[Papa-voor-dummies] Voor de bevalling

Naast het inrichten van een babykamer kun je veel meer doen om je voor te bereiden op een bevalling. Hierbij een aantal tips onder elkaar opgesomd.

De Bevalling

Het verbaast mij hoe slecht beginnende ouders zich laten voorlichten. Sommige lezen niets, anderen wachten rustig af .. In het ziekenhuis zeiden ze tegen ons dat wij ons heel goed hadden voorbereid. Dat heeft ons heel goed geholpen. Maar wat hebben we eigenlijk gedaan?

 • Samen hebben we een bevallingscursus gedaan: Samen Bevallen. Het kost je 10 avonden, maar het is zeker geen verspilde moeite!
 • Lees je in! Leestips zijn de volgende boeken (nee, ik heb geen contract met Bol.com):
 • Jouw zwangerschapsbijbel (uitgebreid)
 • Zwangerschapsboek voor mannen (wordt altijd door vrouwen gekocht voor hun partner, maar reken maar dat hij het leest..)
 • Oei, ik groei (wordt op online fora vrij vaak naar verwezen)
 • De meeste vrouwen zien op tegen het mogelijke inscheuren of inknippen. Niet iets waar je makkelijk over praat. Fysiek gezien komt inscheuren omdat er teveel spanning staat op een "stuk vel" dat met een mooi woord perineum heet. Er bestaat zoiets als perineummassage om het geheel elastischer te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de perineum massageolie van Weleda. Daarnaast kun je met het apparaatje de Epi-no je bekkenbodemspieren trainen. Hiermee zou je de klachten op bekkenbodemproblemen kunnen verminderen. Beide methodes zijn aanbevolen!

Huisdieren

 • Als je huisdieren hebt die vrij in huis rondlopen, zet dan ruim van tevoren de spullen klaar. Zo kunnen ze alvast wennen.
 • Wij hebben twee katten. Instinctief zijn de meeste katten bang voor ballonnen. Leg daarom een aantal ballonnen in de wieg, in de box etc. Zo kunnen ze wel wennen aan de nieuwe meubels maar vertikken ze het om deze meubels te gebruiken. Toen één van de twee ballonnen van het aankleedkussen was gevallen, lag Mouse heerlijk naast de overgebleven ballon ..
 • Probeer ook na de bevalling af en toe bezig te zijn met je huisdieren. Vooral een kraamhulp de eerste week over de vloer kan stressvol zijn.

Geboortekaartjes

 • Zorg dat je op tijd de adressen hebt en print als het even kan de adresstickers alvast uit. Wij hadden de adressen op tijd, maar gingen pas printen toen de kaartjes er waren. Vervolgens bleek de printer de stickervellen niet goed te pakken.
 • Je kunt naar elke drukker gaan en een kaartje kiezen uit een boek. Ben je creatief genoeg, dan is www.geboortepost.nl een site waar je je eigen kaartjes kunt uploaden. De kleuren van het resultaat zijn hier stabiel, maar de weergave op het scherm is niet accuraat. Ik werk met speciale gecalibreerde beeldschermen voor fotowerk en zelfs mijn "digitale proefdruk" verschilt met de kleuren die je in de bus krijgt. Maak daarom op tijd een aantal proefdrukken! Heb je eenmaal de juiste kleur, dan kun je ervan uitgaan dat de volgende keer de kleur bijna hetzelfde is.
 • www.geboortepost.nl heeft ook de optie om de adressen op de enveloppen te drukken.
 • Rusttijden op de kaart. Neem ruime rusttijden voor de kraamvrouw. Wij hadden 13 - 15 uur erop gezet. In de praktijk hebben wij ervoor een uur nodig om te eten en een uur daarna nodig om Yoëlle te verschonen en even rustig wakker te worden. Mensen zonder kinderen snappen dit niet en willen om precies 15 uur op de stoep staan als je dit op je kaartje zet.
 • Bezoek of kraamfeest? Zie hiervoor de blogpost die binnenkort wordt geplaatst.

Inrichten babykamer

Tja, dat mag je natuurlijk zelf uitzoeken ;-) Wij hebben heel veel van Marktplaats gehaald en gekregen van familie en bekenden. Als je op tijd begint, heb je genoeg tijd om de koopjes op Marktplaats eruit te vissen.
Een tip voor de kinderwagen: neem geen Quinny of Bugaboo. Ten eerste loopt daar iedereen mee (wees eens origineel!) en ten tweede lees ik veel verhalen dat ze na één kind al kapot zijn. Wij hebben een Teutonia ("De mercedes onder kinderwagens!") via Marktplaats gekocht. Eén en al Duitse degelijkheid. Er hebben al 3 kinderen in gelegen, maar dat is er echt niet vanaf te zien.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.