[Pasen 3] Paasmorgen - een onverwachte reactie van God

Als je beste vriend je voor schut zet en je bedriegt, dan is het logisch dat je niets meer met hem te maken wilt hebben. In de blog van Goede Vrijdag beschreef ik hoe Jezus zich liet wegduwen omdat wij, als mensen, Hem niet wilden. Op Stille Zaterdag schreef ik de blog hoe we als mens dat moeten leren: wij hoeven God niet. Aan het kruis met Hem!

In films is wraak een geliefd onderwerp. De film "De graaf van Monte Christo" boeit van het begin tot het einde (een 7.6 op IMDB). Want wat is er rechtvaardiger dan dat de graaf zijn oude verraders een hak zet?
De geschiedenis van God en de mens is een groter verhaal wat meer voeten in de aarde heeft. Maar de strekking is hetzelfde: de mens maakt zich schuldig aan fouten, zonde en afkeer. Hoe reageert God? Gelukkig niet als een mens. Want dan zou de aarde al lang vergaan zijn door Zijn wraak en woede. Overdreven?

Als ik God zou zijn, ken ik genoeg plekken en gelegenheden die ik zou vermorzelen: graaiende bankiers, egoïstische pedofielen, arrogante nazi's. Maar ik ben God niet - gelukkig niet voor al die mensen. Want in deze opsomming houd ik mijzelf natuurlijk veilig buiten het lijstje "te vermorzelen mensen".

God reageert anders. Totaal anders dan ons mensen. De dood van Jezus is niet alleen omdat Hij zich liet wegduwen door mensen maar ook een daad van verzoening tussen mensen en God. De schuldige mens verdient de doodstraf, maar de onschuldige Jezus neemt deze doodstraf op zich. Ruilen heet dat met een moeilijk woord. Door deze ruil is het mogelijk voor de schuldige mens weer onschuldig te worden.

De reactie van God is dat Hij deze nieuwe onschuld accepteert. Niks geen wraakoefening meer zoals bij de Graaf van Monte Cristo. Maar leven! Leven wil en kan God geven. Om dat te bewijzen en kracht bij te zetten wekt God zijn zoon Jezus op uit het graf. Als reactie en als teken in de geschiedenis.

De dood, vijand van de mens en God kon de onschuldigste van alle mensen niet houden. De dood gaf Jezus terug. Als wij ons overgeven aan Jezus, dan kan de dood en het verderf nooit het laatste woord worden in ons leven. Omdat dan God reageert op de dood en ons leven wil geven.

Pasen, het feest van leven, Gods Leven! Daarom dit vrolijke lied "Omdat Hij leeft!"

Op Paasmorgen bleek het graf van Jezus leeg te zijn ..! Engelen vertellen aan de vrouwen dat

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.