberen (behalve de bedden, maar dat spreekt vanzelf).

De vorige alinea zou je niet zo snel met iemand voeren in het dagelijks leven. Iedereen weet wel wat je bij de IKEA kunt doen of krijgen. Als je de catalogus krijgt, dan staat op de voorkant al welke meubels je kunt kopen en wat de prijs is. Het doel van de winkel wordt in één oogopslag duidelijk.

Trek dat eens door naar het geloof en kerk-zijn. Is het helder voor buitenstaanders wie we zijn, wat we doen en wat ons ‘product’ is? Zijn collega’s of buren verbaasd als ze ons opeens leren kennen als kerkganger of gelovige? Nee, de hele dag over God vertellen zul je niet zo snel doen. Dat doet een dominee ook niet. 

Maar toch. Wordt het geloof gekend? Bij de IKEA koop je meubels of benodigdheden en ben je klaar. De kerk en het geloof zijn van een andere categorie. Het gaat over diepere dingen, over diepere snaren in je leven die aangeraakt worden. Maar toch. Kerk ben je voor de buitenstaander, las ik ergens. Als ik als gelovige mijn geloof in het evangelie van Jezus Christus niet weet te brengen bij mijn naaste, doe ik het dan wel goed?

Zijn er lessen die we van de meubelgigant kunnen leren? Als eerste dat ze met een vleug humor in het leven staan. Ze doen hun best en tegelijk gaan ze het leven ook ontspannen aan. Daarnaast binden ze vaste klanten met een klantenkaart die je een streepje voor geeft. Zijn wij zuinig op onze medebroeders en -zusters? Ja? Wanneer heeft u voor het laastst een compliment gegeven in de gemeente?

Uit het hele concept blijkt dat ze aandacht voor je hebben: hoe helpen we de klant? Potloodjes en plattegronden vind je overal. Na de kassa nog een versnapering voor onderweg. Denken wij weleens na over hoe gasten zich bij ons voelen? Woorden als votum & groet, verootmoediging en verkondiging zijn abracadabra voor ze. En waarom beginnen de liedjes na 150 weer bij 1? 

Als je denkt dat het wel goed zit en dat je alles voor elkaar hebt, is dat al een eerste teken dat je dat dus niet hebt. Wie niet blijft vragen en zoeken waarom hij of zij gelovig is, waarom we met elkaar kerk zijn, vervalt in een automatisme. 

In het evangelie komen we Jezus tegen als iemand die ons verwondert, uitdaagt, heelt en vergeving aanbiedt. Zonder Hem geen kerk. Hier staat de IKEA dan ook mijlenver van de kerk vandaan: Christus is geen standaardbouwpakket. Hij vraagt om een relatie met Hem en God. Hij vraagt om ambassadeursschap voor het koninkrijk van God (getuige-zijn). 

Jezus Christus is als de inbussleutel van de IKEA. Zonder Hem krijg je nooit alle delen van het geloof ‘in elkaar’. Zonder Hem sleep je je een breuk aan het geloof maar kun je er niks mee. In de ‘kyrka’ mogen we elkaar helpen het geloof in elkaar te zetten en Jezus Christus de juiste plek te geven.

Bovenstaande meditatie is in KerkEnNieuws 2014-04 geplaatst

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.