Kan carnaval begrepen worden? 'Mijn' timeline op Twitter gaf ontkennend antwoord. Je kunt het slechts aanschouwen, meedoen of vluchten. Maar ondertussen zit ik als nuchtere noordeling hier in het crypto-Brabant* waar komende dagen het carnaval losbarst in het Malse Arckeldurp. Oh, wat carnaval is? Nou zoiets.
Goed, je bent Praktisch Theoloog en je hebt te maken met een volksfenomeen. Dan moet ik het op z'n minst aanvoelen, interpreteren of plaatsen. De komende dagen ga ik proberen carnaval te vatten en erover te bloggen. Ik neem mijn omgeving serieus en maak me er niet vanaf met een makkelijk antwoord zoals 'dat is niet voor mij/niet voor in de kerk/slechts volksvermaak'. Maar als je een compleet liedje kunt schrijven over 'Drink Schrobbelèr' zakt de moed me wel in de schoenen ;-).
Of is dat juist de essentie van carnaval? De sociale antropologie stelt dat volksfeesten draaien om een 'omkeringsritueel' waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en de normen even worden opgeschort. In het boek 'Ritual in Early Modern Europa' komt ik de volgende beschrijving over carnaval tegen (pagina 106; in de 16e eeuw!): 'Social satire, reform, and even rebellion were offshoots from carnivalesque rites, which provided a model for social creativity'. Dit alles brengt me voorlopig tot de volgende onderzoeksvraag voor een aantal blogs: 'welk doel heeft de sociale creativiteit binnen carnaval?' Op carnavalskrakers zijn alvast een aantal onderzoeksobjecten te vinden. * Well ligt in Gelderland maar is sterk op Brabant geörienteerd.
Labels:
Reacties
Ben heel benieuwd naar je
Ben heel benieuwd naar je eindconclusie.
Voor mij is carnaval lekker muziek maken en gezellig samen zijn en mensen ontmoeten die ik de rest van het jaar niet zie of spreek.
Veel plezier de komende dagen!
'De' eindconclusie bestaat
'De' eindconclusie bestaat niet. Daarom heb je een vraag nodig waaromheen je informatie verzamelt. Hoewel ik al een beeld heb, moet het zich nog vormen.
Reactie toevoegen