Dames van Plezier, Heren van Plaisier

Vandaag is de nieuwe scriba (secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland benoemd ...



Het persbericht is hier te lezen en een deel van zijn toespraak hier. De scriba is / wordt zo gezegd de spreekbuis van de kerk. Hem krijg je te zien als er weer iets te doen is of als er iets nagelaten is. Een hele belangrijke functie dus. Hij heet Arjan Plaisier en heeft dezelfde naam als zijn voorganger, Bas Plaisier.

Getuige zijn eerste toespraak, wil hij staan midden in de cultuur van vandaag en die cultuur ook wat relevants bieden. Dat is niet altijd makkelijk, want de kerk heeft een stoffig en duf imago. De kerk heeft een boodschap van verlossing en vernieuwing te bieden. Dáár heeft onze maatschappij echt wat aan. Zij is gericht op eigen genot (vandaar de titel: dames van plezier). Gek vind ik dat niet, want waar kan de maatschappij anders op terugvallen als je geen geloof hebt? Ja, je kunt het nog lekker gezellig humanistisch maken of Iets-istisch, maar wat dan? Daar krijg je geen goede antwoorden mee in je leven.

De kerk staat in een traditie van 6000 geloof. Dat zegt toch wel iets over de kwaliteit van dat geloof. Ik wens Plaisier heel veel sterkte toe met zijn taak!

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.