Catechisatie evalueren

Al een aantal jaar evalueer ik met een enquête aan het einde van het seizoen onder mijn catechisanten de lessen. Met een aantal standaardvragen peil ik het wel en wee onder de groep. Een korte uitleg om anderen hiermee van dienst te zijn.

De kat op de foto was een trouwe bezoeker tijdens de lessen die ik gaf in Ter Aar afgelopen jaar. Heet het daarom chatigisatie / chategesatie / kattebak?

Wat nut u een dergelijke evaluatie?
Natuurlijk wordt er tijdens het jaar altijd wel feedback gegeven. Soms te pas en soms te onpas. Toch heb ik gemerkt dat sommigen niet altijd alles durven te zeggen. Zo kwam ik door een evaluatie in een groep erachter dat sommigen het er niet naar hun zin hadden. Zonder een evaluatie had ik dat nooit geweten. Het jaar daarop heb ik aan de sfeer in deze groep gewerkt. De evaluatie van het tweede jaar toonde betere cijfers wat betreft sfeer. Hier speelt ook het karakter mee. De één is wat vrijer en zal sneller zijn kritiek of lof uiten. Maar een ander is meer gesloten en zal niet zo snel zeggen wat op zijn of haar hart ligt. Met een evaluatie geef je iedereen dezelfde kans om zijn of haar mening te geven.

Daarnaast is met een evaluatie ook een stukje terugkoppeling naar de kerkenraad, jeugdraad of ouders mogelijk. Men verteld thuis niet altijd hoe het ging op catechisatie. Ook in een groep waar het heel goed gaat, wordt soms thuis heel weinig verteld. Een evaluatie is dan een instrument waarmee je in één keer de mening van een hele groep kunt peilen en door kunt geven.

De kerkenraad / jeugdraad / catecheet bepaalt toch de lessen? Ja en nee. Wat is er tegen dat de jeugd een stem heeft in de opzet van catechisatie? Het feit dat ze catechisatie vaak met school vergelijken, vind ik al een grote alarmbel. School dient van een hele andere orde te zijn dan het "leerhuis van de kerk". Geloofsvorming van jongeren is niet per definitie kennisoverdracht zoals op school gebeurt.

Relationeel jeugdwerk
Daarom ben ik een pleitbezorger voor relationeel jeugdwerk. Dat is een hippe term waar de meesten wel achterstaan. In theorie. Want in praktijk zie ik het nog zelden gebeuren. Relationeel jeugdwerk is dat je de tiener net zo belangrijk acht als jezelf. Het eigene van een catecheet is dat hij meer kennis heeft en de leiding draagt, maar dat is een ander verhaal. De vraag is je werkelijk wilt weten wat er speelt onder de catechisanten en of je hun vragen, wensen en problemen serieus neemt.

Een simpele vraag om te testen of jij (als lezer) je inzet voor relationeel jeugdwerk is volgende: ken je de hobby's van je catechisanten?

Een evaluatie is één maniert(je) om de catechisanten serieus te nemen.

Werkwijze
Er zijn verschillende wegen naar Rome. Ik toon hier één weg, de Via Google. Het resultaat is aan de ene kant een formulier voor de catechisanten en aan de andere kant een spreadsheet met gegevens voor jou. Om het geheel op te zetten heb je een account bij Google nodig. Vervolgens maak je eerst een formulier. De resultaten worden in een spreadsheet weergegeven. Stappenplan:

 • Ga naar docs.google.com en log in met je Google (= Gmail) gegevens of maak een nieuwe acocunt aan.
 • Klik linksboven op de knop "Nieuwe maken"
 • Kies voor formulier
 • Het is nu mogelijk om een formulier te maken met verschillende items. Een nieuw item kun je invoegen door linksboven op "Item toevoegen" te klikken.
 • Als het formulier helemaal klaar is, kun je het formulier gelijk mailen of delen
 • De resultaten worden in een spreadsheet weergegeven. Ga naar de startpagina van docs.google.com en klik op het juiste bestand.
 • Vanuit de spreadsheet kun je onder de menulink "Formulier" het formulier bewerken, een link vinden of het formulier met HTMLcode insluiten op een webpagina.

Voorbeeld
Een voorbeeld is te vinden achter > deze link <. De resultaten komen > in deze spreadsheet < te staan. De vragen zijn opgedeeld in 4 groepen:

 • Vragen over de groep. In de leeftijdsfase 10 ~ 20 is 'de groep' een belangrijke factor. Daarom zet ik vragen over de groep vooraan en neem deze ook heel serieus.
 • Vragen over de lessen. Bewust vraag ik niet naar de inhoud van de lessen, omdat dat (a) aan het begin van het jaar gebeurd (b) als ze de inhoud niet goed vonden, komen ze er zelf mee in de open vraag (c) de bepaling van de inhoud van de lessen ligt primair bij de kerk c.q. catecheet. Een voorstel om alleen over voetbal te praten wijs ik dan ook resoluut af binnen de tijd van de catechisatieles.
 • Vragen over de catecheet. Hier gebruik ik gewoon mijn eigen naam. Als ze je het hele jaar "Lennart" of "dominee" noemen, moet je dat niet anders gaan noemen in een evaluatie. Als je denkt dat het stoer staat om jezelf als leiding of catecheet te betitelen, moet je dat vooral doen.
 • Een aantal open vragen geeft de ruimte om indrukken, plus- en minpunten toe te voegen aan de enquête.

Vragen, op- of aanmerkingen over deze manier van evalueren graag als reactie hieronder.

Labels: 

Reacties

Dag Lennart, Mooie enquete (catechese evalueren)! Wil je die ook delen met een collega als ondergetekende..? ;-)

Groet, Wouter Bakker

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.