“Here Jezus red mijn kinderen”

Afgelopen week werd Kampen opgeschrikt door een brand waarbij 4 kinderen in hun slaap overleden. De moeder schreeuwde bovenstaande woorden uit op straat. Een tragisch ongeluk waarbij ik de familie sterkte toewens.

Een hoop reacties op internet over de woorden van moeder leiden tot het schrijven van deze blog, waarin ik in wil gaan op de vraag: “waar was Jezus dan ..."

… zonder te pretenderen dat ik de antwoorden heb. Laat staan volledig overzicht heb over de situatie. Ik deel een aantal dingen die ik ben tegengekomen op internet.

“De brandweer heeft meer gedaan dan Jezus”.
Dit verondersteld dat God had in moeten grijpen in de geschiedenis, in het landje Nederland, in het stadje Kampen, anno 2009. En omdat God dat niet doet, bestaat Hij niet. Ik vraag mij af of mensen die deze opmerkingen maken (in deze trant) de Bijbel ooit weleens gelezen hebben. Juist de Bijbel staat vol met mensen die klagen over het leed dat hun overkomt. Lijden en leed hoort bij het leven. Dat leven met God betekend niet een succesverhaal waarbij statistieken aanwijzen dat christenen meer geluk en voorspoed hebben als niet – christenen. Het valt mij wel op dat hele volkstammen atheïsten verwachten dat christenen geloven dat geloof voorspoed geeft.

Echter, dat is niet waar. Lees de Bijbel, begin eens in de psalmen. Klacht na klacht wordt doorworsteld in geloof. Heel anders overigens dan geloven zoals het Taoïsme (laat het op je afkomen) of Islam (het is de wil van Allah). In de Bijbel wordt het leven in alle hevigheid geleefd maar ook bevraagd tegenover God.

“Wat is het nut dan dat deze moeder dit schreeuwde..?”
Een andere observatie is alsof deze moeder geen uitroep van emotie deed maar op het knopje “God” drukte en Hij moest reageren. Geloof is niet een technisch-filosofisch systeem dat compleet gesloten is. Dat God verschijnt op het moment dat je tot Hem roept of bid.
Mag deze vrouw het uitroepen van emotie? Ja, dat zal haar niemand verbieden. En dat deed ze en ze riep aan waar ze ten diepste in geloofd. Dat is geen zwakheid van haar alsof gelovigen in hun zwakheid "dan maar Jezus nodig hebben".

“Nu valt ze van haar geloof …”
(Cynisch) Intrigerend om te zien hoeveel mensen deze familie kennen. Ook hier zie ik weer een denkbeeld achter zitten dat als je geloofd, alles goed gaat. Bij tegenslag zou je geloof omvallen. Maar geloof is niet een verhaal over succes (zie hierboven) of over regeltjes-en-wetten (vaak gedacht: ik leef toch goed …) maar geloof gaat erover of je Jezus als koning toe laat in je leven.

En dat deed deze moeder. In de donkerste nacht van haar leven klampte ze zich vast aan Jezus.

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.