Carrièrestap: baan als kerkelijk werker. Of twee banen tegelijk.

Bijna 2 jaar geleden plaatste ik een blogje met de melding dat ik een baan had in De Bilt. Deze betrekking is beëindigd toen ds. Codée bevestigd werd. Nu heb ik sinds kort een aanstelling in één gemeente en begin in een andere gemeente per 1 september. Iets meer info hierover als je het linkje "meer lezen" volgt.

Wilnis
Wilnis zit tijdelijk zonder predikant en ook de vaste kerkelijk werker verlaat deze gemeente. Men zocht naar een tijdelijke versterking voor catechese en pastoraat. Dat ben ik geworden (een scherpzinnige lezer had dit vast al door ;-)) In ieder geval werk ik tot december 8 uur per week te Wilnis. Wat mij tot nu toe opvalt in deze gemeente, is dat er een open en constructieve sfeer heerst, waarbij het geloof door gebed en bijbellezen heel praktisch wordt beleefd en geleefd.

Ter Aar
Eerder dit jaar had ik een gesprek bij JOP (organisatie voor jongeren binnen de PKN) voor een aanstelling bij een andere gemeente. Dat is niets geworden, maar hieruit vloeidde wel het contact met Ter Aar uit voort. Na een kennismakingsgesprek klikte het van beide kanten. Ook hier vertrekt de predikant binnenkort en is er in eerste plaats een overbrugging nodig voor catechese. Daarnaast ga ik mij bezighouden met het jeugdwerk in het algemeen.

En je scriptie dan ..?
Terecht dat deze vraag wordt gesteld. Omdat ik hem van verschillende kanten kreeg gesteld, een korte uitleg. Nadat Yoëlle zich in februari bij ons meldde, ging Willeke minder werken en ik meer.
In eerste instantie wilde ik dit doen door meer uren te maken bij DHL, waar ik alweer meer dan 5 jaar werk. Echter, onregelmatige uren en het minimuumloon (lees: veel uren moeten draaien voor genoeg geld) bleken niet goed samen te gaan met een regelmatig leven wat je opeens hebt met een baby. En door de vele uren bleef er gewoon te weinig tijd over voor de scriptie.
Het is niet dat ik het werk bij DHL niet waardeer. Genoeg afwisseling en vaak ook interessante en pittige discussies over het geloof als ik een collega spreek. Maar ja, na 2 jaar gewerkt te hebben in De Bilt merkte ik toch dat dit niet het werk is waarvoor ik ben opgeleid. Ik heb wel aangegeven dat ik misschien in de toekomst wel weer een aantal uren ga werken bij DHL. Want in december stopt het contract met Wilnis en dat moet ergens mee worden opgevuld.
Op dit moment heb ik echter heel veel rust en structuur waardoor ik mijn scriptie weer goed kan oppakken.

Na mijn scriptie
Als dan eindelijk het grote moment is aangebroken dat mijn scriptie klaar is en ik helemaal klaar ben, wat dan? Dat is voor mij ook nog een grote vraag. De keuze voor Ter Aar heb ik heel bewust gedaan; daar ga ik ook niet zomaar weg. Een aanstelling als kerkelijk werker neem ik niet meer aan als ik eenmaal gemeentepredikant ben. Dat zou een stap terug zijn. Werken als werknemer van een kerkenraad geeft mij alvast een voorsprong als ik eenmaal predikant wordt. Daarnaast krijg ik de kans om mij op specifieke terreinen te ontwikkelen en wordt ik begeleid door professionals van JOP.
In de keuze om eerst kerkelijk werk te doen, ben ik niet de enige kandidaat. Er zijn meerdere kandidaten die nu of in het verleden na hun studie eerst een paar jaar kerkelijk werk hebben gedaan. Soms naast hun studie, soms ook na hun studie. Hoe het verder gaat lopen, mag ik in Gods hand laten.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.