** update na aanleiding van opmerkingen en vragen over deze blogserie **

Als predikant ben ik afgestudeerd in de richting van Praktische Theologie. Veldonderzoek is daarvan een onderdeel: wat gebeurt er nou precies bij mensen op het godsdienstige vlak. In deze contreien hoort daarbij het Rooms-Katholieke carnaval. Als nieuwe predikant begin ik met kijken naar mijn omgeving.

Alle blogs over carnaval staan hier:
http://aangeenbrug.org/category/labels/maatschappij/carnaval

Carnaval vatten III - de optocht

Een carnaval is geen carnaval zonder optocht. Dus ik begaf me onder de menigte en maakte een groot deel van de 'Groote Optocht' mee. Hoewel de route niet erg lang was (rondje Ammerzoden) lag het tempo laag. Het was nogal koukleumen tijdens alle gaten die er in de optocht vielen.

Voor het eerst
Mensen van hier reageerden nogal verbaasd over het feit dat ik nog nooit bij een carnavalsoptocht ben geweest (hoewel, vroeger, in Zwitserland, hadden we zoiets als Fasnacht).

Nee, boven de rivieren heb je niet zoals in het zuiden carnaval (of: 'kernafval' zoals ze boven de rivieren zeggen). Boven de rivieren is het enige zichtbare hier en daar een optocht rond carnaval.

Sociale creativiteit
Mijn opzet was om het carnaval te beschouwen langs de lat van sociale creativiteit (zie mijn eerste blog). Wat brengt en beweegt mensen om eraan mee te doen? De sociale creativiteit lag in de optocht hoog. Zelfs het Brabants Dagblad beaamde dit. Wat dat betreft viel ik met mijn neus in de boter. Tijdens de optocht was er interactie tussen de stoet en de kijkers. Verschillende wagens en loopgroepen deelden of beelden wat uit. Zo kreeg je koekjes of werd er een showtje voor je neus weggegeven. De inhoud varieerde van onderbroekenlol tot subtiele insider-grappen. Ook de actualiteit werd op de hak genomen, zoals deze kar waar gestolen schapen in werden gedreven.

De sfeer was goedgemutst (ha!), ontspannen en laagdrempelig. Ook veel toeschouwers waren verkleed of hadden iets aparts aan. Misschien een open deur: het werd beleefd als een jaarlijks evenement waarbij de zinnen even verzet worden.

Elke streek kent zijn optocht
Op de terugweg bedacht ik me dat ik dan wel nog nooit bij een carnavalsoptocht ben geweest maar wel bij andersoortige optochten elders. Zoals een ouderling in een dorp (boven de rivieren!) vorige week tegen me zei: 'wij hebben hier de bloemencorso'. En inderdaad, in Barneveld was er jaarlijks ook een optocht (op Koninginnedag?). Daar werd her en der de actualiteit ook op de hak genomen en verkleed. Of dat ook voor een bloemencorso geldt, weet ik niet.

Maar het anders-zijn, praalwagens bouwen, creativiteit inzetten is niet iets exclusiefs voor onder de riveren. Elke streek kent misschien zo zijn optochten. Die kun je natuurlijk niet één-op-één vergelijken, maar er is wel overeenkomst.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.