3/3 Trinity Wall Street Church - idee voor Nederland?

Dit is deel 3 van 3 in een serie over de Trinity Wall Street Church in New York: de introductie.

Via een tweet die ging over een digitale adventskalender kwam ik op de site van de Trinity Wall Street Church (TWS) te New York. De gemeenschap heb ik kort geïntroduceerd in deel 1. De technische aspecten van de advenstkalender staan in deel 2. In dit deel denk ik na of iets dergelijks ook in Nederland van de grond kan komen. Of is dat een open deur? Het is mogelijk, dus waarom niet?

Waarom wel?
Internet is niet meer weg te denken in de huidige cultuur. Mensen informeren zich en leven mee met gemeenten in hun omgeving. Met een digitale adventskalender kun je mensen binnen en buiten de kerk op een speelse manier betrekken bij een thema gedurende vier weken. Je laat zien dat je als gemeenschap met hedendaagse media gewoon meedoet. Dat mag natuurlijk niet de hoofdreden zijn. Waar het vooral om gaat, is om mensen te inspireren, te prikkelen en nieuwsgierig te maken naar het evangelie van Jezus Christus.

Centrale rol
De eerste gedachte is natuurlijk: wie zou zoiets in Nederland kunnen coördineren? Je hebt een coördinerende partij nodig die genoeg contacten heeft op verschillende gebieden (internet, ontwerp, coding) en de juiste mensen of initiatieven kent. En (niet geheel onbelangrijk) geld.
Naast het maken van een kalender heb je natuurlijk ook 'vulling' nodig. Mensen of groepen die iets met het thema hebben. Ik kom dan voor de centrale rol al snel uit bij de Protestantse kerk. Als landelijke organisatie kunnen zij de juiste netwerken aanboren.

Decentraal: meer dan overnemen
Naast een centraal sturend orgaan is het initiatief bedoeld voor de 'individuele' gemeente. Een plaatselijke gemeente kan de adventskalender overnemen op hun website. Maar hiermee is nog niet alles gezegd. Want is het plaatsen van een 'gadget' alles? Als gemeente zul je ook een stapje verder moeten gaan: integreer het thema in de adventsdiensten, ga ermee de straat op. Bedenk vanuit het thema een marktkraam voor de lokale winterfair. Vraag je af hoe 'buurtbewoners' erachter komen dat deze adventskalender online staat. Beamer het nieuwe filmpje elke avond om 24:00 op de zijkant van de kerk (het lokale sufferdje komt daar snel genoeg achter, anders krijgen ze wel een 'anonieme' tip van de scriba).

Wat?
De TWS heeft als thema "hoop" gekozen. Advent leent zich voor andere thema's, maar uiteindelijk hebben ze allemaal iets met elkaar te maken. Advent is de tijd dat er licht, hoop of nieuwe verwachting doorbreekt in een donkere tijd. Hoop beschrijft dit kort en kernachtig, maar het woord wordt in deze tijd teveel geassocieerd met de campagne van Barack Obama.
Het thema bepaalt de uiteindelijke inhoud van de 25 items die worden opgenomen in beeld.

Wie?
De volgende stap is het zoeken van mensen of initiatieven waarover je een item kunt maken voor de kalender. Belangrijk is om hierbij zo breed mogelijk in de kerkelijke vijver te vissen.
Nu laat de rechterkant van de vijver zich soms moeilijker bevissen voor dit soort initiatieven. Waarom weet ik niet, misschien wel omdat de vijver aan deze kant overvol zit. Als een rechts visje dit leest: meedoen, laat ter zijner tijd zien wat je met dit thema hebt!

Waar?
Volgens mij hoef je de items niet alleen in Nederland te zoeken. Er wordt genoeg zendingswerk en ontwikkelingswerk (diaconie) in andere landen gedaan of ondersteund.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.