Voor even een herdershond #NaarBethlehem

Voordat ik het doorhad, deed ik mee met het project #NaarBethlehem. Ik blogde er al eerder over. Daarna (of: naar aanleiding van?) werd ik gevraagd of ik de rol van herdershond in dit interactieve 'kerstspel' op me wilde nemen. De herdershond komt natuurlijk niet voor in het kerstverhaal, maar het gaf me wel de gelegenheid vanaf de zijkant af en toe te blaffen als Snuf naar de duivel (overigens gecoverd door een keurig nette ouderling uit de Gereformeerde Bond #ghehehe) of commentaar te geven.Doel
De insteek bij het beginnen was om mensen die weinig in de kerk komen, toch te kunnen laten meelezen met het kerstevangelie. Of dat doel gehaald is, is natuurlijk moeilijk te meten. Het viel me wel op dat verschillende mensen, jong en oud, het kenden. Ook werden personen die meespeelden geïnterviewd door verschillende media, zoals radio en krant.

Terugkijken
Gek genoeg ga je vanuit je personage denken. Nu had ik geen prominente rol. Van spelers die dat wel hadden hoorde ik dat ze meegenomen werden in het verhaal. Uiteindelijk werd ik dat ook wel een klein beetje, doordat ik me moest voorstellen hoe het was om als hond rond te rennen door de velden van Efratha, schapen te bewaken, een verschijning van engelen mee te maken en op bezoek te gaan in de stal (met achterlating van de schapen).

Het hoogtepunt in het kerstverhaal is natuurlijk de geboorte van Jezus, wat plaatsvond op kerstavond. Omdat ik een kerstnachtdienst had, zat ik na afloop in de consistorie te reageren op de herders en de verschijning van de engelen. Natuurlijk nadat ik met andere kerkgangers chocolademelk had gedronken bij de vuurkorf. Sociale media zijn geen vervanging maar wel een toevoeging in sociale contacten ;-). Het hele achtergrondverhaal is hier terug te vinden, mijn tekst staat hieronder.


De jonge herdershond Snuf werd gecovered door Lennart Aangeenbrug.

Snuf is een hond die met zijn tong uit zijn bek achter de schapen aanrent, de bevelen van de herders zo goed mogelijk opvolgt maar soms ook te enthousiast of dierlijk reageert. Hij reageerde vooral instinctief op de bok (diabolos), wat tweets voor gegrom en geblaf opleverde. Maar uiteindelijk mocht hij met de herders mee op bezoek in de stal en was diep onder de indruk van het kind in de kribbe. Het schijnt dat hij zelfs een bot heeft gehad van een van de engelen ..

De tweets van Snuf werden gecomponeerd door Lennart, proponent in de Protestantse kerk in Nederland. Sociale media verruimen zijn blikveld, bieden kansen maar tegelijk ook uitdagingen. Het project #naarBethlehem vond hij een goede vingeroefening om verschillende mensen uit verschillende stromingen met elkaar naar kerst toe te laten leven.

De rol van Snuf groeide gestaag. Omdat zijn bijrol pas kon gaan spelen in de kerstnacht bij het verschijnen van de engelen was hij grotendeels maar een toeschouwer. Soms een tweet met
een dubbele bodem, soms nieuwtjes over honden. En ach, hij werd in bijna elk radio-interview aangehaald. Niet gek voor een hond.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.