[Pasen 1 ] Goede Vrijdag - Jezus ging van ons weg

Op Goede Vrijdag herdenken we het sterven van Jezus Christus aan het kruis. Hij deed dit vrijwillig om voor ons mensen de weg naar God vrij te maken.

Vaak - te vaak - hoor ik woorden met de strekking als "ja, maar ik leef netjes. Dan kom je toch in de hemel?" of "ik ben niet zo erg als die en die" (vul de naam van je buurman maar in). Begrijp je dan eigenlijk wel wat er gebeurd op Goede Vrijdag?
Was Jezus zo'n goede - en daarom helaas gehate - man dat Hij dood moest van de kerkelijke leiders? Jezus als een soort Ghandi die niet werd uitgestaan door de mensen die het voor het zeggen hadden? Niet alleen.
Moest Jezus sterven als een soort wisselgeld voor onze fouten en zonden waardoor God 'genoegdoening' kreeg? Als een wraakoefening, zoals we dat in ons rechtssysteem kennen met boetes en straffen? Nee dat niet.
Jezus stierf aan het kruis omdat Hij als enige mens zijn hele leven oprecht en op een juiste manier Gods stem had gevolgd. En dan wordt de verdorvenheid van ons mensen pijnlijk zichtbaar: we kunnen en willen God helemaal niet in ons midden hebben. Hij moet weg, we kruisigen hem liever.

Jezus liet zich wegduwen. Hij liet zich kruisigen. Hij onderging het gespot en de vernedering van ons mensen. Nogmaals, na Zijn dood is het niet dat God de Vader Zijn woede op Jezus heeft bekoeld vanwege wat wij hebben gedaan. Het beeld van een God die wraak zoekt steekt nogal eens de kop op. Het is veel erger: wij mensen hebben onze zonden 'bekoeld' op Gods Zoon. Als een stel kleuters hebben wij ons misdragen toen God op bezoek kwam. Wij hebben Hem verworpen, veracht en aan de kant geduwd.

Maar Hij droeg het. Zelfs in die diepe vernedering ging Hij door. Waarom? Uit liefde voor ons. Hij liet zich uit het leven verjagen. Jezus ging weg omdat wij Hem de dood injoegen.

Snap je het nog dat Hij desondanks nog steeds van ons houdt? Ik niet. Toch zoekt Jezus ons op, hoewel we God niet willen hebben in ons leven. Met Zijn kruisdood laat Jezus zien hoe ver Hij voor ons wil gaan. De vraag is nu: wil jij ook met Hem gaan?

Fernando Ortega bezingt het offer van Jezus

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.