Jouw kerk is er ook voor jouw buurman. Maar jouw buurman ziet jou als kerk.

Wees als kerk pro-actief in je eigen lokale omgeving. Waarom alleen meeleven met leden binnen de kerk? Laat als kerk merken dat je meeleeft met lief en leed binnen en buiten de kerk.

Het gebeurt nu al: de kerk neemt deel aan 4-meivieringen, participeert met Koninginnedag of neemt deel aan debatten. Maar denk ook eens een stapje verder en stel de vraag: hoe gaan we in onze kerk om met alledaags lief en leed?

Je buurman feliciteer je bij iets moois of je bent er voor hem als hij het moeilijk heeft. Waarom zou dit ook niet gelijk namens de kerk kunnen? De kerk is niet het gebouw in het midden van het dorp. Dat heet een kerkgebouw. De kerk ben jij, jij die de buurman feliciteert of ondersteunt.

Het lichaam van Christus wordt niet zo maar zichtbaar. Vind je Christus in een denominatie of organisatie, zoals bijvoorbeeld de PKN? 'De PKN' kan niet uit zichzelf reageren. Het zijn de mensen die uiteindelijk de handen en voeten van Christus zijn. De PKN en het gebouw zijn niet meer dan een 'voertuig' waarbinnen God gekend, geloofd en geprezen mag worden.

Stel: de buurman van een ouderling wint een belangrijke, nationale prijs voor zijn werk. Natuurlijk feliciteert de ouderling zijn buurman. Doet hij dit als buurman? Jazeker. Maar hij kan het ook als vertegenwoordiger van de kerk doen. Daarmee laat de kerk twee zaken zien.

Het lichaam van Christus is niet het gebouw of de kerk; de kerk is ook de buurman die zich verbonden weet met zijn naaste. Daarnaast zijn hele gewone mensen lid van de kerk en vertegenwoordigen Christus.

Het vraagt van de gemeente wel een alertheid. Elk lid wordt gevraagd om in zijn of haar omgeving de ogen open te houden om mee te leven. En dan? Ik pleit niet voor drie extra bloemstukken per week. De kerkrentmeesters (penningmeesters /kerkchinees) zien je al aankomen.

Een handzame standaardkaart met een persoonlijke (=geschreven) tekst zou toch niet te veel moeite moeten zijn? Gewoon: dubbelgevouwen, mooie eigen foto op de voorkant, logo PKN erop, dik papier, royaal formaat. Overal te bestellen, zoals hier. Laat zien dat je mensen iets gunt. Of om mensen geeft en meeleeft.

Want kerk-zijn is niet iets van de zondag, kerk-zijn is onderdeel van heel het leven.

Jammergenoeg kent de webshop van de PKN geen format hiervoor. Ik ruik een businessopportunity uitdaging. Serieus: mocht er belangstelling zijn voor een set kaarten, neem contact met me op. Als fotograaf én voorganger binnen de PKN weet ik waar ik op moet letten.

Onderstaande video sluit mooi aan bij deze blog (soms krijg je eerst één of andere reclame):

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.