[Papa-voor-dummies] De eerste stapjes ... (voor ouders)

Als de kraamhulp de eerste dag de deur achter zich dichttrekt, ben je zo'n 16 uur met z'n drietjes. Wat komt er dan allemaal op je af?

De eerste nacht was bij ons nogal vermoeiend. Om 1 uur verschoonde ik Yoëlle. Van de kraamhulp moest ik elke keer temperaturen. Maar elke keer dat ik dat deed, kwam er ontlasting mee. Dat ging dus niet. Op het moment dat ik haar aan Willeke gaf om te voeden, lag Yoëlle weer heerlijk te slapen .. maar eenmaal in de wieg begon ze te 'komen' (d.w.z. happen en huilen voor borstvoeding). Na 2 uur bovenstaande in verschillende varianten uitgeprobeerd te hebben, heb ik de verloskundige maar uit bed gebeld met de vraag wat we moesten doen.

Stapsgewijs een aantal tips rond de verzorging

  • Baby's zijn erg gevoelig voor warmte en kou. Wil je een baby wakker hebben, stop hem of haar dan in een koude wieg! Wil je dat hij of zij gaat slapen ...
  • (a) verwarm de wieg voor met enkele kruiken. Er moet sowieso één echte kruik in met kokend water. Om voor te verwarmen kun je ook rubberen kruiken gebruiken, een elektrische deken of kersenpitkussens. Doe dit alleen om voor te verwarmen, een baby mag namelijk niet in de wieg tegelijk met een elektrische deken of kersenpitkussen omdat ze teveel warmte afgeven. Het gaat er puur om het bedje voor te verwarmen!
  • (b) rol hem / haar in een omslagdoek en houd hem / haar bij je. Ook handig als je de baby verwisselt van de wieg naar bijvoorbeeld de wandelwagen. Doordat de baby in de omslagdoek blijft, merkt hij / zij niet zoveel van de verwisseling.
  • Onze fout de eerste nacht was om na het verschonen Yoëlle lekker warm aan te kleden. Door de behagelijke warmte viel ze gelukzalig in slaap. Zorg dat kinderen die 's nachts gevoed worden het niet te behagelijk hebben! Vrienden van ons gebruikten een koud bierflesje (!) om hun zoon wakker te houden. Mijn zus noemde het 'je kind een beetje pesten door hem koud te houden'. Gebruik daarom geen omslagdoek en trek de sokjes uit.
  • Kraammatrassen kun je gebruiken op het aankleedkussen. Knip een vel van 90 x 90 in 4 stukken. Elk stuk kun je onder de billetjes leggen. Er gaat vaak genoeg wat "overheen". Met een stukje kraammatras hoef je niet gelijk het hele aankleedkussen te verschonen.
  • De eerste huildagen of regeldag is na ongeveer 10 dagen, 2 dagen nadat de kraamhulp weg is. Daar zit je dan zonder hulp en met een jankende baby ... regeldagen zijn groeistappen in het leven van de baby op de 10e dag, 3e of 6e week (lezingen verschillen), 3e maand en 6e maand. Baby's huilen zonder reden de hele dag, komen veel en hebben het niet naar hun zin. Laat je vooral door de eerste keer niet uit het veld slaan: het hoort erbij!
  • Als je borstvoeding geeft, moet je alle adviezen die je krijgt niet al te serieus nemen .. je kunt vooral in de war raken door schema's ("om de 3 uur voeden") en goedbedoelde adviezen. Baby's zijn net mensen: soms lopen ze de hele dag om de anderhalf uur te drinken, dan hebben ze weer een dag waarbij ze amper komen.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.