De (on)mogelijkheid van Hyves

Hyves is populair en wie maar een beetje sociaal wil netwerken op internet moet bij Hyves zijn

Het concept is leuk (en gratis :-). Je voegt iedereen toe die je kent als "vriend". Gek eigenlijk, mensen die je nooit op je verjaardag vraagt, kunnen toch in je vriendenlijst staan (Of zou JP die tienduizenden thuis uitnodigen?). Ja, ik beken: ik heb ook een hyves-profiel (voeg me toe! lennartaangeenbrug.hyves.nl). Dat ik lid ben geworden, is meer omdat iedereen in mijn omgeving het heeft dan dat ik er nu echt warm voor loop. Ik heb mijn eigen site, maar het idee van sociaal netwerken spreekt mij wel aan.

Ik heb het al eerder gezegd: de servers van hyves zijn traag ... de instelmogelijkheden zijn beperkt. Je kunt kiezen uit een aantal standaardblokken en binnen een aantal vastgestelde parameters je ding doen. Goed, dat heeft dan ook weer zijn voordeel, want door dit stramien kun je snel soortgelijke mensen vinden, die op dezelfde school, baan of camping hebben gezeten. En je krijgt geen allegaartje van allerlei verschillende site's. Maar wat belangrijker is: mensen die geen kennis hebben van programmeertalen kunnen nu opeens een "site" beheren ... Mijn gemiddelde "vriend" op Hyves heeft voor zover ik kan inschatten geen kaas gegeten van html, php etc.

Een nieuwe functie die laatst geïntroduceerd is wekte mijn aandacht: import van RSS. RSS is een manier om snel de laatste toevoegingen van internetpagina's binnen te halen. In een zgn. RSS-reader kun je bijvoorbeeld honderd site's in de gaten houden, zonder ze daadwerkelijk toe te bezoeken. Zo zie ik gelijk als vriend X weer een nieuwtje over zijn dochter cq. zoon online plaats en wanneer de Paus op vakantie gaat. In chronologische volgorde.

Veel mensen hebben op hyves bij hun blog de mededeling staan dat hun weblog elders is. Logisch, gezien de baggertrage snelheid en het missen van degelijk lay-out beheer (ajax? widgets? snippets? extensies? blokken op een andere plaats? Niet bij Hyves!)(edit: de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit niet helemaal waar is. Ze maken wel gebruik van technieken waardoor je niet de hele pagina opnieuw hoeft in te laden als je bijvoorbeeld op "2" klikt bij vrienden) . De ontwikkelaars van Hyves wilden dit ondervangen door het mogelijk te maken dat jouw externe blog via RSS ingelezen wordt in de blog van Hyves. Ideaal dacht ik, dan zien mijn hyves-vrienden gelijk dat ik blog op een eigen site.

Ik had hoge verwachtingen, totdat ik er mee aan de slag ging. Het instellen gaat vlot, maar de functionaliteit is als de rest van Hyves. Nergens kan ik vertellen aan mijn hyvesbezoekers dat het gaat om een externe feed. Als ze op het kopje klikken, zouden ze voor mijn part gelijk naar mijn site moeten gaan. Maar nee hoor, eerst word je een venster verder geleid in Hyves. Waarom? Mijn RSS laat op dit moment alleen titels zien. Als de titel je aanspreekt, kom je maar naar mijn site om te lezen en eventueel commentaar achter te laten. Maar vanaf Hyves kom je eerst op een tweede pagina om daar te zien dat er verder niets staat. Zoals ik al zei: mijn gemiddelde Hyves-vriend is niet technisch onderlegd (ze hebben wel andere hele goede kwaliteiten!). Snappen ze dan wel dat het hier gaat om een externe site? Het is niet zo 1,2,3 te zien ...

Vervolgens mag de bezoeker klikken op "Bekijk hier de originele post". Nog steeds is niet duidelijk dat het hier gaat om een externe link. Tevens kun je op deze tweede pagina commentaar geven op de blog. Wablief? Moet ik twee plekken met commentaar in de gaten gaan houden? Liever wil ik al mijn commentaar op één plek. Graag had ik hier meer functionaliteiten gezien, maar geheel in de stijl van Hyves valt er weinig te kiezen.

Hyves is leuk en ik wil er zeker niet vanaf. De beperktheid van het systeem is zowel de sterke als slappe kant. Daarmee is Hyves mogelijk en onmogelijk tegelijk!

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.