De vergelijking tussen JOP en HGJB. Nou ja, voor één methode dan.

In mijn werkveld kwam ik de vraag tegen over clubwerk en materiaal. Daarom heb ik even de moeite genomen om beide mappen met het clubwerk naast elkaar te leggen en te vergelijken. Bijgevoegd ook een PDFje met schematisch de verschillen.

Indruk
De beide mappen zien er verzorgd uit. Je krijgt een kant-en-klaar produkt waarbij de route voor de leiding uitgestippeld is. De variatie bij JOP vind ik groter, omdat er rekening is gehouden met diverse leerstijlen. Er zijn activiteiten om te doen en om te denken. De HGJB kent echter ook een clubblad welke ik niet heb gezien. Volgens de omschrijving staan daar wel diverse doe-dingen in wat de variatie wat groter zou maken dan die ik ben tegengekomen.
De HGJBmethode kent een vrij strakke, terugkerende, klassieke opbouw: opening, Bijbel, verwerking, afronding. De JOPmethode kent hierin veel meer variatie per keer en ook meerdere, kortere onderdelen. Omdat tussen deze onderdelen gevarieerd wordt met leerstijlen en leervormen lijkt me deze methode aansprekender voor een verschillende groep kinderen (wil de gemeente met één, homogene groep kinderen opstaan ..?).

Theologische inhoud
Over de theologische inhoud kan ik niet veel zeggen. In de eerste plaats omdat de HGJB nog geen volledig programma heeft. Daarnaast zal het per gemeente verschillen of ze zich meer aangetrokken voelen tot HGJB of JOPmateriaal. Ook speelt mee dat ik voor een dergelijke duiding de programma's helemaal dien uit te pluizen. Daar heb ik de tijd niet voor genomen. Of er per sé een theologisch verschil inzit? De HGJB kennende zullen ze de soteriologische lijn exclusiever aanbieden dan JOP.

Prijs
Wat opvalt, is het grote prijsverschil. Bij de HGJB krijg je voor minder geld (vanaf 17,50 plus extra kinderclubladen plus map) meer bladen. De JOP kent maar 2 series van 11 avonden waarvoor je per serie 240,- dient te betalen. Maar dan krijg je gelijk een pakket met handleidingen, coachboekjes en kidsboekjes. Als je de gratis instructiebijeenkomst afneemt, kost de serie 175,-. Je bent bij de JOP duurder uit, maar je krijgt er wel een completer product voor. En wat is nou 175,- voor een compleet product?

Conclusie's
Of een gemeente voor appels of peren dient te gaan, laat ik aan de gemeente over. Wat me tegenvalt bij het HGJBprogramma is de eenzijdige, cognitieve benadering. Soms had ik meer het gevoel alsof ik in een catechesemethode zat te bladeren in plaats van clubwerk. Ergo: wat is als gemeente je definitie van clubwerk? Is club een soort catechisatie waarbij je spelletjes mag doen? Dan is deze methode geschikt. Als het clubwerk ook een open, missionair karakter naar buiten toe wil hebben, dan zou ik de JOPmethode kiezen. Maar .. voor een kindernevendienstleiding is de HGJBmethode het overwegen zeker waard, omdat het leerelement sterk op de voorgrond staat. Daarnaast heeft deze methode ook een kerst- en paasprogramma.

Ach, volgens mij kun je ze het beste gewoon allebei aanschaffen en gebruiken voor de club en kindernevendienst.

PSje : Doen! Dag voor jeugdleiders
JOP organiseert de JOPCoachLive dag op 26 maart. Er worden diverse workshops aangeboden en er is een algemeen programma. Daarnaast zijn er diverse uitgeverijen die met hun materiaal komen. Ideaal om te grasduinen in kinderwerkmateriaal. Aanbevolen dus.

BijlageGrootte
PDF icon vgl-JOP-HGJBmateriaal.pdf44.93 KB

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.