Tentsteden, de gevolgen van de kredietcrisis

Wie een beetje het nieuws volgt, weet dat er in Amerika een 'zogenaamde' kredietcrisis heerst. Kort gezegd: men leende meer dan men kon terugbetalen. Vooral Amerika wordt nu hard getroffen. En wij dan, in Nederland?

In Amerika
Er zijn op verschillende plekken tentsteden ontstaan. Mensen moesten hun huis uit omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen. Omdat de sociale voorzieningen in Amerika slecht geregeld zijn (geen vangnet), leven veel mensen van pure armoede op straat. Zie onderstaande filmpjes voor een impressie

Only in Amerika: gevolgen voor Nederland?
Zullen we dit ook in Nederland zien? Zo erg als in Amerika denk ik niet. Toch gaan we nog echt wel de gevolgen van deze crisis merken. Nu nog niet, maar over een jaartje of anderhalf. Waarom? Omdat Nederland bijna geen handel drijft met Amerika. Wij handelen vooral met (in volgorde van meeste handel) Duitsland, Belgie en dan Frankrijk. Dan komt pas de USA.

Zolang het goed gaat met de economie in Duitsland, Belgie en Frankrijk kunnen wij gewoon onze spulletjes daar blijven verkopen. Maar wat als deze landen de gevolgen van Amerika merken? Dan verdienen zij minder geld en verkopen wij minder aan hen. In Duitsland is bijvoorbeeld de V.S. de tweede handelspartner. Export is over het algemeen toegenomen, behalve met de VS. Met andere woorden, we krijgen indirect nog wel wat te merken van de kredietcrisis in Amerika. Weliswaar geen tent-steden maar wel dat onze koopkracht er in een paar procentjes op achteruit gaat.

Heerlijk, nog duurder brood, benzine en wat-we-nog-meer-kopen :-(

Bronnen
Export Duitsland http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,541991,00.html
Tentsteden http://bijbelgetrouw.nl/index.php?itemid=1016

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.