Twee weken papa: een analyse

Wat komt er allemaal kijken als je kersverse papa (of mama; maar dat ben ik niet) bent? Ik begin daarom een serie artikelen onder de vlag "Papa-voor-dummies" over het vaderschap. Deze serie groeit natuurlijk mee als Yoëlle ouder wordt. Zelf ouder en extra tips? Reacties zijn van harte welkom!

Zoals altijd beginnen we met een analyse van wat er gebeurt is. Andere blogs zijn in de voorbereiding.

Eigenlijk had ik deze blog de titel willen meegeven "Eén week papa: een analyse". Maar dat kwam er niet van door de drukte. Ja, dit geeft gelijk al aan dat je in de eerste weken tijd tekort komt - hoewel we al in de eerste week gezellig met z'n drietjes op de bank TV hebben zitten kijken. Daarom deze blogreeks, om andere ouders (in spé) een stukje op weg te helpen.

Rustig kind?
Yoëlle drinkt en slaapt goed. Dat is een groot voordeel. Als een kind iets heeft, huilt het. Huilen is de enige vorm van communicatie wat ze beheersen. Grappig hoe snel je verschillende huiltjes gaat onderscheiden ("broek vol" of "ik wil drinken" of "ik lig te zeuren"). We houden alles bij in een boekje hoe ze eet, drinkt, huilt en wat er verder nog om haar heen gebeurt. Zo blijkt dat ze een paar uur na bezoek ze een huiluurtje heeft. Als er geen bezoek is geweest, slaapt ze rustig door. Het opschrijven van wat mama allemaal eet, helpt om te zien welk verband er is tussen het eten van Willeke en darmkrampjes van Yoëlle. Na 6 uur bereikt het eten van Willeke via de borstvoeding de darmen van Yoëlle. We zijn er nog niet helemaal achter, maar waarschijnlijk zorgt het bakje ochtendkoffie van 9 uur voor een stoot caffeïne bij Yoëlle om 14 uur. Dan ligt ze tot 17 uur wakker te zijn, te draaien en te huilen.

Tip: houd bij wat je als moeder eet (bij borstvoeding), wat er allemaal gebeurt op een dag (bezoek), en hoe het kind het doet (hoeveel drinken, luiers, temperatuur, huilen, stemming). Zo leer je patronen te herkennen en natuurlijk te doorbreken

Een voorbeeld: Wat Willeke heel goed doet, is het aantal prikkels voor Yoëlle zo laag mogelijk houden. Voor ons volwassenen zijn prikkels makkelijk af te sluiten. Maar als je 9 maanden opgesloten hebt gezeten, is zelfs het flikkerende licht van de TV een bron van ergernis. We dachten dat TV kijken met gedempt licht een slim idee was. Het licht van de TV wordt dan relatief meer, waardoor Yoëlle heel onrustig werd. Als we gewoon het grote licht aanlaten terwijl we TV kijken, slaapt ze heel rustig door.

Drukke ouders
Na een geboorte krijg je het opeens druk. Heel druk. Het zijn echt geen ingewikkelde dingen die je onder de knie gaat krijgen. De stress (in de zin dat het energie kost, stress kan ook voortkomen uit iets positiefs) zit vooral in het feit dat je op zeer veel verschillende terreinen van alles moet doen:

  • Medisch terrein: je hebt de zorg over een klein hulpeloos wezentje wat van jou afhankelijk is.
  • Sociaal terrein: je hebt in korte tijd opeens zeer veel contacten, soms met mensen die je amper spreekt of nog nooit gesproken hebt.
  • Administratief terrein: verschillende zaken moeten geregeld worden, zoals ziektekostenverzekering, aangifte kind etc.
  • Dagritme: waar iedereen eerst zelfredzaam was in een huishouden, komt er nu opeens iemand bij die geholpen moet worden op het moment dat het hem / haar uitkomt. Dus ook midden in de nacht.
  • Huishouding: de eerste week krijg je een kraamhulp. Hoewel dit een grote steun is (bij ons in ieder geval wel), loopt er wel 8 dagen een extra persoon door je huis heen.
  • Regeldingen: je loopt altijd tegen dingen aan die gedaan moeten worden: geboortekaartjes, spullen die nog gekocht moeten worden etc.

Al deze dingen zijn an sich niet ingewikkeld. De drukte wordt vooral veroorzaakt dat je ineens heel veel moet gaan doen, verspreid over verschillende terreinen.

Een goede voorbereiding loont zich!
Een voorbeeld. We dachten dat wij de adressen rond hadden voor de geboortekaartjes, maar het printen van de stickers leverde problemen op. De printer pakte het papier niet goed. Vervolgens ben ik nog een hele tijd bezig geweest om dit goed te krijgen. Als ik de stickers al voor de geboorte zou hebben geprint, dan was ik alleen tijd met het opplakken kwijt geweest.

Kortom
Na twee weekjes papa-zijn heb ik enorm veel bijgeleerd. Veel dingen zou ik achteraf anders doen of anders regelen. Maar ja, dat is achteraf gepraat .. wat je vooral niet moet doen is teveel aantrekken van adviezen van mensen. Natuurlijk moet je luisteren wat mensen te zeggen hebben (bijvoorbeeld door deze blog te lezen ;-) maar op een gegeven moment maak je je eigen plan. Ik heb al heel wat tegenstrijdigheden gehoord van de verloskundige, de gynaecoloog, de kraamhulp en doorgewinterde moeders .. allemaal even aardig, maar "het" recept voor "baby-management" bestaat niet.

Andere voorbeelden en extra handige tips worden binnenkort hier geplaatst. Houd daarom "Papa-voor-dummies" in de gaten.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.