25-45 jarigen 'verstoren' studiedag PKN. Wanneer? Aanstaande Donderdag.

Even een nieuwsberichtje van overmorgen. Aanstaande donderdag is er op Hydepark een studiedag van de Protestantse Kerk in Nederland. De dag gaat over 25 - 45 jarigen die wel lid van de kerk zijn, maar amper meedoen. Het thema van deze dag is - weinig flatteus - "het gat van de kerk". De groep waarover het gaat is vreemd genoeg in het programma niet eens vertegenwoordigd. Op de dag gaat men gaat praten over 25 - 45 jarigen, maar er wordt geen lezing gegeven door een 'ervaringsdeskundige'.

Flashmob
Wat doet een deel van deze 25 - 45 jarigen nu? Ze organiseren een flashmob. Voor iedereen boven de 45: dat is een spontane actie om iets te doen, waarbij de details op een anarchistische manier worden geregeld via internet. Bijvoorbeeld om met 200 personen opeens 5 minuten stil te gaan staan in een stationshal. Aanstaande donderdag, tijdens de studiedag wil men zich verzamelen op de oprijlaan van Hydepark om daar een flashmob uit te voeren. Wie "men" is, zal donderdag blijken. En wat men gaat doen, is eveneens nog onduidelijk.

Analyse
Boele Ytsma geeft op zijn weblog een interessante beschouwing rond deze studiedag (leestip!). En ik denk dat hij gelijk heeft als hij zegt: "ze (=de kerk) heeft geen belangstelling getoond voor de samenleving waarin deze generatie zich beweegt: de netwerk- en informatiesamenleving. Mijn eigen ervaring sluit hierbij aan. Het overgrote deel van hedendaagse leiders (lees: kerkenraadsleden) zijn in veel kerken mensen met een traditionele lifestyle. Vooral in kleine dorpjes zie je dat goed. De hele kerkenraad bestaat uit leden waarvan men al generaties lang in hetzelfde dorp woont. En men vraagt zich af waarom nieuwkomers in het dorp afhaken ... Bezinning is dus nodig, wat de PKN op deze studiedag wil gaan doen.
Er zit ironie in de gang van zaken. De PKN organiseert een heel traditionele opgezette studiedag
- voor mensen uit een lifestyle waarin papier, post en geografische focus belangrijke steekwoorden zijn
- over mensen met een lifestyle waarin PDF, twitter en netwerkfocus belangrijke steekwoorden zijn.
De mensen waarover het gaat, komen niet zelf aan bod. Maar op hun eigen manier organiseren ze deze flashmob. De hele actie is op zichzelf ludiek en relativerend, iets wat ook bij deze generatie past. En zo worden de studiedag EN de flashmob voor hun deelnemers beide uitingen van hun eigen lifestyle.

Zullen de studiedaggangers de actie van de flashmobbers waarderen? Een paar mensen kennende die erheen gaan, vermoed ik dat ze de actie zullen afkeuren. Dan is er in ieder geval weer een vooroordeel bevestigd. Laten we de beer niet eten voordat hij geschoten is. Ik bedoel, laten we afwachten en kijken of de studiedaggangers de ludieke intentie van de flashmob waarderen of niet.

Tip voor de flashmobbers
Ga "psalmen voor nu" zingen op het grasveld naast de bel. Is mooi in het zicht van de studiedaggangers. Hier staan wat foto's van de omgeving van Hydepark.

Toch maar eens kijken of ik donderdag er ook heen kan gaan. De keukenstaf van Hydepark kan heerlijk koken ;-)

Oorsprong & op de hoogte blijven
De bron van deze flashmob blijkt me Johan ter Beek te zijn (zijn Twitter en zijn site). Boele Ytsma heeft er nu ook een blog over geschreven. Hieronder de RSS feed van het steekwoord 'hydepark' op Twitter. Helaas heb ik niet zo snel een hippe AJAX-RSS-reader-die-zichzelf-vernieuwt tot mijn beschikking. Klik daarom op de titel om zelf naar Twitter te gaan.

Reacties

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.