[Geblogd] Simon de Ijveraar

Alain Verheij vroeg of ik wilde bloggen over één lied uit de musical Jesus Christ Superstar - een musical uit 1970 die in 1973 verfilmd is. Natuurlijk had ik er weleens over gehoord, maar nog nooit gezien. Een goede aanleiding om dus eens een stukje te kijken.

De hele tekst staat hieronder, zoals deze ook geplaatst is op het blog 'Vreemd Geluid'. De hele serie (andere liederen) uit de musical zijn ook op deze site te vinden.

Het bewuste lied is een dialoog tussen Simon de Zeloot (Ijveraar) en Jezus.


Een uitzinnige menigte danst om Jezus heen. Een circus met als aanvoerder Simon de Zeloot. Een Zeloot is een ijveraar. Iemand die zich uitslooft. Die de menigte voorgaat in het bewonderen en bejubelen van Jezus. Wild wordt er gedanst en druk vliegen de armen door de lucht heen.

Ze zingen in een steeds sneller tempo de woorden:

Christ you know I love you
Did you see I waved?
I believe in you and God
So tell me that I’m saved

En tussen al dit geweld staat Jezus. Als een rots, vastberaden en afwachtend. Hij laat alles over zich heen komen. Onmenselijk haast, want hoor eens al die credits van al die mensen.

There must be over fifty thousand
Screaming love and more for you!

Een beetje mens zou daarvan onder de indruk raken en zich als leider laten kronen. Het volk smeekt erom. Maar Jezus niet. Hij ziet het slechts glimlachend aan. Na de finale van de menigte vallen ze op de grond en zingt Jezus. Zijn houding, toon en inhoud is anders. Totaal anders.

Vol ontferming, voorzichtig en zelfs onbegrijpelijk. Want wat is nou macht?

Understand what power is
Understand what glory is

De menigte ziet niet wat macht is. Macht is toch naar je toe halen wat je wilt? Van de Romeinen bevrijd worden? Aanbeden worden? Nee.

If you knew all that I knew
My poor Jerusalem
You would see the truth
But you would close your eyes

Het volk kan de macht niet dragen. Ze zouden het misbruiken. Macht corrumpeert, in de dagen van Simon en in de dagen van vandaag. Gods Zoon liet zien wat de Koninklijke Weg is.

To conquer death, you only have to die.

Simon kijkt onbegrijpend in de camera. Hij vat de woorden van Jezus niet. Nog niet. Ik begrijp zijn reactie. Want wat zou ik graag willen dat God Zijn macht soms anders gebruikte. En dan moet ik net zoals Simon stil worden om de voorzichtige woorden van God te horen. Goddelijke liefde is je leven geven voor de ander.

You only have to die.


De hele video staat hier:

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.