Andere tijden, andere manier van marketing

De IKEA is heel goed bezig met onderstaande reclamecampagne.

Wat doe je meestal als je een reclamebudget hebt? Je hangt posters op, je koopt banners ergens op internet en je probeert zo klanten te lokken. Maar de consument wordt (is?) soms een beetje kijk-moe. Mij vallen eerlijk gezegd de standaard banners en posters ook niet meer op. Gelukkig zijn er dan creatieve reclamemensen die iets onverwachts doen.

Bij de IKEA hebben ze dat als volgt gedaan: men neme Facebook (wie dat niet kent: een soort poezie of vrienden album maar dan digitaal en een behoorlijk stuk dynamischer), maak een account aan van de manager en plaats zo af en toe een interieurfoto. Op Facebook kun je foto's taggen, dwz personen of gedeeltes van een foto voorzien van een labeltje. Wie nu als eerste bijvoorbeeld de bank tagte, die kreeg de bank .. de actie werd een succes en veel mensen waren bezig met deze Facebookpagina en daarmee de IKEA. Missie geslaagd.

Moraal van dit verhaal? Nadenken over hoe wij consumenten aankijken tegen de manier van PR. Zelf ben ik op dit moment bezig met een aantal spandoeken, posters en site-inrichting voor een kerk. De geijkte weg dus. De kerk is geen bedrijf, maar de consument die langs komt zal echt geen verschil maken tussen een bedrijf of een kerk. De vraag die ik mijzelf stel, is 'levert de energie die ik erin steek, ook voldoende op?'. Kijken er genoeg mensen naar, is de beoogde doelgroep niet allang murw geslagen met posters en advertenties? Kortom, hoe bereik ik mijn doelgroep zo goed mogelijk in deze tijden? Als ik net zo'n creatief idee heb als de IKEA mensen, dan voer ik deze gelijk uit.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.