Bloedmooi mobiel

Een sms. Bespaar nu en kijk op (webadres) hoe u uw abonnement kunt verlengen. De reseller van mobieltjes heeft goed bijgehouden wanneer ik weer mag verlengen. Kopen! Verlengen! Nieuw mobiel! is het devies. Maar het knaagt. Ga ik voor een nieuwe smartphone?

In de eerste opzet van deze blog had ik al een lap tekst geschreven over mijn overwegingen. Toen kwam ik onderstaande trailer tegen.

Hoe komen we eraan
Veel mineralen die we gebruiken in elektronica worden gedolven in slavernij door onder andere tieners. De handel zorgt voor onrecht, omdat wij, afnemers in het Westen, geen duidelijke eisen stellen. Ook wel 'Conflictmaterialen' of 'blood minerals' genoemd. Het was niet nieuw voor me. Maar zulke filmbeelden maken het harder. Het komt dichterbij.

Wat doen wij
Een elektronica-vrije wereld is onmogelijk. En het is onmogelijk alles te traceren. Ik ben ook helemaal niet tegen gadgets of devices. Gelukkig zijn de politiek en het bedrijfsleven zijn ondertussen bezig de zaak op orde aan het krijgen. In de Verenigde Staten zijn ze hiermee verder; de Europeese Unie loopt (flink) achter.

Voorbeeldfiguren
Vaak hoor ik de verbazing van ouders en opvoeders dat tieners 'elk jaar een nieuw mobieltje willen'. Geven we als ouders en opvoeders niet het verkeerde voorbeeld als we onszelf steeds omringen met gadgets en devices? Helemaal als de herkomst op z'n minst problematisch is?

Buurkinderen van 10, 11 en 12 rennen over straat met mobieltjes met mineralen die leeftijdsgenoten hebben gedolven. Zouden ze het weten welke prijs anderen betalen voor hun 'speelgoed'?

Stop zelf
Daarom doe ik niet meer mee met de hype om steeds iets nieuws te kopen. Mijn oude mobiel voldoet, sterker nog, ik stap terug naar mijn papieren agenda*. Ook al mag ik een supersnelle, hype smartphone vanwege mijn aflopend abonnement.

Ik ga mijn dochter niet opvoeden met woorden als 'solidariteit, humaan-zijn, naastenliefde en zorg voor de ander' terwijl mijn handen iets anders laten zien. Als ik ongelijkheid zie, neem ik ook de verantwoordelijkheid die in mijn macht ligt.

Mijn dochter verdient een eerlijke papa en een jonge mijnwerker een jeugd boven de grond.

Enkele links

* = Conflictmineralen is niet alleen mijn enige overweging. De fragmentatie en deconcentratie wegen niet op tegen het 'altijd online zijn'. Maar dat is een andere blog waard.


(c) Foto's via FairPhone's Flickr, by-nc-sa licentie

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.