1/3 Trinity Wall Street Church - Introductie

Dit is deel 1 van 3 in een serie over de Trinity Wall Street Church in New York: de introductie.

Via een tweet die ging over een digitale adventskalender kwam ik op de site van de Trinity Wall Street Church (TWS) te New York. Niet alleen de bewuste adventskalender trok mijn aandacht (zie deel 2), ook de rest van de website is een blogpost waard. Wie en wat is deze kerk eigenlijk? En in het laatste deel: kunnen we het initiatief van de advenstkalender naar Nederland halen? Niet voor dit jaar, maar voor 2010?

Introductie
Sinds 1697 staat deze kerk op de kruising van Broadway en Wallstreet. Het is de oudste episcopale* kerk die sta... ach laat maar. Waarom woorden typen als ze in een goede video zelf beter kunnen uitleggen wie ze zijn?

De kerk met begraafplaats staat in schril contrast tussen de hoge gebouwen in lower Manhatten. Rondwandelen via Google StreetView kan hier.

Grotere kaart weergeven

Hun activiteiten
Via hun website kun je een groot deel van hun openbare gemeenteleven meebeleven. Ze timmeren behoorlijk aan de weg

  • Video. Onder het kopje video staan verschillende kwalitatief goede video's met verschillende onderwerpen. Zo worden kerkdiensten opgenomen. Je kunt na de dienst een videoboodschap laten opnemen voor bijvoorbeeld je partner die in het buitenland zit. En er staan verschillende video's over projecten en dergelijke.
  • Twitter. Of: “What Would Jesus Tweet?”. Afgelopen Pasen heeft de kerk vanaf Goede Vrijdag het paasverhaal getwitterd naar belangstellenden. Dit zullen niet alleen gemeenteleden zijn geweest, maar zeker ook zakenlui die rond de kerk werken.
  • Adventskalender. Je moet er maar opkomen: zet een digitale adventskalender online, waarbij je de 25 dagen voor kerst elke dag een ander filmpje of serie foto's krijgt met als thema “hoop”

Kortom, de kerk maakt volop gebruik van het medium internet. Ook al heb ik nog nooit een stap in the Big Apple gezet, ik kan toch al een stukje meeleven met deze gemeente.

Heeft zo'n kerk dat nou wel nodig?
Het medium internet wordt steeds belangrijker. Als we ergens heen gaan op vakantie kunnen we vantevoren kijken welk restaurant goed is en welke niet. Vroeger moest je het doen met folders en gidsen. Vroeger gingen we op pad met een dik boek vol campings. Nu kun je vantevoren ook al lezen welke waardering een camping krijgt door gasten. Wie een duur apparaat koopt, kon vroeger alleen terugvallen op een test in de Consumentengids of een vakblad. Nu google je een paar reviews bij elkaar.
Misschien beseffen we het niet altijd, maar internet wordt steeds informatie-medium nummer 1. Tegelijk is het goed om in het achterhoofd te houden dat het medium (hoe) niets zegt over de inhoud inhoud (wat). Het woord medium betekend op zichzelf iets wat tussen twee partijen instaat.

Hoe gebruikt de TWS het medium internet?
De kerk probeert niet alleen hip te zijn door van alles op internet te doen, maar geeft ook aandacht aan de inhoud. Het thema “hoop” die voorkomt in de adventskalender wordt ook als rode draad gebruikt in de adventspreken. Ze hebben het opgezet als een en-en verhaal: wat ze in de basis als kerk doen (kerkdiensten) brengen ze ook naar buiten (website). Zo wordt het geen kunstje (zie ons eens vet cool zijn) maar het doordenken van een totaalproduct.

Een kerk of gemeente in Nederland kan hiervan leren. Door te beginnen met formuleren waar de gemeente in basis voor wil staan. Dat wordt vervolgens uitgewerkt in zowel het gemeenteleven als naar buiten toe via activiteiten en internet. Denk aan een jaarthema waar verschillende kerkdiensten en gemeenteavonden over zullen gaan. Het jaarthema kan ook verwerkt worden in een online activiteit.

* = stroming binnen het protestantisme, voluit “Protestantse Episcopale Kerk in de Verenigde Staten”

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.