Zing een nieuw (kerst)lied maar dan op een bestaande melodie

Op veel bekende (kerk)liederen is op dezelfde melodie een ander lied geschreven. De officiele term is 'contrafact': een nieuwe tekst op een bestaande melodie
Maar waar vind je voor bekende melodieën nieuwe (kerkelijke) gezangen? Daar gaat deze blog over.

De plaatselijke fanfare alhier verzorgt de muzikale omlijsting van de kerstdiensten. Hartstikke mooi en het hoort bij kerst, alleen ze hebben een beperkt repetoire wat ze kunnen blazen. Dat heeft niet met hun kunnen te maken, maar nieuwe notenbladen voor een hele fanfare is een flinke uitgave. Al ettelijke jaren wordt er uit een klein boekje gespeeld met de overbekende kerstliederen zoals Stille nacht, heilige nacht, hoe zal ik U ontvangen en komt allen tezamen

Dat beperkt het aantal melodieën drastisch - maar daarmee ook de te zingen liedteksten? Nee dus, op veel bekende melodieën zijn meerdere liederen geschreven. Alleen .. je moet ze wel kunnen vinden. Op de volgende manier kun je voor éénzelfde melodie meerdere teksten vinden.

Wel een dringend advies als je met een bekende melodie een andere tekst laat zingen. Met kerst komt men ook naar de kerk om evergreens te zingen. Een gulden middenweg is geboden. 

# Voorbeeld

Neem het lied 'Er is een roos ontloken'. Daarvan vond ik de volgende variaties in liedtekst

  • B38 gezang 17 Een rose fris ontloken
  • LB 494 Vanwaar zijt gij gekomen?
  • OTH 101 Te middernacht geboren André Troost
  • ZG 111 Een hemels beeld onthulde
  • ZG 129 Een boog van licht en leven
  • Zingenderwijs 38 Uit God die onze vader
  • Zingend Geloven 4 - 69 Hij die de hoge bomen
  • Voorzichtig Licht 32 Het hoge licht van boven
  • Voorzichtig Licht 35 Licht, bron van louter leven
  • ?? Geen weg was ons gegeven
  • ?? Zijn het niet onze stemmen, 

# Remadux

Helaas een onbekende bij veel collega's, maar deze site heeft veel gezangen gelinkt. Bijvoorbeeld het lied 'Er is een roos ontloken'. Als je op een lied zoekt, klik dan bij het lied zelf op het noten-icoontje om voor dezelfde melodie andere teksten te vinden. Hetzelfde kun je doen met het tekst-icoontje. Nadeel van deze site is dat de nieuwste bundels (nog) niet geïntegreerd zijn, zoals Hemelhoog en Op Toonhoogte versie 2.

# KerkLiedwiki

Een rijzende ster aan de horizon, waar veel vrijwilligers al veel tijd in hebben gestoken. Bijvoorbeeld het lied 'Er is een roos ontloken, klik dan op solmisatie (let op, dit vergelijkt alleen de melodielijn van de beginregel). 

# Liederenbank

Een zeer uitgebreide database, waar men tracht alles vanaf de Middeleeuwen tracht de indexeren.
Bijvoorbeeld het lied 'Er is een roos ontloken' geeft wel vermeldingen voor 1960 weer, maar moderne (kerk)bundels lijken genegeerd te worden. 

Nog andere tips? Laat het weten als reactie!

Afbeelding (c) CC0 Pixabay

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.