Vicariaat / Stage 2: de staart is alweer in zicht

Voor wie meer wil lezen over mijn stage, lees verder ...

(deel 1 staat hier)

Hoe ver zijn we nu?
Halverwege de rit hebben we als studenten een tussentijdse evaluatie op Hydepark. Voor die gelegenheid heb ik maar eens mijn uren zitten uitrekenen en kwam tot de conclusie dat ik al 4 / 5 erop had zitten. Dat is vrij veel, vooral als je bedenkt dat we nog 7 weken de tijd hebben om de resterende uren in te vullen.
Met andere woorden: ik heb nu de luxe positie om me alleen nog maar met mijn leervragen bezig te houden in plaats van proberen alles mee te maken. Die tijd heb ik gehad. Gelukkig maar, want het was af en toe heel intensief en vooral veel weg zijn. Dat zal later als ik werk ook gebeuren, maar nu moest ik elke keer naar elke vergadering of bijeenkomst die niet altijd even relevant voor mij was (is).

Wat gaan we nog doen?
Zoals ik al zei, ik kan nu specifiek aan mijn leervragen gaan werken. Dat vraagt soms meer energie dan de 'gewone' zaken, maar daarvoor heb ik dan nu meer tijd. Er staan nog een aantal dingen open voor de komende tijd, zodat ik wel nog gemeentebreed aan de slag ga: van bezoek via kerkdienst tot en met vergadering leiden (arme ambtsdragers ... ;-)
Aanstaande Zondag, met Pasen, is er een belijdenis dienst met een paar catechisanten. Daar heb ik nu wel veel zin in. De afgelopen 10 weken hebben we elke week met elkaar gesproken en het is mooi om te zien hoe dit tot een afronding komt.

Wat mis ik? (oftewel: wat de PTHU anders kan doen)
Soms heb ik het gevoel dat ik totaal nieuwe mensen tegenkom. Hoewel de gemeente waar ik stage loop klein is, kom ik elke keer weer nieuwe gezichten tegen. Ik mis nu nog steeds een gedegen 'gezichten-kennis'. Dat is jammer, omdat ik dan niet de hele gemeente kan leren kennen. Aan de andere kant, het schijnt een jaar tot anderhalf te duren voordat je er pas echt goed inzit. In die zin is de Kampense variant van een gespreid jaar dat je vicariaat loopt dan ook beter. Je groeit er zo echt in.
Misschien iets voor de PTHU? Een vicariaat van 4 blokken, waarbij je 'maar' een maximale belasting van 75 ~ 80 uur per blok mag hebben? Dat mes snijdt aan verschillende kanten. Je moet goed plannen anders kom je in de knoei met je vakken. Je leert de gemeente over een langere periode kennen en in feite veel beter. Door de langere periode maak je bewuster mee wat er reilt en zeilt. Een beslissingen komt nu even voorbij flitsen, maar in een lange stage zie je de hele beleidsvorming groeien.
In Blok B heb ik ook al vicariaat gelopen naast 2 vakken. Hoewel het druk was, lukte dat ook aardig.

Wat kun jij nog verwachten?
We hebben afgelopen Maandag en Dinsdag als afsluiting met de catechisanten een aantal filmpjes gemaakt. Houd deze weblog (of Hyves) in de gaten. Zodra ze gemonteerd zijn, komen ze erop te staan.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.