4 mei: specifiek gedenken is geen uitsluiten

Er is ophef ontstaan over 4 mei. Het zou niet eerlijk zijn. En ook hypocriet: misdaden uit de Nederlandse geschiedenis worden niet herdacht. Nog steeds mogen fascisten openlijk demonstreren. Mensen met een andere achtergrond worden gediscrimineerd. Toch denk ik dat de oproep om *daarom maar niet te herdenken, het kind met het badwater wordt weggegooid.

Laat ik vooropstellen dat de Nederlandse geschiedenis zwarte bladzijden kent. We zijn deels rijk geworden met oneerlijke handel (en ondertussen loopt deze oneerlijke handel gewoon door via andere kanalen). Er zijn bladzijden in de Nederlandse geschiedenis met bloed van onschuldige slachtoffers geschreven. De prijs van de (menings)vrijheid is dat er in Nederland ook dingen gezegd mogen worden waar het overgrote deel van Nederland niet mee eens is. 

De 4-mei herdenking sluit niemand uit, maar het is per defenitie een herdenking van Nederlandse oorlogsslachters vanaf de Tweede wereldoorlog. Dan gaat het dus over Nederlandse oorlogsslachtoffers. Waarom niet Pakistaanse oorlogsslachtoffers? Of die van de terroristische aanslag in Parijs? Of de Eerste Wereldoorlog? Het gaat over je afstand en associatie tot de slachtoffers. En dan kom je bij de onmogelijkheid: je kunt niet de hele wereld gedenken, hoe graag je dat ook wilt. 

Gedenken op 4 mei begint bij Nederlandse slachtoffers, maar om dan te denken dat je daarmee anderen uitsluit is een denkfout. Stilstaan op 4 is een startpunt waar je als Nederlandse burger stilgezet wordt bij de oorlog en uitsluiting die we zelf hebben meegemaakt. Om te beseffen dat dit soort verschrikkingen ons overkomen en dat het vandaag de dag nog steeds anderen overkomt. 

Specifiek gedenken is geen uitsluiten. Het is ergens beginnen in deze wereld waar wanorde en wanhoop is. Het is één maal per jaar stilstaan bij 'onze' slachtoffers om daarmee ook bewuster oog te krijgen voor verdrukking en haat dichtbij en ver weg. Van 4 mei moet je niet wegblijven. Het herdenken op 4 mei van Nederlandse slachtoffers maakt de weg vrij om in de wereld verder te kijken. 


ps - 2 blogs van vorig jaar

over Dietrich Bonhöffer
en over de bevrjiding van Buchenwald

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.