Op tafel stond opeens een pakket met folders, posters en magazines over het nieuwe liedboek (foto links). Het vorige liedboek dateert uit 1973 en was aan vervanging toe. Een aantal jaar is door een redactie intensief aan een nieuwe uitgave gewerkt. Dat lijkt me zonder meer een compliment waard, want dat is een moeilijke taak.
Na lang wachten wordt het 'nieuwe liedboek' op 25 mei gepresenteerd. In de pers waren er wat voormannen die de memo van de afgesproken mediastilte blijkbaar hadden gemist en zich uitlieten over de inhoud (misschien voer voor een later blog).
Liedboek '73 was volgens sommigen bij het verschijnen al gedateerd. Zal liedboek '13 actueler zijn? Komt het te laat omdat veel kerken overstappen op beamers of is het niet meer relevant door de 'stille verzuiling binnen de kerk'? Immers, een vrijzinnig iemand zingt andere liederen dan een evangelicaal. In aanloop naar en na de presentatie een paar blogs over het nieuwe liedboek.
Dit is de proefversie:
Lay-out
De inhoud is nog een groot geheim, maar het uiterlijk kunnen we al wel zien. Dat hebben ze slim gedaan: de standaard lay-out is rood/geel. Ze zullen gedacht hebben "gaan we liedboek '73 vervangen of de Opwekkingsbundel? Nee, we voegen ze qua uiterlijk samen!" De blauwe versie doet me sterk denken aan de schooluitgave van de HSV. Maar er zijn meer uitgaven (rood & blauw leer, kinderomslag).
Wat ik niet helemaal snap is de boogvorm (halve cirkel) in het ontwerp. Het doet mij denken aan de huisstijl van het Dienstencentrum (LDC) van de PKN. De uitgever van het liedboek is ISK en niet het LDC. De locatie is ook hetzelfde
"Het liedboek gaat over het leven. Over u."
Deze zin staat op de poster die meegestuurd is met het PR-pakket. Mooie slogan hoor, maar missen wij hier niet iemand met een grote I? Zingen is bidden met de ziel. Je hoeft geen wonderkind te zijn om te weten dat het in de kerk gaat over het leven, over u en over God. Coram Deo, voor Gods aangezicht. In de kerk ben je met je vragen, zorgen, twijfels, geluk, liefde en leven .. voor Gods aangezicht.
Wat is het nou voor slappe hap om in de PR alleen in te steken op de horizontale relatie (mens versus mens en leven) en niet op de verticale (mens versus God)?
Juist omdat God c.q. Jezus het 'unique selling point' van de kerk is. Dan komt er zo'n mooi, nieuw liedboek uit en dan komt God impliciet ter sprake. Zo staat er ook op de poster "Psalmen, lofliederen, dankliederen, gebeden". Voor wie dan? Voor de buurvrouw?
Mijn cynisme na aanleiding van de poster wordt bepaald niet minder als ik het magazine doorlees. Een docent zei altijd: "kijk naar de cijfers, niet naar de presentatie". Ik heb een aantal steekwoorden genomen en gekeken hoe vaak ze in het magazine voorkomen.
002 x - Jezus
003 x - Oosterhuis
004 x - Geest
005 x - Geloven
006 x - God
090 x - Liedboek
101 x - Kerk
Zo kan het ook: de portretten
Op pagina 16 staat een interview met ds. D. Strasser. Die beste man is goed voor 2 van de 6 keer 'God'. Hij laat heel simpel zien wat de waarde is van het liedboek in de gemeente (horizontale lijn) en wat dat betekent in de verticale lijn.
In de tekst van de vier portretten komt het 'bevindelijke' met God naar voren. Ik heb geen idee wie Marloes Oosterhoff is, maar: goed gezegd, meisje! Je geeft samen met Parsa Pazouki en de andere portretten meer inhoud aan de PR van het liedboek.
Conclusie
Natuurlijk snap ik dat een ISK of Boekencentrum het liedboek als een product naar voren schuift. Er is gepoogd in de communicatie het geestelijke aspect aan te spreken ("Het Liedboek gaat over het leven. Over u"). Dat had wat mij betreft veel beter uitgewerkt mogen worden. In de directe communicatie is het vooral de horizontale lijn die uitgewerkt wordt. Het verticale, met God, komt pas tot uiting als er derden worden geïnterviewd.
Zitten we hier niet te veel vast aan een kerkelijke schroom om direct te spreken over God, He(e)r(e) of hoe je het Allesoverstijgend Zijn ook wilt noemen?
Tot wie gaan we zingen met dit nieuwe liedboek, in Gods naam?
Labels:
Reactie toevoegen